EVALUARE NAŢIONALĂ 2012. BAREMUL DE CORECTARE la ROMÂNĂ a fost MODIFICAT. Lucrările sunt RECORECTATE

EVALUARE NAŢIONALĂ 2012 cu decizii surpriză. Baremul de corectare la limba română A FOST MODIFICAT. Toate lucrările LA LIMBA ROMÂNĂ la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2012 vor fi RECORECTATE. Atât elevii care au ales răspunsul "subiectivă", cât şi cei care au ales răspunsul "predicativă" vor fi PUNCTAŢI.

RomaniaTV.net
27 iun. 2012, 17:26
EVALUARE NAŢIONALĂ 2012. BAREMUL DE CORECTARE la ROMÂNĂ a fost MODIFICAT. Lucrările sunt RECORECTATE

EVALUARE NATIONALA 2012.Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii„. Această frază i-a încurcat pe abolvenţii claselor a VIII-a la evaluarea naţională 2012.

Recorectarea lucrărilor la limba română este o concluzie finală. Sunt trei elemente care au dus la acest aspect. Primul element este poziţia divergentă a unor membrii ai Academiei Române, al doilea element, poziţia unor colegi din sistemul de învăţământ, iar al treilea element, rezultatele la limba română. 42% dintre elevi au răspuns corect, varianta „C” la subiectul controversat de la limba română, iar în jur de 40%, varianta „B” „, a spus Liviu Pop la România TV.

Ministrul a spus că nu s-a luat mai devreme decizia de recorectare a lucrărilor la limba română, pentru a nu lăsa impresia că baremele de corectare pot fi modificate în timpul examenelor.

„Nu este problema a mea sau a colegilor mei. Cred că este o decizie corectă. Nu am luat mai devreme această decizie, pentru că nu am vrut să lăsăm impresia că se schimbă baremele în timpul probelor. Chiar dacă efortul colegilor mei din centrele de corectare va fi mult mai mare, să recorecteze 166.000 de lucrări, sper să se înţeleagă că acestă decizie este în folosul elevilor. Nu este vina elevilor că un fost ministru nu a fost capabil să organizeze subiectele”, a mai spus Liviu Pop.

Profesorii şi elevii au salutat decizia Ministerului Educaţiei.

Dacă iniţial, ministru Liviu Pop a declarat că BAREMUL DE CORECTARE LA LIMBA ROMÂNĂ nu poate fi modificat, la scurt timp de la acest anunţ, oficialul a anunţat că BAREMUL DE CORECTARE LA ROMÂNĂ A FOST MODIFICAT.

Astfel, atât elevii care au ales răspunsul „subiectivă”, cât şi cei care au ales răspunsul „predicativă” vor fi PUNCTAŢI.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a spus că doar subiectele de la limba română vor fi recorectate.

„Doar subiectele la limba română vor fi recorectate. La matematică nu este nicio problemă, subiectele au fost foarte accesibile”, a declarat ministrul.

Peste 160.000 de absolvenţi ai claselor a VIII-a au susţinut zilele acestea evaluarea naţională, notele de la acest examen urmând să conteze la admiterea în liceu.

Ministrul Educaţiei Liviu Pop a declarat, miercuri, după ultima probă de la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2012, că examenul din acest an a fost cel mai bine organizat din ultimii 22 de ani, în ciuda „moştenirii subiectelor elaborate din mandatul lui Daniel Funeriu”. Oficialul a făcut referire la subiectul de la limba română care a generat nemulţumiri din partea elevilor şi profesorilor.

CITEŞTE ŞI EVALUARE NAŢIONALĂ 2012 LIMBA ROMÂNĂ. Profesorii din Sălaj acceptă şi varianta „predicativă”

Liviu Pop a mai spus că 28.000 de elevi nu au participat la examenele de la EVALUAREA NAŢIONALĂ, catalogând acest lucru ca fiind „trist”.

La începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului interimar al Educaţiei, Liviu Pop, să prezinte „o propunere corectă” cu privire la baremul de corectare de la testele naţionale, spunând că a văzut că existe dispute legate de rezolvarea unui subiect la proba de limba română.

SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ 2012 – LIMBA ROMÂNĂ

La limba română, elevii au avut de rezolvat varianta 6 din cele pregătite pentru evaluarea națională de Ministerul Educației.

La primul subiect, absolvenţii claselor a VIII-a au avut de analizat un fragment din volumul I al seriei „Cireșarii”, de Constantin Chiriță. În prima parte, li s-a cerut să noteze câte un sinonim potrivit pentru sensul din text al cuvintelor: „leac”, „înfricoşătoare” şi „crezuse” şi să explice rolul semnului exclamării în secvenţa: asta-i!.

La a treia cerinţă, au avut de selectat un epitet şi o enumeraţie din text, iar apoi au avut să numească două moduri de expunere utilizate în textul dat.

Pentru 6 puncte au avut de prezentat, în 30-50 de cuvinte (3-5 randuri) semnificaţia secvenţei: Cartea îi duse în Evul Mediu, printre dueluri şi cavalcade; era o carte pe care o mai citise de câteva ori, era una dintre marile cărţi ale copilăriei şi recitea cu disperare paginile cele mai frumoase.

Primul subiect a mai avut o cerinţă de 12 puncte unde elevii au avut de redactat o compunere de 80-150 de cuvinte (10-15 rânduri), în care trebuia să-şi prezinte opinia despre mesajul fragmentat din Cireşarii de Constantin Chiriţă.

Al doilea subiect i-a adus în actualitate: a pornit de la rândurile semnate de psihologul și scriitorul Ion Vianu în revista „Dilemateca”, despre e-readerul Kindle pe care acesta îl cumpărase de curând.

Subiectele la proba de limba şi literatura română 2012