Rareş Bogdan ameninţă UE în problema Schengen: „Ajunge! Nu ne obligaţi să jucăm şi noi dur! Nu vă bateţi joc incă o dată de România”

Rareş Bogdan a mai afirmat că "blocarea României in afara Schengen este o nedreptate faţă de un popor profund european".

05 oct. 2022, 21:45
Rareş Bogdan ameninţă UE în problema Schengen: „Ajunge! Nu ne obligaţi să jucăm şi noi dur! Nu vă bateţi joc incă o dată de România”

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat miercuri, la dezbaterea din Parlamentul European dedicată aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, că blocarea României in afara Schengen este o nedreptate faţă de un popor profund european, întrebând retoric ce trebuie să mai facă România pentru a fi tratată de la egal la egal şi respectată de toţi membrii UE. ”Nu ne obligaţi să jucăm şi noi dur!”, a avertizat el.

România, aproape de intrarea în Schengen. Preşedinţia Uniunii Europene cere aderarea ţării noastre în decembrie

”De 11 ani, 2 ţări europene pe care românii le tratează cu respect, îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen. Şi asta deşi companiile lor au afaceri uriaşe în România şi deţin o bună parte din sistemul bancar şi de asigurări. Mereu, România şi-a tratat partenerii cu respect.
Ce trebuie să mai facem pentru a fi trataţi de la egal la egal şi respectaţi de toţi membrii UE? Să provocăm o criză alimentară la nivel european? Să blocăm la graniţă trenurile şi sutele de camioane cu cereale, care traversează zilnic România pentru a ajunge pe pieţele occidentale, în Olanda, Belgia, Franţa, Austria, Germania, Italia? Nu ne obligaţi să jucăm şi noi dur!”, a afirmat europarlamentarul liberal.

El a precizat că nu suntem mai puţin europeni decât cei Vest.  ”Nu-i trimiteţi pe alegătorii români către populişti si eurosceptici”, a cerut el.

Lucian Bode, interviu pentru El Pais: „România respectă condiţiile impuse pentru admiterea în Spaţiul Schengen. Am constatat angajamentul ferm al Spaniei de a sprijini România”

Rareş Bogdan a mai afirmat că ”blocarea României in afara Schengen este o nedreptate faţă de un popor profund european”
”Acum 500 de ani, un român a fost primul european care l-a înfrânt si blocat pe cuceritorul Constantinopolului, Mehmet al 2-lea. Se numea Iancu de Hunedoara. În onoarea lui, şi astăzi, toate bisericile catolice din lume trag clopotele la ora 12. Vă avertizez că, acum, Mehmet al 2-lea se numeşte Putin. A atacat Ucraina cu tancurile, dar a atacat şi eurosistemul”, a mai spus europarlamentarul liberal.
El a afirmat că Putin are două arme: minciuna şi politicieni cărora le oferă sprijin, dar şi ”oameni care deja le spun românilor că eurosistemul i-a abandonat”.

”Pentru a anula orice demers antieuropean şi pentru a anula discursul eurosceptic in interiorul granitelor României, ţara mea trebuie să fie obligatoriu in Schengen! Nu vă bateţi joc incă o dată de România. Ajunge!”, a încheiat.

Consiliul UE va vota în decembrie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Ministrul ceh de Externe promite o ”discuţie concretă privind ridicarea controalelor la frontiere” / Guido Reil cataloghează România drept ”Vestul Sălbatic”

Consiliul UE va vota în decembrie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Ministrul ceh al Afacerilor de Externe, Mikulas Bek, a declarat că statele membre ”se angajează să pregătească terenul pentru o discuţie concretă privind ridicarea controalelor la frontierele interne cu Bulgaria şi România”. În schimb, europarlamentarul Guido Reil, din partidul ”Alternative für Deutschland”, a catalogat România drept ”Vestul Sălbatic” în mijlocul Europei, făcând referire la nivelurile de corupţie şi crimă organizată în cele două ţări, relatează Euractiv.com.

În 2011, subiectul a fost votat de miniştrii naţionali, dar aderarea a fost blocată de guvernele Olandei şi Finlandei, iar aderarea la Spaţiul Schengen necesită unanimitate.

”Preşedinţia cehă se angajează să facă progrese pentru a permite Bulgariei şi României să facă parte pe deplin din Spaţiul Schengen”, a declarat ministrul ceh al Afacerilor UE, Mikulas Bek, miercuri, în timpul unei dezbateri pe acest subiect în Parlamentul European.

”În acest sens, ne angajăm cu statele membre să pregătim terenul pentru o discuţie concretă privind ridicarea controalelor la frontierele interne cu Bulgaria şi România. În efortul nostru de a asigura unanimitatea necesară în Consiliu, preşedinţia a facilitat vizitele experţilor în Bulgaria şi România săptămâna viitoare, aşa cum au fost stabilite de Comisie”, a mai spus Bek.

O majoritate clară a deputaţilor europeni sprijină ridicarea controlului la frontieră pentru cele două ţări şi va vota o rezoluţie pe această temă în sesiunea plenară din perioada 17-20 octombrie.

Doar gruparea Identitate şi Democraţie (ID) este împotrivă. Guido Reil, din partidul ”Alternative für Deutschland”, a catalogat România drept ”Vestul Sălbatic” în mijlocul Europei, făcând referire la nivelurile de corupţie şi crimă organizată în cele două ţări.

”Avem două state membre UE care îndeplinesc toate condiţiile pentru a adera la acest domeniu. Sunt pregătiţi pentru Schengen, dar încă aşteaptă unda verde a Consiliului din 2011. Au trecut 11 ani, dar nu a fost înregistrat niciun progres. Acest lucru este pur şi simplu inacceptabil”, a declarat preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber.

”Nu există clasa întâi şi a doua sau nu există motive obiective pentru a refuza Bulgariei şi României acest succes. Au făcut toţi paşii necesari şi permiteţi-mă să-i asigur pe prietenii noştri din Sofia şi Bucureşti: aveţi sprijinul nostru, locul vostru este în Schengen”, a adăugat el.

În mod similar, preşedinta S&D, Iratxe, Garcia Perez a descris ”blocada în Consiliu” ca fiind ”discriminatorie”.

”Vorbim mult despre solidaritate, dar trebuie să se aplice tuturor. Nu poţi cere solidaritate din partea Bulgariei şi României când Uniunea Europeană nu îşi respectă propriile angajamente. Este cea mai bună reţetă pentru a alimenta nemulţumirea faţă de Europa şi sprijinul pentru mesajele populiste antieuropene”, a adăugat ea.

Stânga susţine decizia, dar consideră că există un model de schimb între libertatea de mişcare şi violenţa împotriva migranţilor şi refugiaţilor la graniţe.

”Cred cu tărie în libera circulaţie a tuturor, dar mi se pare foarte greu să separ extinderea Schengen de violenţa care are loc la marginile Europei”, a declarat Clare Daly.

”UE pare să fi dezvoltat un obicei de a recompensa comportamentul îngrozitor cu libera circulaţie”, a mai spus ea, menţionând Bulgaria şi România.