EXCLUSIV | Cine sunt cele patru firme care se bat să furnizeze concentratoare de oxigen în pandemie. ONAC negociază inclusiv cu Deltamed, acuzată de legături cu Raed Arafat, dar şi cu Vitalaire care a încasat bani în numele a 1.500 de morți de la 41 de case județene, plus București

Sistemul sanitar din România se apropie tot mai mult de limitele sale în pandemia COVID-19, în condiţiile în care aproape 1.900 de paturi ATI sunt ocupate, iar zeci de mii de români s-au infectat cu noul coronavirus în ultimele săptămâni. Chiar şi în această situaţie dificilă, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) întârzie să ia o decizie privind achiziţia a peste 400 de concentratoare de oxigen, necesare spitalelor în prima linie a luptei anti-COVID. Miza este un contract de peste 800.000 de euro. Sunt bani puşi la bătaie, fără organizarea unei licitaţii, fiind invocată urgenţa. Deşi primul anunţ a fost lansat pe 8 octombrie, ONAC a anulat procedura de achiziţie, ulterior, a reluat o alta schimbând cerinţele, iar acum se află în stadiul de evaluare tehnică a ofertelor. În tot acest timp, România a primit ca ajutor sute de concentratoare din partea mai multor state UE, dar şi din partea Serbiei.

27 oct. 2021, 18:00
EXCLUSIV | Cine sunt cele patru firme care se bat să furnizeze concentratoare de oxigen în pandemie. ONAC negociază inclusiv cu Deltamed, acuzată de legături cu Raed Arafat, dar şi cu Vitalaire care a încasat bani în numele a 1.500 de morți de la 41 de case județene, plus București

Româniatv.net că prezintă în exclusivitate cine sunt cele patru firme care se bat să furnizeze concentratoare de oxigen în pandemie. ONAC a organizat, marţi, 26 octombrie, şedinţa în care a avut loc deschiderea ofertelor pe care le-a primit la procedura de achiziţie a 440 de concentratoare de mare capacitate pentru suma de 3.960.000,00 lei, adică aproape 802.000 de euro.

Nu mai puţin de 12 firme au trimis oferte la invitaţia de participare lansată de ONAC pe 21 octombrie. Doar patru dintre acestea s-au „calificat” în următoarea etapă a procedurii de achiziţie.

  • Air Liquide Vitalaire Romania
  • Deltamed SRL
  • MEDICAL GAZPLUS SRL
  • NERAMO DISTRIBUTION SRL

Cine sunt cele patru firme care se bat să furnizeze concentratoare de oxigen în pandemie

Potrivit procesului verbal de deschidere a ofertelor, Air Liquide Vitalaire Romania a oferit cel mai mic preţ pentru concentratoarele de oxigen, mai exact 7.075,63 lei/buc. Firma a propus să livreze cele 440 de concentratoare pe care ONAC vrea să le cumpere în 84 de zile.

Deşi oferă cel mai mic preţ prin comparaţie cu concurenţa, firma Air Liquide Vitalaire Romania ar putea fi descalificată întrucât termenul de livrare are o pondere de 30% în criteriile de evaluare.


Cine este, însă, Air Liquide Vitalaire Romania? Vitalaire este brandul de aparate de oxigenoterapie al multinaționalei AirLiquide, cu sediul în Franța. În 2016, Vitalaire a escrocat mii de bătrâni care aveau nevoie de butelii de oxigen, conform unei investigaţii realizate de Gazeta Sporturilor.

„3.000 de procese, mii de bolnavi păcăliți, 900.000 de lei plătiți deja ca penalizare de corporația Vitalaire AirLiquide către stat și dosar penal în urma spălărilor de bani, escrocheriilor, fraudei și contabilității duble. Aceasta este istoria adevărată a lui Lucian Bentu, una dintre noile stele ale liberalilor din județul Galați!”, scriau jurnaliştii Gazeta Sporturilor în 2019 despre cazul Vitalaire.

