Evgheni Şevciuk: Retragerea trupelor ruse din Transnistria ar destabiliza regiunea

Evgheni Şevciuk a declarat că retragerea trupelor ruse din Transnistria ar detabiliza regiunea separatistă, respingând solicitările în acest sens din partea oficialilor de la Chişinău.

06 oct. 2014, 14:23
Evgheni Şevciuk: Retragerea trupelor ruse din Transnistria ar destabiliza regiunea

Evgheni Şevciuk, liderul regimului de la Tiraspol, a subliniat că retragerea trupelor ruse din Transnistria ar detabiliza regiunea separatistă, în cadrul unei confernţe de presă, potrivit publika.md.

„Astfel de solicitări ar putea destabiliza regiunea. Forma misiunii de pacificatori aflată în regiune ar putea fi schimbată după ce se va ajunge la un acord cu privire la soluţionarea politică a dosarului transnistrean. Atunci vor fi posibile discuţii pe această temă, însă acum acestea nu fac altceva decât să destabilizeze regiunea”, a menţionat Şevciuk.

Republica Moldova îi cere Rusiei să îşi RETRAGĂ TRUPELE din TRANSNISTRIA

Republica Moldova i-a cerut Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria. ‘Noi contăm că Federaţia Rusă îşi va încheia procesul de retragere (a trupelor), fără întârzieri pe viitor. Credem de asemenea că aducerea acordurilor de menţinere a păcii în conformitate cu standardele internaţionale prin transformarea actualei operaţiuni militare într-o misiune internaţională civilă va conferi un impuls pozitiv procesului de pace’, a declarat Natalia Gherman, de la tribuna Adunării Generale a Naţiunilor Unite

Şefa diplomaţiei moldovene s-a pronunţat pentru reluarea cât mai rapidă a negocierilor cu privire la reglementarea transnistreană în formatul ‘5+2’ (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus UE şi SUA, ca observatori), relatează la rândul său agenţia de presă ITAR-TASS, citată de Agerpres.

Gherman a subliniat în acest context că prezenţa forţelor ruse în Transnistria ‘creează obstacole suplimentare’ în avansarea procesului de pace.