Evgheni Prigojin se refugiază în Belarus. Mercenarii Wagner, aplaudaţi după ce au părăsit oraşul Rostov

Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, se mută în Belarus, după acordul de a nu înainta spre Moscova. Luptătorii săi, ovaţionaţi în oraşul de pe Don.

25 iun. 2023, 11:32
Evgheni Prigojin se refugiază în Belarus. Mercenarii Wagner, aplaudaţi după ce au părăsit oraşul Rostov

Kremlinul afirmă că acuzaţiile penale împotriva lui Evgheni Prigojin vor fi retrase şi niciunul dintre luptătorii Grupului Wagner nu va fi urmărit penal, ca parte a acordului pentru a pune capăt revoltei armate.

Liderul grupului de mercenari ruşi se va muta în Belarus şi vor fi retrase acuzaţiile penale împotriva sa, a declarat Kremlinul, după ce acesta şi-a retras luptătorii de la înaintarea spre Moscova.

Rusia a reluat masiv bombardamentele în Ucraina. Kadîrov nu-l iartă pe Prigojin: „Am crezut că unii oameni îşi iubesc Patria, că sunt de încredere”
Evgheni Prigojin le spusese anterior trupelor sale care se îndreptau spre capitala rusă să se întoarcă, afirmând că vrea să evite vărsarea de sânge rusesc.

Luptătorii săi din Grupul Wagner s-ar afla la doar 120 de mile de Moscova, după ce Evgheni Prigojin promisese anterior să „distrugă pe oricine ne stă în cale”.

În mesajul său, Prigozhin a spus: „În 24 de ore am ajuns la 200 km de Moscova. În acest timp nu am vărsat nicio picătură de sânge al oamenilor noştri. Acum, însă, a sosit momentul în care s-ar putea să se verse sânge. Prin urmare, conştienţi de responsabilitatea că sângele rusesc ar putea fi vărsat de una dintre părţi, ne întoarcem coloanele şi plecăm în direcţia opusă, spre taberele de campanie, conform planului”.

În prezent nu se cunoaşte locaţia lui Evgheni Prigojin, în Belarus. „Evitarea vărsării de sânge a fost mai importantă decât pedepsirea oamenilor”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, adăugând că unii dintre luptătorii Wagner vor putea semna contracte cu Ministerul rus al Apărării.

Biroul lui Alexander Lukaşenko a declarat că decizia de a opri mişcarea ulterioară a luptătorilor Wagner a fost intermediată de preşedintele belarus, cu aprobarea lui Putin, în schimbul unor garanţii pentru siguranţa lor.

Lukaşenko, mediator între Prigojin şi Putin. Paşi uriaşi spre detensionarea crizei din Rusia. Mercenarii Wagner vor fi graţiaţi şi se întorc pe frontul din Ucraina
Kremlinul a declarat că Lukaşenko s-a oferit să medieze pentru că îl cunoaşte personal pe liderul mercenarilor de aproximativ 20 de ani.

Rusia a înrolat 3.000 de soldaţi ceceni de elită pentru a fi staţionaţi în Moscova şi a plasat mitraliere la graniţele sale, în pregătirea intrării trupelor de mercenari în capitală.

Prigojin şi trupele sale au fost ovaţionaţi la plecarea din Rostov-pe-Don

Au apărut imagini cu liderul Wagner, Evgheni Prigojin şi cu trupele sale, care au primit aplauze în timp ce se retrăgeau din Rostov pe Don, unde au preluat controlul asupra cartierului general militar al oraşului care conduce operaţiunile ruseşti în Ucraina, potrivit Sky News.

Kremlinul anunţase anterior un acord prin care şeful grupului de mercenari ruşi, Evgheni Prigojin, se va muta în Belarus şi nu va fi urmărit penal după ce a ordonat trupelor să mărşăluiască spre Moscova.

Trupele lui Prigojin se vor întoarce în taberele lor de campanie din Ucraina, unde au luptat alături de soldaţii ruşi. Acordul a dezamorsat o criză care a reprezentat cea mai importantă provocare pentru preşedintele Vladimir Putin în cele peste două decenii de când se află la putere.