Eurovision 2012, afectat de dispute politice. Armenia s-a retras din concurs

Televiziunea naţională din Armenia a anunţat că se retrage din concursul Eurovision 2012, de la Baku, pentru a nu pune în pericol integritatea concurentului său, după ce preşedintele Azerbaidjanului a afirmat că inamicul numărul unu pentru azeri sunt armenii din lumea întreagă.

RomaniaTV.net
08 mart. 2012, 11:02
Eurovision 2012, afectat de dispute politice. Armenia s-a retras din concurs

Armenia nu va mai participa în acest an la Eurovision, concurs care se va desfăşura în luna mai, la Baku. Motivele sunt de ordin politic.

„Armenia a luat decizia de a refuza să participe la ediţia din 2012 a concursului Eurovision de la Baku”, a declarat Gaguik Bourniatian, directorul general al televiziunii publice din Armenia.

„Deşi autorităţile azere au oferit garanţii de securitate tuturor ţărilor participante, în urmă cu câteva zile, preşedintele Azerbaidjanului a făcut o excepţie pentru unul dintre aceste state, declarând că inamicul numărul unu pentru Azerbaidjan sunt armenii din lumea întreagă. Nu există nicio logică să trimiţi un participant într-o ţară în care va fi primit ca un inamic”, se afirmă în comunicatul emis de televiziunea publică din Armenia.

European Broadcasting Union (EBU) a postat pe site-ul oficial al concursului că a luat act de decizia Armeniei şi şi-a exprimat dezamăgirea faţă de această decizie. „În ciuda eforturilor EBU şi a televiziunii organizatoare de a asigura condiţii normale de participare pentru delegaţia armeană la concursul din acest an, circumstanţe care nu ţin de competenţa noastră au dus la această decizie nefericită”, a subliniat Jon Ola Sand, supervizor executiv al concursului.

În consecinţă, doar 42 de ţări vor participa la ediţia din acest an a Eurovisionului. 36 dintre acestea vor trebui să treacă de semifinale, pentru a ajunge în finala concursului, unde sunt calificate din oficiu Franţa, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie şi ţara gazdă, Azerbaidjan.