Examene Naţionale 2021. Sorin Cîmpeanu spune ce se întâmplă cu elevii din localităţile carantinate

Examene Naţionale 2021. Ministrul Educaţiei a anunţat, luni seară, ce se întâmplă cu examenele naţionale în localităţile carantinate. Sorin Cîmpeanu a menţionat că în această situaţie se va face o derogare pentru ca elevii să poată susţine examenul.

08 mart. 2021, 21:47
Examene Naţionale 2021. Sorin Cîmpeanu spune ce se întâmplă cu elevii din localităţile carantinate
Examene Naţionale 2021. Sorin Cîmpeanu spune ce se întâmplă cu elevii din localităţile carantinate

Examene Naţionale 2021. Ministrul Educaţiei a anunţat că evaluările naţionale vor avea loc cu prezenţa fizică a elevilor, precizând că există un scenariu şi pentru perioada carantinei.

Examene Naţionale 2021. Sorin Cîmpeanu: Consider foarte importante evaluarile la clasele a II-a, a VI-a si a IV-a

Examene Naţionale 2021. Sorin Cîmpeanu consideră foarte importante evaluările la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. Aceste evaluări vor fi susţinute în luna aprilie.

„Evaluările la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a pot fi organizate cu prezenţa fizică a elevilor. Eu, personal, consider foarte importante evaluarile la clasele a II-a, a VI-a si a IV-a. Ele vor fi susţinute în aprilie. Vrem sa aflam unde suntem după un an de predare online”, a precizat ministrul la Digi24.

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că sunt permise simulările pentru elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a.

Citeşte şi Cum funcționează clasele terminale în școlile din scenariul roșu. Ministerul Educaţiei, precizări de ultimă oră

„Este permisa prezenta fizica pentru orice elev, indiferent de scenariu, pentru a face acele ore remediale. Nu am fost de acord cu sistemul hibrid pentru că e păgubos. Cu totii speram sa avem cat mai putine localitati in scenariul rosu.

Daca in perioada examenelor nationale vom avea localitati carantinate, vor exista niste derogari pentru ca elevii sa mearga şi să susţina examenele. Nu sunt adeptul organizarii examenelor naţionale în două etape. Orice elev de clasa a VIII-a si a XII va putea sustine examenele.

Sustinem organizarea examenelor nationale la data stiuta si cu prezenta fizica. Daca vom avea foarte multe localitati carantinate vom analiza in ce masura se poate face o derogare pentru ca elevii să poată susţine examenele.

Sunt optimist, ma astept ca rezultatele la examene sa fie chiar mai bune decat anul trecut. Nu se coboara gradul de dificultate, insa se triaza materia. Predarea online genereaza pierderi şi nu este normal ca elevii sa deconteze aceste pierderi pentru că noi nu am fost pregatiti.

Orice schimbare pe care o vom face va fi in interesul elevilor”,  a mai menţionat minsitrul.

Citeşte şi Precizare de la ministerul Educaţiei: Masca nu este obligatorie la orele cu instrumentele de suflat şi la preşcolari, indiferent de vârstă

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni seară la Digi24 că a semnat ordinul comun de ministru cu „inima foarte îndoită” și dacă nu accepta condiția lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, ca la clasele terminale să fie prezență fizică de 50%, atunci „acel ordin de ministru nu exista, nu exista nici posibilitatea de a merge fizic la ore remediale, nici la evaluări, nici la simulări naționale.” Cîmpeanu a repetat de mai multe ori în ultimele zile că nu își explică de ce elevii de la clasele primare pot să meargă în continuare toți la școală după ce se trece în scenariul roșu, iar elevii din clasele terminale sunt înjumătățiți.

Ministrul Educaţiei afirmă că ministerul intenţionează accesarea, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a unor fonduri pentru digitalizarea sistemului de educaţie, inclusiv pentru achiziţionarea de platforme securizate pentru evaluarea online. „Dacă noi vom continua acest proces de predare şi examinare online fără să fim pregătiţi asta însemnând fără să avem profesori pregătiţi, fără să avem acces generalizat la internet şi echipamente, fără să avem aceste platforme de evaluare securizate nu vom face altceva decât să încurajăm frauda de la vârste fragede”, consideră Cîmpeanu.

„Dacă nu există un mijloc prin care tu, ca examinator, poţi să te asiguri că cel care-ţi oferă răspunsurile este cel care trebuie să-ţi ofere răspunsurile sigur că va exista această tentaţie a unui mic ajutor, de multe ori. (…) Dacă noi vom continua acest proces de predare şi examinare online fără să fim pregătiţi, asta însemnând fără să avem profesori pregătiţi, fără să avem acces generalizat la internet şi echipamente, fără să avem aceste platforme de evaluare securizate, nu vom face altceva decât să încurajăm frauda de la vârste fragede, or lucrul ăsta nu-l doreşte nimeni, tocmai de asta învăţământul online a fost o modalitate de compromis aplicată într-un moment în care am avut nevoie de el ca să nu blocăm sistemul de educaţie, dar trebuie să înţelegem că nu am fost pregătiţi, nici noi, nici sistemele de educaţie din alte state”, a declarat ministrul Educaţiei, luni seară, într-o emisiune la Digi 24.

Cîmpeanu a explicat că există platforme care asigură securitatea examinării şi care în alte ţări sunt folosite de mai mulţi ani.

Ministrul a arătat că o sumă importantă din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este pentru digitalizarea educaţiei, iar în acest capitol se ia în calcul şi achiziţia de platforme securizate pentru examinarea online.

„Pentru că după ce vom fi încheiat această perioadă de criză, cu siguranţă lucrurile vor merge mult mai mult decât acum către predarea online, că vrem sau că nu vrem”, a adăugat ministrul, în acest context.