„PNL Galați a devenit un SRL pe bani din care fac parte senatorul George Stângă, șeful tinerilor liberali Pârvu, șeful PNL Tecuci Lucian Costin și Lucian Bentu”, au afirmat, într-o scrisoare trimisă în 2019 către Ludovic Orban, de mai mulți dintre liberalii vechi din județ.

Unul dintre cei mai prosperi lideri ai PNL Galați, Lucian Bentu (40 de ani, din Tecuci), un apropiat al senatorului George Stângă, este cercetat penal pentru spălare de bani și fraudă și a fost dat în judecată în mii de dosare pentru plata unor daune pentru că a excrocat mii de pacienți, majoritatea în vârstă, care sufereau de boli grave, cărora le livra aparate și butelii de oxigen la domiciliu.

Lucian Bentu (drepta) alături de preşedintele Klaus Iohannis – foto: raspunsulcivic.ro

Lucian Bentu, unul dintre noii liberali prosperi din județul Galați, este cercetat penal în calitate de fost director general al firmei de echipamente medicale Vitalaire.

Potrivit jurnalistului Cătălin Tolontan, Lucian Bentu a reușit să convingă corporația Vitalaire AirLiquide, să deschidă o reprezentanță la Iași. Firma lui Lucian Bentu este acuzat că deconta facturi pentru pacienți chiar și după moartea acestora, pentru a lua bani de la Casa de Asigurări de Sănătate.

Lucian Bentu alături de Ludovic Orban, fostul preşedinte PNL – foto: raspunsulcivic.ro

Inspectorii de audit de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate au stabilit că Bentu a decontat, la 41 de case județene de asigurări de sănătate, facturi pentru un număr de peste 1.500 de pacienți decedați.

„Controlul nostru a vizat ultimii trei ani: 2014-2016. Există, în medie, 500 de cazuri pe an în care Vitalaire a decontat pe CNP-ul unor asigurați decedați! Un singur județ, Caraș, nu are nici un caz de mort decontat, pentru că au refuzat să plătească 12 cereri de CNP-uri de morți. Vom trimite datele la Parchet. Intenționăm să extindem controlul pe mai mulți ani”, a precizat Augustus Costache, purtător de cuvânt al CNAS, conform Tolo.ro.

foto: raspunsulcivic.ro

În multe alte cazuri îi încărca pe pacienții în viață cu facturi multiple, cu mult mai mari decât cele reale. Oamenii erau anunțați târziu de existența acestor facturi și dobânzile percepute de Bentu pentru întârzierea plăților ajungeau la 40% pe an. Mai mult, firma lui Bentu a dat în judecată 3.000 de pacienți pentru neplata facturilor, încercând să îi execute silit pe aceștia, majoritatea bătrâni, cu boli grave.

În 2016, Poliția și procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au efectuat percheziții la filiala din Iași a Vitalaire și la domiciliul din Tecuci al lui Lucian Bentu. Corporația AirLiquide Vitalaire l-a dat afară pe Bentu, iar firma a plătit urgent către Casa Națională de Asigurări de sănătate despăgubiri în valoare de 900.000 de lei, în încercarea de a reduce efectele penale ale falsurilor.

De aproape trei ani, dosarul e cercetat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași.

Citeşte şi: Buteliile cu oxigen medical, soluţia DSU pentru criza de oxigen din spitale. Manager: „Am ajuns să schimb butelie de 50 de litri la 13 minute”

Deltamed SRL a mai obţinut un contract cu statul pentru concentratoare de oxigen şi ar vrea să dea lovitura din nou. Firma e deţinută de un afacerist clujean care ar avea legături strânse cu Raed Afarat 

Româniatv.net a mai scris că Deltamed SRL, o firmă despre care surse din piaţă spun că este patronată de un fost coleg de facultate al lui Raed Arafat, a primit pe tavă un contract cu o valoare de 1.130.000 de euro, chiar dacă şeful DSU a negat orice legătură cu afaceristul clujean Dan Vasile Gorgan.

