EXCLUSIV | Firma în care Cătălin Botezatu e partener a câştigat ASTĂZI un contract de peste 18 milioane de euro cu ONAC pentru a livra teste de salivă în şcoli. Cum se apară firma de haine Viggo Fashion!

Primul lot din procedura de achiziţie fără licitaţie a fost câştigată de trei firme, printre acestea numărându-se şi Viggo Fashion, societatea în care este partener designerul Cătălin Botezatu.

03 nov. 2021, 14:58
EXCLUSIV | Firma în care Cătălin Botezatu e partener a câştigat ASTĂZI un contract de peste 18 milioane de euro cu ONAC pentru a livra teste de salivă în şcoli. Cum se apară firma de haine Viggo Fashion!

La achiziţia pentru testele de salivă pentru şcoli organizată de Oficiul Național pentru Achiziții Publice au participat trei firme. Este vorba despre Viggo Fashion International SRL, MEDPARK B.V şi EVA HEALTHCARE SRL.

Firma de modă Viggo Fashion va livra cele mai multe dintre aceste teste, mai exact cinci milioane. Conform datelor făcute publice de ONAC, un test antigen pe bază de salivă a fost cumpărat la un preţ unitar de 15 lei fără TVA. Ceea ce înseamnă că pentru cele cinci milioane de teste, firma Viggo Fashion International SRL va încasa de la stat peste 18 milioane de euro.

Ceilalţi câştigători ai procedurii de negociere fără publicare sunt firma olandeză Medpark B.V şi Eva Healthcare SRL. Cea din urmă a mai câştigat contracte publice în ultimii doi ani.

Ceie trei firme împart un lot de nouă milioane de teste, în valoare totală de 80.450.000 lei.

  • Viggo Fashion International SRL – 5 milioane de teste de salivă
  • MEDPARK B.V. – 3 milioane de teste de salivă
  • EVA HEALTHCARE SRL – 1 milion de teste de salivă

Invocând urgenţa din cauza pandemiei COVID-19, ONAC a lansat pe 14 octombrie procedură de negociere fără publicare privind achiziţia de teste rapide de determinarea antigenului SARS-CoV2 din proba de salivă.

În total, achiziția este estimată la 1.050.000.000 lei fără TVA (peste 200 de milioane de euro), împărţită în trei loturi. Pentru fiecare lot în parte se vor încheia acorduri-cadru cu cel mult 10 firme.

Pe 29 aprilie 2021, cu aproape două luni înainte de momentul în care Klaus Iohannis a anunţat că “am oprit pandemia”, Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC)  a publicat în portalul SEAP faptul că VIGGO FASHION INTERNATIONAL SRL, firma în care Cătălin Botezatu este partener, este cea care a câştigat procedura de achiziţie pentru seringi de unică folosinţă de 1 ml cu ac, cu volum irosit redus ( Low dead space ).

Citeşte şi: EXCLUSIV! Cum primesc şmecherii pandemiei milioane de euro de la stat fără nicio licitaţie! Cătălin Botezatu şi firma lui de haine bărbăteşti au încasat peste 4 milioane de euro în 9 luni! 2,5 milioane de euro de la ONAC pentru seringi şi 400.000 de euro pentru pijamale de unică folosinţă! Acum vrea să vândă şi teste COVID pe bază de salivă pentru elevi!

Prima reacţie a Viggo Fashion despre furnizarea de teste de salivă şi  alte echipamente medicale

Contactaţi de Romaniatv.net, reprezentanţii Viggo Fashion, firma controlată de Ionuţ Marin, un apropiat al lui Cătălin Botezatu, au explicat de ce au decis să se reprofileze în pandemie.

Publicăm răspunsul companiei Viggo Fashion pentru Româniatv.net

– Aveţi un acord de principiu un producător de teste pentru a putea livra cele 23,5 milioane de teste în cel mult 5 zile?

„Exista un acord comercial preliminar cu un producător de teste, acord care vizează furnizarea cantității ofertate în cadrul procedurii de achiziţie, cantitate semnificativ mai mică decât cea maximă mentionată în documentaţia de atribuire.

