EXCLUSIV Afacerea scandaloasă patronată de Nicușor Dan, demascată de Silviu Mănăstire la România TV. Documente explozive despre țeapa de 60 de milioane de euro care ar putea provoca falimentul STB

În emisiunea ”Cutia neagră”, realizată de Silviu Mănăstire la România TV, a fost demascată afacerea scandaloasă a primarului Capitalei, Nicușor Dan.
Irina Dumitrescu
14 feb. 2025, 22:29
EXCLUSIV Afacerea scandaloasă patronată de Nicușor Dan, demascată de Silviu Mănăstire la România TV. Documente explozive despre țeapa de 60 de milioane de euro care ar putea provoca falimentul STB

O nouă afacere scandaloasă marca Nicușor Dan, candidatul la prezidențiale care a umplut România de panouri publicitare. Primarul Capitalei este proaspăt acuzat într-un denunț că ar fi luat șpagă de la compania Nordis. Necazurile lui Nicușor continuă însă. În emisiunea „Cutia Neagră”, prezentată de Silviu Mănăstire, au ieșit la iveală în exclusivitate documentele unei țepe de 60 de milioane de euro care ar putea provoca falimentul Societății de Transport București. Există riscul real ca bucureștenii să ajungă să circule fie cu autobuze și tramvaie private, fie să își găsească alte mijloace de deplasare. Dacă în anumite cartiere ale Capitalei, bucureștenii nu au apă caldă și căldură, în curând riscă să se deplaseze cu biciclete sau trotinete electrice.

Cine este Nicușor Dan, de fapt

Nicușor Dan este descris de oamenii care au lucrat cu el drept un personaj extrem de încăpățânat. Și mai grav, Nicușor conduce Primăria după bunul plac și în disprețul legii și al judecătorilor. Consecința acestui tip de comportament produce prejudicii grave bugetului Capitalei, nu mai vorbim despre traficul infernal, despre lipsa apei calde și a călduri, a gropilor sau a murdăriei din centrul orașului.

Zilele trecute a căzut bomba financiară peste Societatea de Transport București, care este obligată de o instanță să plătească unei companii private prejudicii financiare de 60 de milioane de euro. Documentul de la instanță arată că judecătorii au adăugat și penalități de 300 de mii de euro pe zi în cazul în care STB nu respectă decizia judecătorească sau nu virează prejudiciul.

Povestea acestui proces și a despăgubirilor uriașe au legătură cu refuzul primarului Nicușor Dan de a semna un contract în urma unei licitații organizate legal pentru achiziția de 40 de tramvaie la sfârșitul anului 2020.

Un fost director din cadrul companiei STB a relatat pentru „Cutia Neagră”, sub protecția anonimatului, implicarea lui Nicușor: până să ajungă Nicușor Dan primar, Consiliul General al Primăriei Municipiului București a aprobat investiția pentru achiziția de 40 de tramvaie cu podea joasă, primăria urma să vireze banii către STB, iar compania urma să facă licitația și să plătească eșalonat în trei ani.

Licitația a avut loc și a fost adjudecată. Apoi primarul l-a căutat telefonic pe director și i-a solicitat să oprească procedura de semnare a contractului până se vor lămuri anumite lucruri. Compania de transport nu putea semna contractul pentru tramvaie dacă Primăria nu debloca suma de bani ce reprezenta contravaloarea contractului.

La câteva zile după discuție, Nicușor Dan a trimis un consilier specialist în achiziții publice pentru a ridica pe un suport electronic caietul de licitație al achiziției de tramvaie. În paralel, primarul a blocat finanțarea, iar în ultima zi a anului 2020, Nicușor a trimis o adresă către Societatea de Transporturi București în care pretinde că nu va mai aloca banii niciodată pentru că achiziția de tramvaie nu este oportună și că oricum Primăria este în faliment.

Nicușor a presat apoi conducerea STB să încerce să anuleze licitația de tramvaie printr-o plângere la Consiliul Național pentru soluționarea contestațiilor. STB a pierdut și contestația, și procesul următor la Curtea de Apel în anul 2022. După 4 ani, Societatea de Transport este obligată să semneze contractul blocat de Nicușor sau să plătească daune de 60 de milioane de euro. Zilele trecute, primarul a transmis conducerii STB că pe el nu îl interesează situația și că STB trebuie să se descurce, în condițiile în care conturile bancare ale companiei riscă să fie executate silit, iar STB să intre în faliment. Daunele zilnice curg începând cu data de 5 februarie.

Vezi și EXCLUSIV „Cutia Neagră” a lui Ilie Bolojan, ce secrete ascunde președintele interimar al României. Silviu Mănăstire face dezvăluiri bombă

Situația provocată de încăpățânarea lui Nicușor Dan de a bloca, aparent fără motiv, un proiect de investiții la STB s-a dovedit a fi un pretext pentru o altă afacere, cu iz de corupție de data asta. Angajații STB au declarat că, atunci, în decembrie 2020, când Nicușor a blocat achiziția de tramvaie, lumea chiar credea că Primăria Capitalei este în faliment și nu avea de unde să finanțeze proiectul.

