Evaluare Naţională clasa a VIII-a. Ce schimbări sunt anunțate la probele de examen

Elevii care au început clasa a VI-a în anul școlar 2018- 2019 sunt primii care vor resimți schimbările prevăzute la Evaluarea Națională. Evaluarea Națională va avea mai multe probe de examen, începând cu anul 2020.

27 sept. 2018, 13:22
Evaluare Naţională clasa a VIII-a. Ce schimbări sunt anunțate la probele de examen

Elevii se pregătesc de schimbări la examenul de Evaluare Națională, scrie a1.ro. Școlarii vor fi testați atât în scris, cât și oral și prin examen practic, după cum urmează:

Citeşte şi NOI PROBE LA EVALUAREA NAŢIONALĂ propuse de Ministerul Educaţiei. Ce materii vor fi introduse şi de când

Limba și literatura română: probă scrisă

Matematică și Științe: probă scrisă

Limba maternă: probă scrisă

Limba străină: probă scrisă

Informatică: probă practică

Competențe civice și sociale: probă orală

Evaluare Națională, clasa 8. Legea Educației Naționale

Modificările acestea sunt prevăzute în Legea Educației Naționale din 2011 și o astfel de testare este menită să ofere o imagine relevantă privind cunoștințele elevilor la finalul clasei a VIII-a. În Legea Educației Naționale se precizează următoarele:

„La finalul clasei a VIII-a, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educației Naționale (edu.ro), se realizează o evaluare națională obligatorie a tuturor absolvenților. Rezultatele evaluării se exprimă printr-un punctaj, similar testelor internaționale. Evaluarea se realizează prin următoarele probe:

a) o probă scrisă la Limba și Literatura română;
b) o probă scrisă la Limba maternă;
c) o probă scrisă transdisciplinară la Matematică și Științe;
d) o probă scrisă la o limbă de circulație internațională;
e) o probă practică de utilizare a calculatorului, susținută în timpul anului;
f) o probă orală transdisciplinară de evaluare a competențelor civice și sociale, susținută în timpul anului.

Evaluare Națională clasa 8. Portofoliul Educațional al Elevului va conta la admiterea la liceu
Începând cu anul școlar 2021- 2022, conform aceleiași legi, va deveni operațional și Portofoliul Educațional al Elevului, care va conta în procesul de admitere la liceu sau în învățământul profesional. Modelul de Portofoliu Educațional pentru elevi va fi realizat de către Ministerul Educației până la finalul anului școlar 2018- 2019. Portofoliul ar urma să fie cartea de vizită a elevului, care va cuprinde activitățile în care a fost implicat pe toată perioada anilor de școală, premiile obținute, activitățile extrașcolare, voluntariatul etc.

Evaluare Națională clasa 8. Admiterea la liceu nu se schimbă deocamdată
Acum, admiterea la liceu se face pe baza mediei de la Evaluarea Națională- 80% și cea obținută în clasele V-VIII- 20%. Deși s-a discutat despre introducerea unor teze unice în perioada gimnaziului și luarea lor în considerare în stabilirea mediei de admitere la liceu, nu există deocamdată niciun plan concret în acest sens.