Eurovision 2022. Voturile juriilor din şase țări, printre care și România, anulate în urma unor suspiciuni de fraudă. Ţara noastră oferise, iniţial, cele 12 puncte Republicii Moldova

Situaţie fără precedent la Eurovision 2022! Voturile juriilor din Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România şi San Marino au fost anulate de organizatorii competiţiei, existând suspiciunea de fraudă.

15 mai 2022, 13:15
Eurovision 2022. Voturile juriilor din şase țări, printre care și România, anulate în urma unor suspiciuni de fraudă. Ţara noastră oferise, iniţial, cele 12 puncte Republicii Moldova

UPDATE:

Potrivit unor informaţii din interiorul TVR, obţinute de paginademedia.ro, juriul din România acordase cele 12 puncte piesei din Republica Moldova, interpretată de Zdob şi Zdub. La rândul ei, Moldova acordase tot 12 puncte piesei din România.

Aceleaşi surse din TVR au precizat că „au existat presiuni pentru ca România să îşi schimbe votul şi să dea 12 puncte Ucrainei şi 0 puncte Moldovei„, potrivit paginademedia.ro.

Juriul din România a fost format din: Alexandra Ungureanu, Ozana Barabancea, Randi, Cristian Faur şi Adrian Romcescu.

ŞTIREA INIŢIALĂ: 

Chiar în timpul desfăşurării evenimentului, European Broadcasting Union’s (EBU) a dat un comunicat oficial în care susţine existenţa ”unui vot neregulat”. Acesta este, de altfel, şi motivul pentru care voturile juriilor din țări precum România, Azerbaidjan și Georgia au fost citite de supervizorul executiv al UER al concursului, Martin Österdahl, în locul juriului țărilor respective.

Eurovision 2022. Comunicatul oficial EBU referitor la o posibilă fraudare a voturilor juriilor din şase ţări

Organizatorul Eurovision anunță în comunicatul emis chiar în noaptea finalei că juriile din cele șase țări au fost eliminate din calculul final al notelor după ce un observator independent a identificat „anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări” la votul din semifinale.

Redăm comunicatul integral de pe site-ul oficial al competiţiei, www.eurovision.tv

În analiza procesului de votare al juriului, realizat de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU), după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate în rezultatele a șase țări.

Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat înlocuitor agregat pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru Marea Finală, calculat pe baza rezultatelor altor țări care au înregistrări similare de vot.

Acest proces a fost recunoscut de Monitorul Independent de Votare.

EBU ia foarte în serios orice încercare suspectă de manipulare a votului la Eurovision și are dreptul de a elimina astfel de voturi, în conformitate cu Instrucțiunile Oficiale de Vot, indiferent dacă astfel de voturi ar putea influența sau nu rezultatele și/sau rezultatul votului”, se arată în comunicat.

Citeste si Ucraina a câştigat Eurovision 2022. Kalush Orchestra: „Vă mulţumim că sprijiniţi Ucraina!” / Zelenski: Muzica noastră cucereşte Europa

De altfel, această situaţie a fost confirmată și de formația Zdob și Zdub, într-un comentariu la o postare publicată pe pagina lor de Facebook.

Referitor la voturile juriului, a intervenit EBU. Le-a anulat. Căutați în internet declarația EBU. Voturile din 6 țări au fost anulate” – le-au spus muzicienii moldoveni fanilor lor de pe rețeaua de socializare.

Eurovision 2022

Cum s-a votat în finala Eurovision 2022

Câştigătorul trofeului Eurovision 2022 a fost ales în urma voturilor pe care le-a obținut atât din partea juriului fiecărei țări, cât şi din partea publicului. Cele două voturi au avut ponderi egale.

Spre exemplu, juriul din România și cel din Republica Moldova au acordat câte 12 puncte Ucrainei.

În final, însă, în urma voturilor juriilor din cele 40 de țări votante, România s-a clasat pe locul 21 (12 puncte), iar Moldova pe 20 (14 puncte).

În schimb, publicul a dat României 53 de puncte, în timp ce Republica Moldova a obținut 239 de puncte. În urma voturilor publicului, Moldova a urcat până pe locul 7, în timp ce România a urcat doar până pe 18.

Ucraina a beneficiat de sprijinul cel mai puternic al telespectatorilor, obținând 439 puncte.

Citeste si Eurovision 2022 finala. Ucraina a câștigat competiţia. România s-a clasat pe locul 18

Clasamentul final Eurovision 2022

1. Ucraina: Kalush Orchestra – “Stefania”

2. Marea Britanie: Sam Ryder – “SPACE MAN”

3. Spania: Chanel – “SloMo”

4. Suedia: Cornelia Jakobs – “Hold Me Closer”

5. Serbia: Konstrakta – “In Corpore Sano”

6. Italia: Mahmood & Blanco – “Brividi”

7. Republica Moldova: Zdob şi Zdub & Fraţii Advahov – “Trenuleţul”

8. Grecia: Amanda Georgiadi Tenfjord – “Die Together”

9. Portugalia: MARO – “Saudade, Saudade”

10. Norvegia: Subwoolfer – “Give That Wolf A Banana”

11. Regatul Ţărilor de Jos: S10 – “De Diepte”

12. Polonia: Ochman – “River”

13. Estonia: Stefan – “Hope”

14. Lituania: Monika Liu – “Sentimentai”

15. Australia: Sheldon Riley – “Not The Same”

16. Azerbaidjan: Nadir Rustamli – “Fade To Black”

17. Elveţia: Marius Bear – “Boys Do Cry”

18. România: WRS – “Llámame”

19. Belgia: Jérémie Makiese – “Miss You”

20. Armenia: Rosa Linn – “Snap”

21. Finlanda: The Rasmus – “Jezebel”

22. Cehia: We Are Domi – “Lights Off”

23. Islanda: Systur – “Með Hækkandi Sól”

24. Franţa: Alvan & Ahez – “Fulenn”

25. Germania: Malik Harris – “Rockstars”