– De ce a ales VIGGO Fashion, o firmă recunoscută în piaţă pentru crearea de îmbrăcăminte, să vândă statului român seringi de unică folosinţă?

„Avand in vedere experienta comerciala de peste 10 ani in diferite domenii de activitate cu cei mai mari producatori din tari precum Italia, Anglia, Franta, Turcia, Portugalia, China, etc. precum si experienta anterioara din domeniul achizitiilor publice, am apreciat ca avem capacitatea de a ne adapta activitatea situatiei speciale in care se regaseste intreaga lume si de a raspunde cerintelor Statutului Roman pentru achizitia de produse necesare combaterii virsului Sars-Cov 2.

– Având portofoliul şi experienţa în comercializarea de haine, cum aţi reuşit să convingeţi furnizorul de echipamente medicale să vă ofere o asemenea cantitate în plină criză pandemică?

„Intr-adevar, a fost destul de greu ca intr-o perioada de criza pandemica mondiala in care  seringile utilizate pentru vaccinarea impotriva COVID 19 erau solicitate de toate tarile, sa identificam un furnizor care sa aiba capacitatea de a livra produse de calitate in cantitate ridicata. Insa experienta din domeniul comertului, imaginea buna de care se bucura firma noastra, precum si relatiile comerciale  avute cu producatori de renume mondial au contribuit la increderea care ne-a fost acordata de un mare producator de serigini care a livrat cantitati semnificative catre multe tari din Uniunea Europeana.

– Din ce ţară aţi importat seringile cerute de ONAC?

Tara de provenienta a produselor este Turcia.

– În cât timp aţi livrat către ONAC seringile solicitate?

Seringile au fost livrate in perioada de valabilitate a contractului de achizitie publica.

– Când aţi cerut Agenţiei Naţionale a Medicamentului avizul pentru importul şi distribuţia de echipamente medicale? La ce dată aţi obţinut avizul necesar?

Avizul ANMDMR a fost obtinut in luna decembrie 2020, in vederea participarii la o licitatie similara.

Cum vor fi folosite testele COVID pe bază de salivă în şcoli. Explicaţiile lui Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat, marţi cum va fi realizată cum vor fi folosite testele pe bază de salivă în şcoli.

„Până la finalul săptămânii viitoare vor fi disponibile teste pe bază de salivă în toate şcolile pentru testarea elevilor, profesorilor şi a celorlalţi angajaţi. Testarea va fi gratuită”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Cine va face testarea elevilor în şcoli

„Aceste teste am văzut că în state europene pot fi foarte uşor autoadministrate. Vor putea fi administrate şi de persoane fără competenţe medicale. Dacă ne limităm la administrare din partea celor cu competenţe medicale, vom bloca întreg procesul de testare.

DSU ne-a solicitat numărul de beneficiari, preşcolari, elevi şi angajaţi din învăţământ. După calculele pe care DSU le-a făcut, testarea se va face de două ori pe săptămână.

I-am rugat pe colegii din Ministerul Sănătăţii ca până la finalul săptămânii să avem un protocol cu minime reguli de testare – de câte ori pe săptămână, în ce fel. Depindem de finalizarea procedurii de achiziţie pentru a şti exact ce tip de teste pe bază de salivă vor fi achiziţionate”, a spus ministrul Educaţiei.

Ce se întâmplă dacă un elev e pozitiv?

„Testarea non invazivă pe bază de salivă trebuie să fie confirmată printr-un test antigen rapid sau test PCR, dar e o presortare importantă care atrage atenţia asupra acelor elevi care sunt în pericol de a fi pozitivi.

Dacă se întâmplă, intră pe protocolul normal stabilit de DSP”, a conchis Sorin Cîmpeanu.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Cine sunt cele patru firme care se bat să furnizeze concentratoare de oxigen în pandemie. ONAC negociază inclusiv cu Deltamed, acuzată de legături cu Raed Arafat, dar şi cu Vitalaire care a încasat bani în numele a 1.500 de morți de la 41 de case județene, plus București