Noi reguli pentru admiterea la liceu. Examenul suplimentar față de Evaluarea Națională se va da pentru 50% din locuri

Examenul de admitere la liceu se va da pentru 50% dintre locuri, în cazul liceelor care aleg un examen suplimentar, potrivit unui amendament adoptat în comisia pentru învățământ din Camera Deputaților. În varianta adoptată de Guvern, pragul era de 60% dintre locuri. USR și reprezentanții minorităților s-au opus amendamentului și au cerut ca admiterea la liceu să se facă în continuare ca și în prezent, prin repartizare computerizată.

27 apr. 2023, 08:27
Noi reguli pentru admiterea la liceu. Examenul suplimentar față de Evaluarea Națională se va da pentru 50% din locuri

Deputații din comisia de învățământ au votat amendamentul care va permite ca, pe lângă Evaluarea Națională, elevii de clasa a VIII-a să dea examen de admitere la liceu, dar doar pentru 50% dintre locuri, dacă unitatea de învățământ își dorește acest lucru. În varianta propusă de Ministerul Educație, examenul de admitere suplimentar se putea susține pentru 60% din locuri.

Un procent de 10% dintre locuri vor fi ocupate prioritar pe baza rezultatelor obţinute la evaluarea naţională şi conform opţiunilor exprimate, prin repartiţie computerizată.

Citește și: Violența și consumul de droguri din școli vor fi istorie! Ministrul Educației a făcut anunțul

Primii care ar putea susține examen de admitere suplimentar la liceu vor fi elevii care intră în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024 și asta dacă proiectele legilor trec de Parlament până în toamnă.

“Ne dorim ca acest sistem să fie înțeles și, așa cum precizează și actul normativ, el nu va fi aplicat imediat, ci doar pentru elevii care intră în clasa a V-a în anul școlar următor adoptării actului normativ. Până atunci, avem timp să clarificăm, să facem metodologiile și, eventual, să și pilotăm examene. Nu ne dorim schimbări bruște, ne dorim schimbări spre binele sistemului”, a declarat Ligia Deca în cadrul dezbaterilor care au avut loc în Comisia de Învățământ miercuri, potrivit Edupedu.ro.

Citește și: Actorul Șerban Pavlu, îngrijorat de involuția învățământului din România: „Mă tem pentru copiii noștri. E o deteriorare treptată și sigură”

Proiectele legilor educației se află acum în comisia de învățământ pentru dezbaterea amendamentelor, urmând ca apoi să fie votate în plenul Camerei Deputaților, ca primă cameră sesizată. Urmează dezbateri pe amendamente și în comisia de învățământ din Senat și apoi un vot în Senat.

Parlamentarii USR și reprezentanții deputaților neafiliați s-au opus introducerii acestui amendament care prevedere o admitere la liceu printr-un examen suplimentar.

“Acesta este o măsură profund inechitabilă, care împarte lumea în două cei care își permit să facă meditații, cei care pot să se ducă la licee de top și ceilalți. Deja știm că există un decalaj foarte mare între cei care au aceste posibilități și cei care provin din medii defavorizate. Să le dăm acum niște locuri în plus și să le mai dăm și încă un examen, să fie încă un examen pe care ei trebuie să îl susțină, să aibă aceste clase de excelență, cum au fost numite aici, sunt niște măsuri care contravin total, total la ceea ce ne dorim noi și ce ar trebui să se întâmple în această comisie. Noi vrem să facem educație să fie egală pentru toată lumea, nu vrem să creem niște disensiuni imense între două categorii sociale și cei bogați să meargă la meditații și să fie la licee de top și ceilalți să rămână aici. Deci ne împotrivim puternic și vă rugăm să țineți cont și de ceea ce spune toată lumea. Părinții nu au fost de acord, elevii nu sunt de acord. Toată lumea este revoltată pe această măsură și de aceea ne dorim totuși să încercăm măcar dacă am încercat să facem niște reforme și unele lucruri nu au fost acceptate, haideți măcar să nu stricăm și mai tare ceea ce era deja”, a spus deputatul USR Lucian Hăvârneanu.