România, OUT de la Eurovision 2024. Cum explică decizia Consiliul de Administrație al TVR

România nu va participa la ediția din acest an a Eurovision. Hotărârea a fost luată în ședința din 25 ianuarie 2024, cu 5 voturi „pentru”, 4 „abțineri” și 4 „împotrivă”.

25 ian. 2024, 22:40
România, OUT de la Eurovision 2024. Cum explică decizia Consiliul de Administrație al TVR
România nu participă la Eurovision 2024

România nu va participa la Eurovision 2024, care va avea loc în orașul Malmö din Suedia, țara al cărei reprezentant a câștigat ediția de anul trecut al concursului.

Citește și: Lipsă de transparență la TVR, după scandalul de la Eurovision. Ce ascunde conducerea instituției publice, care încalcă legea | EXCLUSIV

„Constrângerile financiare şi dorinţa de a reprezenta România la un nivel performant sunt motivele pentru care Consiliul de Administraţie (CA) a decis ca TVR să nu participe la ediţia din acest an a Eurovision Song Contest (ESC)”, trasmite într-un comunicat TVR.

România nu este prima țară care renunță la Eurovision. Pe parcursul ultimilor ani, țări precum Ungaria, Turcia, Bulgariam Muntenegru, Slovacia, Bosnia și Herțegovina sau Macedonia de Nord au decis să nu mai participe la concursul internațional.

Consiliul de Administrație a aprobat și bugetul SRTv pentru 2024, care nu conține suficiente fonduri pentru a garanta participarea României conform standardelor tot mai ridicare ale Eurovision.

Citește și: Theodor Andrei, despre recordul negativ obținut la Eurovision – 0 puncte în semifinală: „Eu sunt mulțumit!”

„În acest an, pe lângă producţiile consacrate, TVR alocă resurse consistente pentru alte producţii şi proiecte prioritare. Printre acestea: transmiterea Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, continuarea procesului de retehnologizare – automatizarea emisiei canalelor SRTv, investiţii în sistemul de producţie al ştirilor, continuarea investiţiilor în noul sediu al TVR Craiova şi alte proiecte de modernizare îndelung amânate”, mai precizează TVR.