Rareș Bogdan, discurs în Parlamentul European despre extinderea Schengen: „Românii nu sunt fraierii Uniunii Europene”

Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, a făcut o serie de declarații, joi, în plenul Parlamentului European, prin care cere ca România și Bulgaria să fie acceptate în spațiul Schengen.

02 feb. 2023, 20:46
Rareș Bogdan, discurs în Parlamentul European despre extinderea Schengen: „Românii nu sunt fraierii Uniunii Europene”

Rareș Bogdan a spus că România contribuie foarte mult la securizarea frontierelor externe ale UE, dar a fost jignită de decizia Austriei de a se opune aderării țării la Schengen.

Europarlamentarul a făcut apel la Suedia, care deține președinția rotativă a Consiliului UE, să facă tot ce poate pentru a repune pe ordinea de zi extinderea spațiului de liberă circulație.

Citește și Rareş Bogdan, discuție cu Sebastian Kurz: „Mi-a zis o chestiune care m-a şocat şi mi-a rămas în minte”

„România își dorește ca Uniunea Europeană să devină un loc mai sigur pentru cetățenii ei. Dar și românii sunt cetățeni europeni! Românii contribuie esențial la stăvilirea migrației ilegale, și cu toate astea, au fost jigniți cumplit.

Românilor li s-a refuzat, pe 8 decembrie, accesul în Spațiul Schengen, iar asta s-a întâmplat din cauza josniciei politice a cancelarului austriac Nehammer. Care iată, a și plătit la alegeri, partidul său a înregistrat la alegerile de duminică cel mai prost scor de la Al Doilea Război Mondial încoace.

Doamnelor și domnilor, Uniunea Europeană nu trebuie să devină un loc unde mai-marii zilei dispun discreționar de soarta a milioane de cetățeni!

Ce au făcut românii ca să merite un asemenea tratament nemernic? Au investit un miliard de euro în securizarea frontierelor!

Citește și Rareș Bogdan le transmite social-democraților că rotativa premierilor nu va mai avea loc dacă insistă cu Grindeanu la Transporturi 

Au ajutat milioane de refugiați ucraineni, 3,5 milioane de ucraineni, i-au hrănit, i-au luat acasă, le-au cumpărat medicamente și lapte praf și nu s-au plâns, deoarece românii chiar sunt creștini, nu doar spun că sunt creștini.

Românii își asumă un risc major în vecinătatea Ucrainei, având 650 de kilometri de graniță și fac acest lucru asumat. dar vă spun ceva și luați aminte: românii nu sunt fraierii Uniunii Europene..

Sper ca Suedia, care este o țară cu o democraţie consolidată, să repună pe agenda Uniunii Europene, în unul din cele două Consilii JAI din martie sau iunie, extinderea spaţiului Schengen pentru România şi Bulgaria!”, a declarat europarlamentarul.