Evaluare Națională 2023. Elevii de clasa a IV-a au primit un text al unui autor contemporan, Cristina Donovici, „O girafă în spațiu”

Perioadă cu emoții pentru elevii claselor a IV-a și pentru părinții lor. Elevii de clasa a IV-a au susținut marți, 16 mai, proba la Limba română din cadrul Evaluării Naționale. Textele suport aparțin autoarei contemporane Cristina Donovici.

16 mai 2023, 09:05

Elevii de clasa a IV-a au susținut, marţi, proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul examenului de Evaluare Naţională 2023, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Textele suport aparțin autoarei contemporane Cristina Donovici. La ultimul exercițiu, sarcina a fost să redacteze un text de cel puțin 6 rânduri, în care să prezinte 4 idei despre cartea preferată, conform documentelor primite de elevi la test, consultate de Edupedu.ro.

Subiectele sunt pe două numere, iar elevii au avut la dispoziție 60 de minute pentru a le rezolva. La testul 1, elevii au avut textul „O girafă în spațiu”, adaptare după o povestire de Cristina Donovici. La testul 2, textul a fost „O zebră în cosmos”, adaptare după o povestire de Cristina Donovici.

Fiecare test de la Evaluare Naționala este evaluat de către două cadre didactice evaluatoare, dintre care unul este invatatorul de la clasa. Corectarea testelor se realizeaza în termen de maxim 7 zile de la susținerea probelor. Notele de la Evaluare Națională pentru clasele a IV-a nu se trec in catalog, nu se anunta public, doar se comunica parintilor si ajuta invatatorii si profesorii sa identifice eventualele lacune ale elevilor.

Citește și: Când începe vacanța de vară în 2023. Elevii care susțin Evaluarea Națională și Bacalaureat încheie anul școlar mai devreme

Ulterior corectării, fiecare părinte/ reprezentant legal este invitat la scoală să ia la cunoștință rezultatele, în mod individual și privat. Învățătorul clasei arată testul, explică acordarea codurilor în funcție de greșelile avute și întocmește un proces verbal semnat de către părinte.

Evaluarea Națională va continua miercuri cu proba la Matematică. Pentru elevii din partea minorităţilor naţionale examenul de Evaluare Națională se va încheia joi cu proba la Limba maternă.

Citește și: Noi reguli pentru admiterea la liceu. Examenul suplimentar față de Evaluarea Națională se va da pentru 50% din locuri

Următorii care vor susține examen de Evaluare Națională sunt elevii de clasa a VI-a. Pe 24 mai, elevii de clasa a VI-a vor susține proba la Limbă şi comunicare, iar o zi mai târziu – Matematică şi Ştiinţe ale naturii.

 

Pentru elevii claselor a VIII-a, anul școlar 2022 – 2023 se încheie la data de 9 iunie, iar examenul de Evaluare Națională începe în 19 iunie.

Calendar Evaluare Națională 2023

19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă

28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor