Evazioniştii scapă cu amendă dacă prejudiciul este mai mic de 100.000 de euro

Senatul a adoptat acest proiect cu 72 de voturi "pentru", 33 "împotrivă" şi o abţinere. Camera Deputaţilor este for decizional cu acest proiect.

10 feb. 2020, 18:53
Evazioniştii scapă cu amendă dacă prejudiciul este mai mic de 100.000 de euro

Senatul a reexaminat, în urma unei decizii a CCR, un proiect care modifică Legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, stabilind că, în cazul plăţii integrale a prejudiciului la evaziune fiscală pentru valori mai mici de 100.000 de euro, se poate aplica pedeapsa cu amenda sau se aplică o acţiune administrativă care se înregistrează în cazierul judiciar, potrivit Agerpres.

„În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică o acţiune administrativă care se înregistrează în cazierul judiciar”, arată proiectul amendat şi adoptat luni de Senat, la reexaminare.

Forma iniţială a proiectului trimisă la promulgare prevedea că „În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, se va dispune, o singură dată, renunţarea la urmărirea penală”, prevede proiectul.