Europarlamentarii USR, rin Dacian Cioloş, cer un plan de urgenţă pentru aprovizionarea cu gaz a UE, în cazul izbucnirii conflictului din Ucraina

Delegaţia USR în Parlamentul European a trimis preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen o scrisoare prin care cere activarea unui plan de urgenţă UE cu măsuri coordonate de prevenire şi răspuns în cazul unei escaladări a conflictului la graniţa ruso-ucraineană care poate duce la întreruperea aprovizionării cu gaze în întreaga Uniune.

09 feb. 2022, 18:22
Europarlamentarii USR, rin Dacian Cioloş, cer un plan de urgenţă pentru aprovizionarea cu gaz a UE, în cazul izbucnirii conflictului din Ucraina

Dacian Cioloş , fost preşedinte al USR, consideră că Uniunea trebuie să fie pregătită pentru orice întrerupere a furnizării de gaze dinspre statul condus de Putin, iar un plan de măsuri este bine-venit în acest moment.

„Doar reducerea dependenței de importurile rusești de energie ne va asigura autonomia strategică.

Am trimis astăzi, împreună cu colegii europarlamentari USR, o scrisoare către președinta Comsiei Europene prin care cerem activarea unui plan de urgență UE pentru cazul unei escaladări a conflictului la granița ruso-ucraineană.

Trebuie să fim pregătiți să facem față unei eventuale întreruperi a aprovizionării cu gaze dinspre Rusia, iar în acest moment vreau să ne asigurăm că se lucrează la un asemenea plan.

Citeşte şi: Daily Mail: Emmanuel Macron i-a făcut lui Vladimir Putin propuneri care nu sunt agreate de NATO

Țările UE se confruntă cu o creștere fără precedent, de peste 170% de la începutul anului, a prețului la gaze. Nivelul rezervelor este sub minimul istoric pentru această dată, iar capacitatea de stocare este distribuită inegal în UE, lăsând țările din Europa de Est și de Sud-Est mai vulnerabile la potențialele întreruperi ale fluxului de gaz. Cu aproape 40% din importurile de gaze provenind din Rusia, autonomia noastră strategică europeană este amenințată, iar întreruperile recurente ale fluxurilor de gaze ridică semnale de alarmă îngrijorătoare.

Am cerut Comisiei un răspuns clar la întrebări cu privire la măsurile luate pentru prevenirea unei întreruperi de gaz în UE și stadiul furnizării de gaz din surse alternative în cazul în care Rusia va opri distribuția.”, a scris Dacian Cioloş pe Facebook.

Citeşte şi: Ministrul de Externe al Ucrainei cere sancţiuni împotriva Rusiei: „Kievul trebuie să ia măsuri înaintea oricărui atac”