Europarlamentarul Dan Nica, despre aderarea la Spațiul Schengen: ”Cerem imperativ să se pună capăt discriminării românilor în UE!”

Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, declară că aderarea României la Spațiul Schengen este atât un drept legitim și de mult meritat al României, cât și o obligație a Uniunii Europene.

05 oct. 2022, 22:25
Europarlamentarul Dan Nica, despre aderarea la Spațiul Schengen: ”Cerem imperativ să se pună capăt discriminării românilor în UE!”

Prin Tratate, Uniunea este obligată să ofere un spațiu de libertate, securitate și justiție, fără control la frontierele interne. Desigur, pe baza respectării unor criterii legale și tehnice, pentru ca regulile Schengen să se aplice pe deplin.

România îndeplinește de peste un deceniu aceste criterii, fapt recunoscut oficial de Comisia Europeană și evidențiat de Parlamentul European în repetatele rezoluții prin care a cerut eliminarea controalelor la frontierele interne pentru români. Blocajul din Consiliu este injust și umilitor. Cerem imperativ să se pună capăt acestui tratament inechitabil al cetățenilor români!”, a subliniat eurodeputatul social-democrat.

Citeste si Rareş Bogdan ameninţă UE în problema Schengen: „Ajunge! Nu ne obligaţi să jucăm şi noi dur! Nu vă bateţi …

România şi Bulgaria, la un pas de aderarea la Spațiul Schengen

Dan Nica a anunțat că miercuri, Parlamentul European dezbate, din nou, în plen problema aderării României și Bulgariei la Schengen, urmând ca în cadrul viitoarei sesiuni plenare, din 17-20 octombrie, să fie supusă votului o rezoluție a forului europarlamentar.

Am mobilizat Grupul S&D și avem suportul celorlalte familii politice pro-europene pentru a cere Președinției cehe a Consiliului UE să deblocheze, în sfârșit, ridicarea controalelor la frontieră pentru România și Bulgaria. Ambele țări și-au îndeplinit, încă din 2011, toate obligațiile pentru ca acquis-ul Schengen să se aplice în totalitate, iar în situația actuală de război controlează și protejează eficient granițele externe ale Uniunii”, a spus Dan Nica.

Europarlamentarul Dan Nica cere stoparea discriminării românilor în UE

Liderul Delegației europarlamentare a PSD a precizat că, în temeiul articolului 3 alineatul (2) din Tratatul UE și al articolului 67 alineatul (2) din Tratatul de Funcționare al UE, Uniunea are obligația de a garanta libera circulație cetățenilor statelor membre care îndeplinesc normele Spațiului Schengen.

Citeste si Traian Băsescu denunţă, în Parlamentul European, o mare problemă a UE: „Câţiva premieri europeni s-au pus în slujba lui Putin după terminarea mandatelor”

Fără niciun motiv obiectiv, Bulgaria și România așteaptă de 11 ani să le deblocheze Consiliul intrarea în Schengen. Libertatea de circulație este unul dintre pilonii fundamentali ai Uniunii noastre, iar cetățenii României și Bulgariei au același drept precum cetățenii altor state membre. Nici mai mult, nici mai puțin. Este o chestiune de corectitudine.

Acest blocaj discriminatoriu din Consiliu trebuie să se încheie, altfel cetățenii din aceste țări își vor pierde răbdarea. Vorbim mult despre solidaritate, dar trebuie să se aplice tuturor. Nu poți cere solidaritate din partea Bulgariei și României, când Uniunea Europeană nu își respectă propriile angajamente. Este cea mai bună rețetă pentru a alimenta nemulțumirea față de Europa și mesajele populiste anti-europene„, a declarat Iratxe García Perez, președintei Grupului S&D.