Ewan McGregor şi Jean-Paul Gaultier, în juriul Festivalului de Film de la Cannes 2012

Thierry Frémaux , delegatul general al Festivalului de Film de la Cannes, a anunţat, miercuri, prezenţa actorului scoţian Ewan McGregor, a regizorilor Alexander Payne şi Raoul Peck şi a creatorului de modă Jean-Paul Gaultier în juriul care va acorda trofeul Palme d'Or în 2012, informează AFP.

RomaniaTV.net
25 apr. 2012, 19:29
Ewan McGregor şi Jean-Paul Gaultier, în juriul Festivalului de Film de la Cannes 2012

Componenţa juriului, care va fi prezidat de regizorul italian Nanni Moretti, este de acum „deja alcătuită”, a declarat Thierry Frémaux pentru postul de televiziune Canal +, fără a preciza însă momentul în care ea va fi dezvăluită în mod oficial.

Delegatul general al festivalului a evocat mai întâi prezenţa în juriu a unui „scoţian venit în kilt” şi care „a făcut o mare impresie la Cannes”, înainte de a pronunţa numele actorului Ewan McGregor, mai întâi în platourile postului TV şi apoi pe contul său de Twitter.

Frémaux a anunţat numele regizorului haitian Raoul Peck şi al regizorului american Alexander Payne şi a confirmat prezenţa în juriu a actriţelor Emmanuelle Devos şi Diane Kruger, dar şi a celebrului creator de modă Jean-Paul Gaultier.

„Avem tradiţia de a invita persoane despre care ştim că sunt cinefile, dar care nu lucrează neapărat în cinematografie. Este important să ai (în juriu, n.r.) oameni care au opinii spontane”, a declarat Thierry Frémaux.

În vârstă de 60 de ani, Jean-Paul Gaultier este un cinefil pasionat, care şi-a exprimat de mai multe ori dorinţa de a face parte din acest juriu. El a colaborat de mai multe ori cu cinematografia, creând în special costumele pentru multe dintre filmele regizate de Pedro Almodovar, fapt care îi oferă, potrivit lui Frémaux, „legitimitatea” necesară pentru a judeca munca depusă de cineaştii selecţionaţi pe Croazetă.

Thierry Frémaux a justificat includerea regizorului Raoul Peck prin dorinţa organizatorilor „de a aduce haosul” pe Croazetă. Vorbind despre Alexander Payne, delegatul general al festivalului de la Cannes a spus că regizorul filmului „Descendenţii/ The Descendants” întruchipează „un fel de renaştere a cinema-ului american”.

Cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se desfăşoară în perioada 16 – 27 mai.