EVALUARE NAŢIONALĂ 2012. Petiţie online pentru revizuirea baremului la limba română

Absolvenţii claselor a VIII-a au susţinut luni, 25 iunie, proba de limba şi literatura română. În două ore, elevii au avut de rezolvat varianta 6, o variantă dificilă, potrivit profesorilor de română. Cel mai dificil exerciţiu la limba română a fost Subiectul II, cerinţa 3. Răspunsul corect a fost interpretabil chiar şi pentru profesoare.

RomaniaTV.net
25 iun. 2012, 20:34
EVALUARE NAŢIONALĂ 2012. Petiţie online pentru revizuirea baremului la limba română

Elevii de clasa a VIII-a au semnat o petiţie online prin care cer Ministerului Educaţiei să revizuiască baremul de la examenul de limba şi literatura română, din cadrul Evaluării Naţionale 2012.

„Având în vedere discuţiile de pe forumuri şi dezbaterile aprinse din presă, este evident că subiectul II.A.3 a fost unul de dificultate mare, care a dat naştere la interpretări şi controverse. (…) Solicităm revizuirea de urgenţă a baremului aprobat, în sensul punctării ca şi corecte atât a variantei C.”propoziţie subiectivă”, cât şi a variantei B. „propoziţie predicativă”, potrivit petiţiei online.

Nemulţumirea elevilor a pornit de la Subiectul II, cerinţa 3 de la examenul de limba şi literatura română.

„Către Ministerul Educaţiei ,

Având în vedere discuţiile de pe forumuri şi dezbaterile aprinse din presă, este evident că subiectul II.A.3 a fost unul de dificultate mare, care a dat naştere la interpretări şi controverse, chiar în rândul profesorilor, contrar prevederilor Ordinului Ministrului Educaţiei nr. 5220/2011, care solicită elaborarea unor subiecte de dificultate medie pentru examenul de limba şi literatura româna din cadrul Evaluarii Naţionale 2012,

solicităm revizuirea de urgenţă a baremului aprobat, în sensul punctării ca şi corecte atât a variantei C.”propoziţie subiectivă”, cât şi a variantei B. „propoziţie predicativă”.

Aducem în sprijinul afirmaţiilor noastre argumentele unor distinse profesoare de limba română:

„Subiectul care le-a creat cele mai mari probleme elevilor a fost acela care le cerea să identifice tipul propoziţiei subordonate din fraza „Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii”. Elevii aveau de ales între atributivă, predicativă sau subiectivă. Majoritatea a optat pentru subiectivă, deşi propoziţia „Ceea ce mă jenează” era una predicativă. Dacă pui subordonata după principală şi nu înaintea ei, aşa cum este în textul original, şi faci contragerea (Dificultatea răsfoirii este jena – n. r.), lucrurile sunt mai clare. Subordonata este predicativă”, a explicat Irina Georgescu, profesor de limba şi literatura română la Colegiul Naţional Sf. Sava din Bucureşti”.

„”Dificultatea răsfoirii este ceea ce mă jenează …” Sic ! „Dificultatea” este subiectul lui „este”/ propoziţia principală regentă plus predicativa „ceea ce mă jenează”. Prin contragere, „Dificultatea răsfoirii este jenantă pentru mine”, nicidecum „Jena mea este dificultatea răsfoirii” este opinia unei alte distinse profesoare de limba şi literatura română”.

Vă rugăm să ne susţineţi în acest demers!”