Afaceristul clujean Dan Vasile Gorgan care controlează Deltamed – foto: National

ONAC a acordat fără licitaţie un contract de peste un milion de euro unei firme apropiate lui Raed Arafat. S-a întâmplat în decembrie 2020, când societatea DELTAMED SRL a câştigat un acord cadru privind achiziţia de concentratoare de oxigen. Contractul are o valoare totală de 1.130.000 de euro, conform datelor publice din Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), şi a implicat livrarea a 1.000 de concentratoare de oxigen.

De această dată, DELTAMED SRL vine cu un preţ sub cel estimat de ONAC pentru achiziţia celor 440 de concentratoare de oxigen de mare capacitate. Mai exact, vorbim de 8.000 de lei pe bucată, despre deosebire de suma de 9.000 de lei, estimată de specialiştii ONAC că ar putea fi alocată de la bugetul de stat pentru aceste dispozitive medicale.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Cum fac „băieţii deştepţi” bani din concentratoare de oxigen în pandemie. Statul a acordat fără licitaţie un contract de peste un milion de euro unei firme apropiate lui Raed Arafat, iar acum se pregăteşte să o facă din nou! Acelaşi produs oferit de concurenţă a fost descalificat în timp ce sute de români mor zilnic în spitale din cauza COVID-19

De asemenea, DELTAMED SRL susţine că ar putea livra cele 440 de concentratoare într-un termen de 15 zile.

Surse bine informate în domeniul achiziţiilor publice au declarat pentru Româniatv.net că DELTAMED SRL se numără printre firmele „abonate” la licitaţii cu bani publici. De altfel, datele portalului SICAP arată că firma cu sediul în localitatea clujeană Gilău a obţinut 351.748.950 lei, adică peste 70 de milioane de euro din licitaţii diverse instituţii publice numai în 2021.

Cum a ajuns Neramo Distribution, o firmă cu 8 angajaţi şi specializată în instalaţii de încălzire, să livreze concentratoare de oxigen în pandemie 

NERAMO DISTRIBUTION SRL se numără printre cele patru firme care participă la procedura de achiziţie iniţiată de ONAC pentru concentratoare de oxigen. A propus autorităţilor un preţ de 8.900 de lei pe bucată şi un termen de 15 zile pentru livrare.

Dar cine este, de fapt, NERAMO DISTRIBUTION SRL? Firma cu sediul în Craiova a fost înfiinţată în 2004, are opt angajaţi şi obiect de activitate „comerţul ridicata al echipamentelor şi furniturilor de fierărie pentru instalaţii sanitare şi de încălzire”. Mai mult, societatea deținută de Carmen Cremenescu a raportat în 2020 datorii de 5.268.534 de lei, adică peste un milion de euro.

Potrivit România Liberă, NERAMO DISTRIBUTION SRL se ocupă şi cu vânzarea de echipamente tactice și accesorii pentru forțele de ordine (poliție, jandarmerie, etc). De la începutul pandemiei de coronavirus, a reușit să vândă instituțiilor de stat măști de protecție de circa 5 milioane de lei, cu TVA (peste 1 milion de euro). În total, în perioada respectivă firma craioveană a vândut echipamente de protecție de peste 11 milioane de lei, cu TVA (circa 2,35 milioane de euro), doar din achizițiile directe.

Vă întrebaţi cum a fost posibil ca o firmă care până nu demult vindea instalaţii sanitare să vândă statului român echipamente medicale? În rândurile de mai jos vom detalia mecanismul prin care astfel de societăţi reuşesc să câştige contracte cu statul român, fără a participa la licitaţii, unde criteriile de eligibilitate sunt mult mai stricte.

Una dintre condiţiile puse pentru a putea participa la procedura iniţiată de ONAC este deţinerea unui aviz eliberat de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR). Obţinerea acestui aviz este condiţionată de mai multe criterii, însă odată îndeplinite, firme fără experienţă în domeniul dispozitivelor medicale pot pune pe piaţă “de la teste până la halate, respectiv concentratoare sau ventilatoare, toate sunt dispozitive medicale”, au explicat surse care cunosc procedura de avizare, pentru Romaniatv.net.

