Eveniment surprinzător în Rusia: unul dintre creatorii serului anti-COVID a fost asasinat. Cine este autorul crimei, capturat de oamenii lui Vladimir Putin

Anunț neașteptat din Rusia. Unul dintre creatorii vaccinului anti-COVID Sputnik V a fost găsit mort. Potrivit poliției, omul de știință a fost asasinat. 

03 mart. 2023, 18:12
Eveniment surprinzător în Rusia: unul dintre creatorii serului anti-COVID a fost asasinat. Cine este autorul crimei, capturat de oamenii lui Vladimir Putin

Andrei Botikov, cercetător științific principal la Centrul național de cercetări pentru epidemiologie și microbiologie „N. F. Gamaleya”, care s-a ocupat de crearea serului anti-COVIDSputnik V” – primul din lume, a murit, informează comitetul pentru Anchetă din Rusia, citat de agenția TASS.

Omul de știință a fost descoperit mort într-un apartament dintr-un bloc de locuințe din strada Rogova din Moscova. Bărbatul în vârstă de 29 de ani ar fost ucis în urma unui conflict cu proprietarul imobilului, un bărbat de 47 de ani. Cel din urmă l-a strâns de gât cu o curea pe tânăr. În urma evenimentului violent, autorul faptei s-a ascuns.

În cele din urmă, criminalul a fost capturat de Poliție. În cursul interogatoriului, bărbatul și-a recunoscut vina. Acesta s-a ales cu dosar penal și-și va afla foarte curând pedeapsa, în urma asasinatului din nord-vestul Moscovei.

 

Rusia a creat primul ser anti-COVID din lume, „Sputnik V”

 

În august 2020, la doar șase luni de la debutul crizei COVID în Europa, Vladimir Putin anunțat lansarea primului ser anti-COVID din lume.

Oficialii de la Moscova s-au gândit să-l numească „Sputnik V”, cu referire la satelitul sovietic „Sputnik I”, primul dispozitiv spațial amplasat pe orbită, în anul 1957.

„În această dimineață, pentru prima dată în lume, un vaccin împotriva noului coronavirus a fost înregistrat.

Știu că este destul de eficient, oferă o imunitate durabilă”, a declarat Vladimir Putin.

Peste 100 de seruri COVID au fost în testare la nivel mondial, în 2020. Speranțele producătorilor au fost spulberate după ce Rusia și China și-au realizat propriile vaccinuri, iar UE și SUA au stabilit să importe seruri doar de la Johnson, Pfizer și AstraZeneca.

Inclusiv Institutul „Cantacuzino” din București a trebuit să oprească studiul pentru serul românesc anti-COVID. Medicul Mircea Ioan Popa promitea în urmă cu trei ani un ser care poate fi administrat intranazal.