Eurovision 2022, scandalul ia amploare: TVR ameninţă cu retragerea din competiţie

TVR investighează acuzaţiile aduse de European Broadcasting Union (EBU), dar dezaprobă modul în care a gestionat situaţia generată de voturile exprimate de juriile naţionale, cu ocazia semifinalelor şi a finalei concursului Eurovision 2022, arată un comunicat al televiziunii publice.

20 mai 2022, 20:23
Eurovision 2022, scandalul ia amploare: TVR ameninţă cu retragerea din competiţie

Eurovision 2022. TVR reacţionează la acuzaţiile aduse de EBU cu privire la Eurovision şi ameninţă cu retragerea din competiţie. „În timp ce unele ţări au fost penalizate, notele juraţilor fiind înlocuite cu note acordate de EBU – printr-un aşa-numit ”algoritm” netransparent, care ridică la rândul său suspiciuni – pentru altele nu a fost aplicată nicio sancţiune. Mai grav, au beneficiat de puncte suplimentare, dirijate de EBU în numele ţărilor penalizate.

Lucian Romaşcanu reacţionează în scandalul de la Eurovision 2022. „Votul politic, pe simpatii sau vecinătăţi, nu are legătură cu muzica”

Impactul acestor suspiciuni asupra concursului şi asupra reputaţiei televiziunilor sancţionate putea fi eliminat complet dacă EBU ar fi comunicat părţilor implicate îngrijorările sale de îndată ce au fost observate, adică, miercuri, 11 mai, după cea de-a doua semifinală pentru juriu.

Eurovision 2022. Dacă EBU ar fi comunicat, a doua zi după vot, delegaţiilor vizate notele date de juraţii celor şase ţări şi ar fi explicat convingător existenţa unui ”tipar de vot neregulat,” TVR ar fi avut timp să reacţioneze pentru a investiga prompt acuzaţiile şi a corecta situaţia, dacă ar fi fost cazul”, transmite Televiziunea Română.

Citeşte şi: Eda Marcus aruncă bomba despre Eurovision 2022: „Organizatorii aveau deja punctajul nostru de vineri noapte”

„Atitudinea de neînţeles a EBU faţă de TVR, un membru de tradiţie al acestei organizaţii, care merită tratat cu respect, este subliniată şi de faptul că organizatorii Eurovision au ales să mintă în timpul transmiterii rezultatelor finale ale concursului. Când a venit rândul reprezentantului României să anunţe rezultatul votului juriului, organizatorii au invocat o problemă tehnică inexistentă pentru a prezenta notele furnizate de algoritm” transmite TVR în comunicat.

„În urma situaţiei create şi a prejudiciilor de imagine aduse televiziunii publice, reprezentanţii TVR iau în considerare retragerea României de la ediţiile viitoare ale Eurovision şi acţionarea în instanţă a organizatorilor evenimentului”.


loading...
Partenerii noștri