“Dacă vrei numai import şi distribuţie, se face un dosar cu lista producătorilor, cu personalul pe care-l ai, cu dovada sediului social a existenţei firmei, cu dovada faptului că oamenii care lucrează în firma respectivă au urmat nişte cursuri de pregătire pe specificul ăsta de distribuţie dispozitive medicale. Sunt câteva firme care fac astfel de cursuri.

În rest, se depune o documentaţie regăsită pe site-ul ANMDMR (…). Cei mai mulţi îşi iau (avizul) pe import şi distribuţie”, a explicat o sursă din interiorul unei companii care se ocupă de importul de produse medicale, pentru Romaniatv.net.

Pentru a obţine, însă avizul de la ANMDMR, firmele trebuie să respecte mai multe cerinţe prevăzute în ordinul de ministru ordinul nr. 566 din aprilie 2020, semnat de Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii de la acea vreme.

ordin_566_2020

Ce prevede legislaţia pentru obţinerea avizului de import şi distribuţie de dispozitive medicale

Pentru a obţine avizul, firmele trebuie “trebuie să aibă la dispoziție, în cadrul propriei organizații, serviciile cel puțin ale unei persoane responsabile de conformitatea cu reglementările specifice domeniului dispozitivelor medicale, aplicabile activității desfășurate de către operatorul economic, care deține expertiza necesară în acest domeniu”.

De asemenea, legislaţia prevede că specialistul în domeniul dispozitivelor medicale trebuie să aibă „diplomă, certificat sau altă dovadă de calificare formală, acordată la absolvirea unor studii universitare sau a unui ciclu de studii recunoscut în România ca fiind echivalent, în drept, medicină, farmacie, inginerie, chimie, fizică sau altă disciplină științifică cu aplicabilitate în domeniul dispozitivelor medicale, precum și cel puțin un an de experiență profesională în activități de reglementare sau în sisteme de management al calității în domeniul dispozitivelor medicale”.

De asemenea, existe cerută „absolvirea unor cursuri de instruire continuă având ca tematică legislația în domeniul dispozitivelor medicale” care sunt efectuate de către firme specializate în acest domeniu.

„Prin instruire continuă se înțelege efectuarea instruirii cel puțin la doi ani”, se mai arată în ordinul de ministru.

F1 OPIS DOCUMENTAȚIE EVALUARE ACTIVITATE DE IMPORT DISTRIBUȚIE DISPOZITIVE MEDICALE

Când va anunţa ONAC câştigătorul achiziţiei pentru concentratoare

După deschiderea ofertelor şi analizarea tehnică a acestora, specialiştii ONAC urmează să anunţe cine este câştigătorul procedurii de achiziţie pentru cele 440 de concentratoare de oxigen.

“Legea precizează 20 de zile, dar având în vedere urgenţa încercăm săptămâna viitoare, maxim săptămâna viitoare să se atribuie, dar nu ştim câte oferte primim, pentru că şi de acest lucru depinde, cum are timp expertul tehnic să se uite pe propunerile tehnice. Sunt mai mulţi factori de care nu ştim acum”, au explicat reprezentanţii ONAC, pentru Româniatv.net, până la momentul primirii celor patru oferte.

Până ca ONAC să se pronunţe, România a primit săptămâna aceasta din partea Serbiei 170 de concentratoare de oxigen de 5 şi 8 litri. De asemenea, prin Mecanismul European de Protecție Civilă (RescEU), Olanda a trimis ţării noastre 550 de concentratoare de oxigen, iar din partea Poloniei am primit ca donaţie alte 50 de concentratoare.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Cum primesc şmecherii pandemiei milioane de euro de la stat fără nicio licitaţie! Cătălin Botezatu şi firma lui de haine bărbăteşti au încasat peste 4 milioane de euro în 9 luni! 2,5 milioane de euro de la ONAC pentru seringi şi 400.000 de euro pentru pijamale de unică folosinţă! Acum vrea să vândă şi teste COVID pe bază de salivă pentru elevi!