EVALUARE NAŢIONALĂ CLASA A II-a. Testele de evaluare dintr-o culegere pentru elevi, pline de greşeli

Elevii de clasa a II-a au început luni, 7 mai, examenele din cadrul Evaluării Naţionale. Prima probă este cea scrisă la limba română şi limba maternă. Urmează probele la citire și matematică. Pentru toate aceste examene, elevii se pregătesc cu ajutorul ”caietelor” de teste, unele dintre ele conținând greșeli elementare de scriere și/sau exprimare.

08 mai 2018, 13:51

Elevii de clasa a II-a au început luni, 7 mai, probele scrise la limba română şi limba maternă din cadrul Evaluării Naţionale, conform calendarului aprobat de MEN. Testele de citire la aceste discipline au fost susţinute în data de 8 mai.

Proba de matematică este programată în data de 9 mai, în timp ce proba de limbă română (scris şi citit) pentru elevii din rândul minorităţilor naţionale se va desfăşura în data de 10 mai.

Pentru toate aceste examene, elevii se pregătesc cu ajutorul „caietelor” de teste, unele dintre ele conținând greșeli elementare de scriere și/sau exprimare.

Un astfel de „caiet” de teste pentru una sau mai multe discipline îi costă pe părinți aproximativ 16,5 lei. Numărul elevilor de clasa a doua în România este de aproximativ 170.000 pe an, iar piața manualelor și a „caietelor” de teste este înfloritoare.

Unele din aceste culegeri de teste conțin, însă, greșeli de gramatică, scriere sau exprimare. Este și cazul exemplului de mai jos, în care elevul trebuie să scrie un bilet de mulțumire către un coleg, potrivit rfi.ro.

„Scrie un bilet adresat lui Mihai, prin care îi transmiți mulțumiri pentru invitația care ți-a făcut-o”. (n.r. corect: „…pentru invitația pe care ți-a făcut-o”).