Eurostat: România va ajunge anul viitor pe primul loc în UE la reducerea inflaţiei

Prognoza de toamnă a Comisiei Europene confirmă că România are un puternic proces dezinflaţionist (reducere a ratei inflaţiei). 

16 nov. 2013, 17:26
Eurostat: România va ajunge anul viitor pe primul loc în UE la reducerea inflaţiei

Astfel daca ne uitam la dinamica ratei inflatiei dupa metodologia UE, observam ca Romania va atinge anul viitor cea mai buna performanta din UE in reducerea ratei inflatiei din perioada poscriza (2009/2014). Estimarile sunt in linie cu analizele publicate de Banca Nationala a Romaniei cu privire la atingerea in 2014 a unor minime istorice ale ratei inflatiei.

Motivele sunt simple. In 2014 balanta riscurilor cu privire la factorii ce influenteaza inflatia inclina puternic spre reducerea acesteia. Astfel, deficitul de cerere, o inflatie importata mai mica, reducerea pretului petrolului pe pietele mondiale – conform cotatiilor futures, cererea redusa de energie, reducerea TVA la alimente, un an agricol normal si anticipatii favorabile sunt presiuni de reducere a ratei de crestere a preturilor. Conform BNR Raportul asupra Inflatiei, rata de crestere a preturilor va cobori la minime istorice in 2014. In august 2014 Romania va ajunge la un minim istoric de 1,36% variatie medie anuala, ceea ce este sub obiectivul de stabilitate al preturilor stabilit de Banca Centrala Europeana de 2% inflatie pe an. Chiar am putea intra in zona periculoasa a unor inflatii prea mici, cu efecte macroeconomice perverse.