Eurovision 2024 începe marți în Suedia, în umbra războiului din Gaza. Reprezentanta Israelului, sfătuită să nu părăsească hotelul decât pentru spectacole

Ediția din 2024 a Eurovision Song Contest se deschide marți la Malmo, în sudul Suediei. În centrul atenției se află participarea Israelului, în contextul războiului din Gaza.
Alina Costache
04 mai 2024, 21:20
Eurovision 2024 începe marți în Suedia, în umbra războiului din Gaza. Reprezentanta Israelului, sfătuită să nu părăsească hotelul decât pentru spectacole
Eurovision 2024 începe marți în Suedia, în umbra războiului din Gaza

Eurovision 2024 începe marți, 7 mai, iar participarea Israelulului la competiția cu o vechime de aproape 70 de ani, care reunește anul acesta 37 de ani și se va încheia cu finala de sâmbătă, 11 mai, a creat o adevărată controversă.

Un locuitor din Malmo, Anders Puschel, a declarat pentru AFP că va participa la un protest care va avea loc pe 9 mai, ziua în care Israelul va intra îm competiție, în a doua semifinală a concursului.

„Cu acest război în curs de desfăşurare, participarea Israelului ar trebui interzisă, aşa cum Rusia a fost dată deoparte”, a declarat Puschel.

În 2022, societățile rusești de radiofuziune au fost excluse din Uniunea Europeană de Radio și televiziune, care supervizează competiția. De la începutul anului și până acum au fost făcute mai multe petiții pentru excluderea Israelului. Chiar dacă Israelul nu este o ţară europeană, i se permite participarea la Eurovision deoarece radiodifuziunea publică din Israel este membră a Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU).

Citește și: România, OUT de la Eurovision 2024. Cum explică decizia Consiliul de Administrație al TVR

Reprezentanta Israelului, în pericol la Eurovision

Cântăreața care reprezintă Israelul, Eden Golan, în vârstă de 20 de ani, s-a confruntat cu o mulțime de amenințări, pe care EBU le-a condamnat.

„Deşi susţinem cu tărie libertatea de exprimare şi dreptul de a exprimare a opiniilor într-o societate democratică, ne opunem cu fermitate oricărei forme de abuz online, la discursuri de ură sau la hărţuire îndreptate împotriva artiştilor noştri sau a oricăror persoane asociate cu concursul”, a declarat EBU într-un comunicat.

Reprezentanta Israelului la Eurovision a fost sfătuită de serviciul de securitate israelian Shin Bet să nu părăsească hotelul decât pentru spectacole, din cauza protestelor pro-palestiniene preconizate.

Eden Golan se află deja la Malmo, în Suedia, unde a început repetițiile pentru interpretarea cântecului „Hurricane”.

„Simt că mesajul principal este că suntem aici, suntem puternici, ne vom arăta vocile, căldura, puterea și emoția pe care le avem în noi”, a declarat Golan pentru JNS.

„Sunt cu adevărat atât de mulți oameni care ne susțin, oameni cărora le place cântecul, sunt alături de noi și ne iubesc. Suntem o familie mare și vrem să răspândim binele, dragostea și unitatea”, a adăugat ea.

Coran ars la Malmo, înainte de încperea competiției

Un bărbat și o femeie au dat foc vineri unei copii a Coranului în orașul Malmo, cu o zi înainte de a începe festivitățile legate de cunoscuta competiție. Un videoclip în care apar cei doi dând foc cărții sfinte a islamului a fost transmis în direct pe TikTok.

Un drapel palestinian a fost ars în timpul acţiunii care a avut loc în centrul oraşului Malmö, nu departe de cele două locuri în care se va desfăşura concursul Eurovision.

Citește și: Lipsă de transparență la TVR, după scandalul de la Eurovision. Ce ascunde conducerea instituției publice, care încalcă legea | EXCLUSIV

Primele trei favorite la Eurovision 2024

Casele de pariuri indică Croația, Elveția și Ucraina drept primele trei favorite la victorie, în timp ce datele de streaming de la Spotify sugerează că Olanda, Italia sau Suedia au șanse mari să câștoge.

„Anul acesta este atât de interesant pentru că sunt patru sau cinci ţări care au cu adevărat o şansă bună de a câştiga”, a declarat pentru Reuters William Lee Adams, editor al site-ului de fani Eurovision Wiwibloggs. „Eurovision este atât de plictisitor atunci când ai un singur favorit clar cu câteva luni înainte. Dar anul acesta au rămas atât de multe de jucat”.

Concursul Eurovision Song Contest cuprinde trei spectacole live: două semifinale și o mare finală.

Toate cântecele trebuie să fie originale și să aibă o durată maximă de trei minute. Vocea principală trebuie să fie interpretată live, iar pe scenă nu pot urca mai mult de șase interpreți în timpul unui spectacol.

În fiecare spectacol, după ce toate cântecele au fost interpretate, fiecare țară participantă acordă două seturi de puncte (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 și 12) cântecelor preferate; un set este acordat de un juriu format din cinci profesioniști din industria muzicală și unul este acordat de telespectatori.

Cele cinci țări din fiecare semifinală cu cele mai multe puncte se califică în marea finală.

 

Spynews
Reacția exclusivă a Cristinei Pucean despre imaginile virale pe internet în care apare în tandrețuri cu altcineva decât Bogdan de la Ploiești. Ce spune dansatoarea
Bzi.ro
Cătălin Botezatu iubește din nou! „Nu îmi plac femeile îngălate!”
Fanatik.ro
Alex, tânărul care reinventează piața brânzei în România. Produce un tip căutat peste hotare, în ferma sa de vaci Bălțată Românească
Capital.ro
APARTAMENTE GRATIS în România. A venit vestea cea mare chiar acum: Este un sprijin
Playtech.ro
Imagini indecente cu Simona Halep. Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt incendiare
DailyBusiness
Bolnavii din România, în pericol! Vor rămâne fără tratamente la spitalele din străinătate
Adevarul
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Spynews
Cum arată Erika Isac nemachiată. Artista s-a afișat complet naturală. Cântăreața și-a uimit fanii: „Ce față de inocentă...” / FOTO
Spynews
Ce s-a întâmplat la parastasul de 40 de zile al lui Mădălin, băiatul mort din Olt. Imagini sfâșietoare de la mormântul său: ”Ne-ai distrus” / VIDEO
Evz.ro
Căt va costa divorțul în România. Eșecul căsniciei are un nou tarif
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise pe care le-a făcut publice au făcut internetul să "ardă"
kanald.ro
Se schimbă vârsta de pensionare din această toamnă: Valoarea punctului de pensie se va majora cu 13,8%
Capital.ro
TAXA REDUSĂ cu până la 50%. Guvernul a anunțat decizia oficială: Rezolvăm această situație
StirileBZI
Ideea care i-a adus mulți bani lui Ioan, un producător local din Arad: Autoservire pe tarla!
Prosport.ro
FOTO. Bomba sexy care s-a iubit cu fiul lui Cristi Borcea continuă să facă ravagii cu imaginile provocatoare cu ea!
stirilekanald.ro
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care au analizat "monstrul marin"
substantial.ro
Daniel Bană, de la naveta zilnică pentru fotbal la goluri pentru Universitatea Craiova: povestea inspirațională a noii speranțe a fotbalului oltenesc
MediaFlux
Greseala care lasă românii fara BANII de la stat. Avertismentul guvernanților
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'