Eutanasierea câinilor fără stăpân NU a fost oprită

Cu sau fără legea eutanasierii, câinii fără stăpân dăinuie pe străzile Constanţei. Unii spun că au început să mai dispară, alţii sunt de părere că încă sunt prea mulţi, cert este că Serviciul de Ecarisaj nu reuşeşte să-i adune de pe străzi în ritmul în care se înmulţesc ei.

26 iun. 2014, 09:09
Eutanasierea câinilor fără stăpân NU a fost oprită

Deşi Curtea de Apel Bucureşti a suspendat normele de aplicare a legii privind eutanasierea câinilor fără stăpân, la Constanţa, maidanezii luaţi de hingheri şi nerevendicaţi sau adoptaţi sunt, în continuare eutanasiaţi, scrie cugetliber.ro. Potrivit şefului Serviciului de Ecarisaj din cadrul Primăriei Constanţa, Cristina Itoafă, deocamdată nu a fost dată nicio dispoziţie oficială pentru oprirea procedurilor de eutanasiere.

Citeşte şi SONDAJ: Sunteţi PRO sau CONTRA eutanasierii câinilor fără stăpân? Votaţi!

„Au fost contestate numai normele de aplicare, nu şi legea în sine. Noi nu am primit nimic oficial. Am sunat şi la Direcţia Sanitar Veterinară şi de acolo mi-au spus la fel, că nu au primit nimic”, a declarat Cristina Itoafă.

Citeşte şi ASPA cere Guvernului să conteste decizia de suspendare a legii ce permite uciderea maidanezilor

În Ecarisajul Constanţa sunt eutanasiaţi, lunar, zeci de câini. „În primul rând se face trierea câinilor fără stăpân. Cei care au boli incurabile sau sunt foarte bătrâni, sunt primii eutanasiaţi. Apoi aşteptăm să fie adoptaţi ceilalţi. Noi încercăm să dăm cât mai mulţi spre adopţie, fie şi la distanţă. Acum am mai rezolvat şi problema spa-ţiului, pentru că s-au găsit câteva spaţii adecvate şi au fost duşi câini adoptaţi la distanţă şi acolo”, a mai adăugat şeful Serviciului de Ecarisaj.

Citeşte şi Câinii maidanezi nu mai pot fi UCIŞI. Legea care permitea asta a fost SUSPENDATĂ

De cealaltă parte, organizaţiile iubitoare de câini sunt de părere că eutanasierea ar trebui să fie stopată. Practic, potrivit deciziei oficiale a Curţii de Apel, Hotărârea de Guvern este suspendată în întregime. Unii ar putea spune că legea eutanasierii nu mai dispune de norme de aplicare şi, astfel, nu mai există cadru legal pentru reglementarea prinderii şi eutanasierii câinilor fără stăpân. Hotărârea de Guvern 1059/2013 pentru aplicarea legii de gestionare a câinilor fără stăpân a intrat în vigoare în octombrie 2013, însă eutanasierea propriu-zisă a început abia în luna martie 2014.