Evadare de proporţii uriaşe în Nigeria. O închisoare a fost atacată de militanţi islamişti şi 900 de deţinuţi au fugit GALERIE FOTO

Aproape 900 de deținuți au evadat marți seara dintr-o închisoare din capitala Nigeriei, Abuja, după un atac atribuit Boko Haram. Patru dintre ei au murit, 443 sunt încă în libertate, iar restul au fost prinși, scrie Reuters.

07 iul. 2022, 09:25

Închisoarea ar fi fost atacată, în noaptea de marți spre miercuri, de militanții islamiști Boko Haram, a declarat un oficial al Ministerului de Interne. Potrivit acestuia, presupușii atacatori Boko Haram au venit după câțiva membri care erau deținuți în închisoare.

Boko Haram (în limba hausa – „învățătura occidentală e un sacrilegiu”), având ca nume oficial: „Grupul Poporului Sunnei pentru Predică și Război Sfânt, este o grupare islamistă din nordul Nigeriei, cu caracter terorist, vestită pentru cruzimea membrilor acesteia și care militează pentru introducerea legii Șaria în întreaga țară și interzicerea culturii occidentale.

Numele organizației evocă lupta contra influenței culturii occidentale: „Boko” ,cuvânt în limba hausa (însemnând „fals” sau „mincinos”, legat de unii de cuvântul englezul „books” – „cărți”) aplicat alfabetului latin și învățământului modern, neislamic, și „haram” – adică „păcat” sau „sacrilegiu”.

Raidul, precum și o busculadă separată asupra unui convoi al președintelui nigerian Muhammadu Buhari – care nu era prezent – care se îndrepta spre orașul său natal din statul nordic Katsina, evidențiază provocările de securitate din Nigeria, în special în regiunile nordice, unde insurgenții înarmați și bandele sunt numeroase.

Citeşte şi: O adolescentă de 17 ani a reușit să supraviețuiască atacului unui rechin. „Am început să-l lovesc în față, i-am băgat degetele în ochi, dar m-a mușcat de mână”

Shuaib Belgore, secretar permanent la Ministerul de Interne, a declarat jurnaliștilor în fața închisorii din Abuja – care are 900 de deținuți – că un ofițer de securitate a fost ucis în timpul atacului și alți trei au fost răniți, potrivit Digi24.

În total, 879 de deținuți au fugit, a precizat serviciul penitenciar într-un comunicat. 443 sunt încă în libertate, iar restul au fost prinși.

Penitenciarul a precizat că 4 deținuți au murit și alți 16 au fost răniți.

În afara închisorii, rămășițele carbonizate ale mai multor vehicule găurite de gloanțe au fost văzute miercuri dimineață, atestând luptele armate din apropiere.

Citeşte şi: Moarte fulgerătoare a secretarului general al OPEC. Cu doar câteva ore înainte de deces, se întâlnise cu preşedintele Nigeriei


loading...
Partenerii noștri