EXAMENE NAŢIONALE 2020. Elevii acuză Guvernul de discriminare: Interzicerea în sălile de examen a celor cu temperatură trebuie anulată

Asociațiile reprezentative ale elevilor susțin că măsura prin care li se interzice accesul în sălile de examen celor care au temperatura de peste 37,3 grade este una discriminatorie. Reacția elevilor vine după ce Ministerul Educației Naționale a emis un ordin împreună cu Ministerul Sănătății prin care sunt menționate o serie de măsuri pentru prevenirea și combaterea îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2, în contextul susținerii examenelor de Evaluarea Națională și Bacalaureat în unitățile de învățământ din România.

29 mai 2020, 05:35
EXAMENE NAŢIONALE 2020. Elevii acuză Guvernul de discriminare: Interzicerea în sălile de examen a celor cu temperatură trebuie anulată

„Menționăm că există alte cauze medicale ce pot determina o temperatura ridicată a corpului, care să nu indice în mod obligatoriu infectarea cu COVID-19, cum ar fi: sinuzite, infecții dentare, viroze, ciclu menstrual, precum și cauze psihologice: emoții, stres sau temperatura ridicată din perioada verii ce poate duce la o supraîncălzire din mediul exterior. Mai mult, este bine știut faptul că temperatura este fluctuantă, mai ales în sezonul cald, și că atât copiii, cât și adulți, spre deosebire de persoanele vârstnice, rețin mai bine căldura în corp.

De asemenea, studiile recente din medicină arată că valoarea optimă a temperaturii corporale de 37 de grade Celsius este considerată „o teorie depăşită”, aceasta fiind stabilită în secolul al XIX-lea. Incertitudinea de care elevii au avut parte în ultimele trei luni în ceea ce privește data exactă de susținere a examenelor naționale a afectat în mod evident perioada de pregătire, iar amânarea probelor din cauza celor menționate anterior va înrăutăți situația.

Citeşte şi Elevii vor circula spre şcoală doar pe baza carnetului de elev

Elevii din anii terminali trebuie să beneficieze de condiții optime de susținere a examenelor, iar interzicerea accesului în centrele de examinare este una greșit fundamentală. Autoritățile trebuie să țină cont de așteptarea îndelungată și de semnele de întrebare pe care elevii, părinții și profesorii le-au avut în ultima perioadă, la care nu au primit răspunsurile exacte nici în momentul de față. Propunem ca, în cazul în care un elev este depistat cu o temperatură corporală mai mare decât pragul impus de autorități, acesta să susțină evaluarea singur, într-o altă sală de clasă, pentru a nu intra în contact cu ceilalți elevi.”, spun asociațiilor într-un comunicat.

Asociațiile elevilor din Constanța, București și Ilfov, Maramureș și Vâlcea solicită Ministerului Educației și Cercetării retragerea ordinului emis împreună cu Ministerul Sănătății.

„Autoritățile trebuie să asigure condițiile necesare pentru susținerea examenelor pentru toți elevii. Cauzele pentru care un elev poate avea temperatura sunt multiple și e absurd ca după toată perioada asta în care nu ne-au fost livrate mesaje neclare,cei din anii terminali să se trezească că nu pot susține examenele la data stabilită.A fost o provocare pentru elevi să se pregătească acasă, iar faptul că există șansa ca ei să sufere de o banală infecție și să li se amâne examenul reprezintă o problemă, pentru că îi bulversează și mai tare. Ar trebui ca în centrele de examinare să existe săli în care elevii cu temperatura mai mare decât cea stabilită să poată susțină probele.” Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC.

Citeşte şi Dezinfecţie şi igienizare în şcoli pentru cursurile de pregătire a examenelor naţionale. Anunţul ministrului Educaţiei

„Ca elev care urmează să susțină examenul de bacalaureat, susțin faptul că autoritățile nu au nici pe departe o abordare responsabilă asupra problemelor ce pot apărea în cadrul susținerii examenelor. Există o variație de alte motive care pot aduce la creșterea temperaturii peste limita admisă de autorități, iar, interzicerea elevilor să participe la examen nu este o soluție, căci, fără o certitudine cum că elevul este infectat, nu se poate interzice accesul la un examen național. Firește, personal nu consider că autoritățile își vor asuma complet protecția sănătății elevilor care susțin examenul, dar, sper că dumnealor să ia în calcul faptul că aici nu mai există loc de celebra abordare specifică ultimilor ani la învățământ, adică, măsuri incomplete și fără un fundament stabil care, nu au putut oferi încrederea elevilor cum că viitorul educației se află pe mâini sigure. – Nicolae-Alexandru Rădulescu, președinte AEBI.

„Există mai multe cauze pentru a avea temperatură mare, una fiind, în situația fetelor, ciclul menstrual. Îmi imaginez o fată care se trezește dimineața cu temperatura mai mare de 37.3 grade Celsius, neștiind de faptul că temperatura corpului ei e ridicată, merge să își dea examenul de bacalaureat/evaluare națională și este întoarsă acasă, deoarece poate fi suspectă. Nu ne permitem să anulăm examenele pentru o parte nici măcar pentru un elev.” -Paula-Livia Buda, președinte AEM.

Citeşte şi Bac 2020. Ce se întâmplă cu elevii care au temperatură peste 37,3 în ziua Examenelor Naţionale. Anunţul făcut de ministrul Educaţiei

„După aproximativ trei luni în care elevii ce susțin examenele de Evaluarea Națională și Bacalaureatul au fost lăsați în suspans privind deciziile care le hotărăsc viitorul, Ministerul Educației revine cu o nouă măsură, restricționând, nu pentru întâia oară, accesul la educație. Elevilor cu o temperatură mai mare de 37,3 C le este interzis accesul în unitățile de învățământ. Înțelegem situația critică actuală și nu ne dorim să ne prefacem a fi medici, dar această temperatură se încadrează în standardele optime pentru corpul uman.

Ținem să subliniem faptul că, febra nu este ceva marca exclusiv COVID-19: o simplă infecție dentară sau un ,,guturai”, așa cum îl numeau bătrânii, pot cauza creșterea temperaturii cu un grad sau două. Nu este cea mai optimă decizie, întrucât aceste examene se vor susține vara, când căldura este aproape de nesuportat, iar temperatura noastră crește oricum din cauza condițiilor atmosferice.

Dacă își doresc cu adevărat ca elevii să își susțină examenele, autoritățile vor propune soluții, nu restricții – cum ar fi, izolarea acelui elev suspect de COVID-19 într-o clasă separată cu un profesor supraveghetor, unde își va susține examenul în cauză în condițiile impuse odată cu distanțarea socială. Însă, fără să ne asumăm vreun credit, întrebăm din nou: tot noi elevii să venim cu soluții, cei care suntem puși în dificultate de altfel? Așteptăm un răspuns la această întrebare de luni întregi.” -Rahela-Maria Macovei, președinte AVE.