Europarlamentarii PSD vor solicita CE un punct de vedere pe tema steagurilor Ţinutului Secuiesc

Europarlamentarii PSD vor solicita Comisiei Europene şi Consiliului European să prezinte un punct de vedere în legătură cu scandalul diplomatic dintre Ungaria şi România iscat pe tema arborării steagurilor Ţinutului Secuiesc, a declarat, joi, Cătălin Ivan, purtărorul de cuvânt al PSD.

RomaniaTV.net
07 feb. 2013, 11:56
Europarlamentarii PSD vor solicita CE un punct de vedere pe tema steagurilor Ţinutului Secuiesc

Cătălin Ivan, liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European, a precizat că subiectul acestui scandal diplomatic este unul „apărut peste noapte” şi „umflat artificial”, el arătând că declaraţiile pe această temă făcute de secretarul de stat din MAE ungar Zsolt Nemeth sunt „iresponsabile” şi „primitive din punct de vedere politic şi european”.

El a mai spus că Guvernul lui Viktor Orban e în dificultate, în condiţiile în care economia Ungariei nu funcţionează foarte bine, iar anul viitor sunt alegeri şi a acuzat faptul că astfel de mesaje, pe care le-a catalogat ca fiind „populiste”, sunt menite să prevină „picajul electoral”.

„Îi înţelegem, avem compasiune, dar pe termen lung sunt mai importante relaţiile de bună vecinătate dintre state. Eu cred că trebuie să luăm cu oarecare rezervă declaraţia secretarului de stat din MAE ungar, sunt iresponsabile, primitive din punct de vedere politic. În Europa de azi e greu să vorbeşti de subiecte abordate de acest secretar de stat. Nu sunt declaraţii serioase. În Parlamentul European avem sprijinul grupului socialiştilor şi democraţilor şi vom lua atitudine. Vom trimite o solicitare CE şi să prezinte un punct de vedere, şi Consiliului. Mai mult decât atât, să facem din ţânţar armăsar, e prea mult”, a spus Ivan.

Steagul Ţinutului Secuiesc a fost arborat, marţi, într-unul din districtele din Budapesta. Secretarul de stat Nemeth Zsolt a declarat că steagul a fost arborat în semn de solidaritate faţă de cauza autonomiei pentru care militează autorităţile locale din Harghita şi Covasna. Referindu-se la refuzul autorităţilor române de a permite arborarea steagului neoficial al Ţinutului Secuiesc, Nemeth Zsolt a declarat că, în opinia sa, este o agresiune simbolică din partea autorităţilor române.

 

Corlăţean, despre ARBORAREA STEAGULUI SECUIESC: E îndemn la încălcarea legii româneşti

Ponta, REACŢIE DURĂ: Nu ne poate spune nimeni ce steaguri să arborăm. Nu acceptăm lecţii