Întâmplător sau nu, Primăria Capitalei nu era deloc în faliment, deoarece, la sfârșitul anului 2021, a semnat un contract pentru achiziția a 100 de tramvaie de dimensiuni mult mai mari și, evident, mult mai scumpe, în valoarea de peste 1,3 miliarde de lei noi, peste 200 de milioane de euro. La fel de întâmplător, compania care a câștigat licitația pentru cele 100 de tramvaie este deținută de un om de afaceri din Arad, apropiat al Partidului Național Liberal, dar și de gruparea generalului negru Florian Coldea.

Este o achiziție publică desfășurată de administrația precedentă. Au fost doi ofertanți. Primăria, în administrația precedentă, a atribuit ofertantului căruia nu trebuia să atribuie, s-au pronunțat CNSC si Curtea de Apel și au spus că contractul trebuie oferit celuilalt ofertant – Astra Arad. Administrația precedentă a spus asta, a atribuit, dar n-a semnat contractul. Noi am semnat, la câteva luni după ce am preluat mandatul. Și, din moment ce Curtea de Apel București a spus că contractul trebuie atribuit acestui ofertant Astra, n-am niciun fel de emoție.

Afacerea celor 100 de tramvaie a ajuns pe masa procurorilor DNA, care au ajuns la concluzia că există o diferență majoră între cum trebuiau să arate tramvaiele pe hârtie (în caietul de sarcini) și ce fel de tramvaie au fost livrate, de fapt. Compania de la Arad a montat pe tramvaie un motor cu o putere mai mică de 100 kiloWați față de 120 cât era trecut în Caietul de Sarcini.

Tramvaiele livrate erau mult prea lungi, astfel că Primăria Capitalei a mai cheltuit 14 milioane de lei numai pentru extinderea peroanelor stațiilor de pe linia 41 din București, pentru ca tramvaiele să încapă în stații. Tot Nicușor Dan, care pretindea la început de mandat că nu este oportună achiziția de tramvaie în București, a suplimentat cu circa 30 de milioane de lei (6 milioane de euro) contractul producătorului cu parfum liberal de vagoane și locomotive de la Arad, motivația fiind pandemia Covid-19 și creșterea prețurilor la materiale și a energiei electrice. Pentru neregulile tehnice din contract, Primaria a fost amendată cu 84 de milioane de lei pentru că finanțarea s-a făcut și din bani europeni.

Suspiciunile procurorilor DNA însă mergeau către șpăgi imense date unor lideri de la vârful PNL, până când ceva s-a întâmplat. Nicușor Dan și-a anunțat candidatura la presedinția României. La câteva zile după, “dosarul Tramvaiele lui Nicușor”, ce i-ar fi putut afecta serios candidatura dacă procurorii DNA ar fi formulat acuzații, a fost transferat la Parchetul European Anticorupție (EPPO), condus de nimeni alta decât Laura Codruța Koveși. Nicușor poate candida liniștit pentru că rețeaua Coldea încă muncește pentru el!

Citește și Nicușor Dan a făcut calculele după amenințările lui Trump și Putin: „România trebuie să-și crească progresiv cheltuielile militare până în 2030”

DailyBusiness
Îngrijirea mușcatelor primăvară. Când le poți scoate în balcon sau în grădină
Spynews
Familia Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel Dragomir, declarații sfâșietoare la un an de la tragedie: „Nu este zi să nu plâng de dorul tău!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cele cinci zodii lovite de soartă până pe 1 aprilie. Mare atenție pentru Fecioare
Capital.ro
Cine îl înlocuiește pe Călin Georgescu. Anunțul care cutremură toată România. A lăsat moștenire
Playtech.ro
Localităţile de pe E85 unde sunt instalate radare fixe. Primeşti amenzile acasă pentru viteză
DailyBusiness
Românii care primesc 1.500 de euro de la stat. Cererea se depune din 30 mai, iar banii vor ajunge direct în cont!
Adevarul
Noi date despre sănătatea lui Putin, dezvăluite după ce hackerii au spart computerul unei rude a dictatorului rus
wowbiz.ro
Epidemie în România! Trei persoane au murit, iar alte 120 au ajuns la spital după ce au fost diagnosticate cu această boală
Spynews
Ce le-a cerut cu disperare Dana Marijuana magistraților! Cântăreața nu mai suportă arestul preventiv
Spynews
Ce zodii resimt cel mai mult efectele eclipsei de Soare în Berbec. Se anunță o perioadă transformatoare pentru acești nativi
Evz.ro
Felul de mâncare preferat al românilor e cancerigen. Detalii șocante
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
De nerecunoscut! Transformarea incredibilă a fostei jucătoare de tenis, după ce a slăbit enorm
kanald.ro
El este militarul de doar 30 de ani care s-a împușcat în cap în Târgu Jiu. Alex ar fi fost răpus de problemele personale
Cancan.ro
N-a scăpat nici Pescobar! Ce i-a spus Piedone, după ce a mers în locațiile lui
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
N-a scăpat de închisoare! Ce a făcut Băsescu în biroul de la Cotroceni: Să dea vina pe mine!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Fosta soție a fotbalistului milionar a dat de belea cu un obsedat
stirilekanald.ro
omoară misterioasă descoperită cu detectorul de metale, lângă București: „Simțeam că locul acela ar putea ascunde ceva”
Cele mai populare sloturi cu jackpot din 2025
MediaFlux
Trecem la ora de vară 2025. Ceasurile se dau înainte cu o oră
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adio 400.000.000 de euro din PNRR! Super-agenția Guvernului a rămas iar fără conducere