EXCLUSIV | Alexandru Rafila, anunţ terifiant despre evoluţia pandemiei. „Vom avea semnificativ peste 40.000 de cazuri. E posibil să mergem puţin mai sus de atât”

Medicul Alexandru Rafila a declarat, luni, în direct la România TV, că e posibil ca numărul infectărilor COVID-19 să ajungă chiar şi la 50.000 de pe zi. Ministrul Sănătăţii i-a îndemnat pe români să se adreseze centrelor medicale de evaluare încă din primele zile în care acuză simptome de COVID-19.
Filip Stan
31 ian. 2022, 21:36
EXCLUSIV | Alexandru Rafila, anunţ terifiant despre evoluţia pandemiei.

Alexandru Rafila a făcut şi o estimare îmbucurătoare privind momentul în care numărul de cazuri de infectare va scădea.

„Luminiţa de la capătul tunelului o să o vedem în jur de 10-15 februarie, când o se stabilizeze numărul şi o să intrăm pe un trend descendent. Înainte nu cred că se va întâmpla acest lucru. O creştere rapidă se cuplează cu o descreştere la fel de rapidă”, a declarat ministrul Sănătăţii, în direct la România TV.

Alexandru Rafila, anunţ terifiant despre evoluţia pandemiei. „În această săptămână o să avem în jur de 40.000 de cazuri”

„Dacă în această săptămână o să avem în jur de 40.000 de cazuri, probabil că nu să depăşim 50.000 de cazuri în vârful valului pandemic. Dacă însă în această săptămână vom avea semnificativ peste 40.000 de cazuri, atunci e posibil să mergem puţin mai sus de atât. Sunt observaţii ale mele şi ale colegilor legat de coeficientul cu care se multiplică cazurile de la o săptămână la alta.

În general, acest coeficient a fost în jur de 1,5 – 1,6. Acum rămână să vedem dacă această săptămână va marca o frânare a creşterii, dacă frânarea creşterii se adevereşte, probabil că ne vom stabiliza undeva până la 50.000 de cazuri”, a afirmat dr. Alexandru Rafila.

Întrebat dacă este posibil ca numărul de cazuri grave de la ATI să crească, ministrul Sănătăţii a spus că se bazează pe sistemul de asistenţă prespitalicească pe care noi l-am pus la punct”, iar „funcţionarea lui depinde şi de oameni”.

„Orice sistem pui la punct din punct de vedere administrativ trebuie să răspundă necesităţii cetăţenilor şi mă refer la medicii de familie care să realizeze testarea propriilor pacienţi, să nu-i trimită la centrele organizate în spitale sau la camerele de gardă, pe de o parte.

Pe de altă parte, oamenii să se prezinte în primul rând la centrele de evaluare care pot să ofere investigaţii şi tratament ambulatoriu, la domiciliu, acelora care au nevoie. Atunci spitalele nu vor fi supraaglomerate.

Prezentarea la centrele acestea şi la medicul de familie trebuie să fie cât mai precoce, nu după o evoluţie de 4-5 zile, ci dimpotrivă în prima sau a doua zi de la apariţia simptomelor”, a menţionat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre testare COVID la medicii de familie. „Există încă reţinere. Important este să-i stimulăm”

„Excludem varianta că nu se pricep. Un test rapid se efectuează cu multă uşurinţă. Cred că sumele sunt absolut acoperitoate pentru realizarea unui test. Avem 3.800 dintre cei 11.000 de medici de familie în momentul de faţă care s-au încris în acest progrma.

Dacă cei 3.800 ar face de exemplu 10 teste pe zi, am avea 40.000 de teste pe care le-ar face medicii de familie.

Există încă reţinere. Important este să-i stimulăm, să îi solidarizăm cu acest efort pe care-l face personalul medical în această perioadă încât să înţeleagă că măcar o lună de acum încolo ar trebui să participe cu tot profesionalismul la controlul acestei pandemii”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila, despre posibila renunţare la testele pe bază de salivă pentru elevi. „Consecinţele închiderii şcolii sunt extrem de mari”

„Sigur că menţinerea şcolilor deschise este un factor favorizant. Nu se poate că nu este. Însă consecinţele închiderii şcolii asupra sănătăţii acestor copii, sănătatea psihică şi fizică, sunt extrem de mari. Consecinţele economice sunt şi mai mari.

Gândiţi-vă că un milion de elevi din cei 2,9 milioane stau acasă şi au nevoie de un părinte care să-i supravegheze. Vă închipuiţi că am putea să închidem şcolile o lună sau două, cum s-a întâmplat în 2020, şi să avem un milion de părinţi în concediu în această perioadă? Mi se pare inaplicabil, periculos şi pentru sănătatea copiilor şi pentru sănătatea economiei şi a societăţii”, a precizat dr. Rafila.

Ministerul Sănătăţii nu a fost implicat în testare COVID din şcoli. „N-ai niciun fel de control”

Întrebat de ce statul român a cheltuit milioane de euro pe testele pe bază de salivă care s-au dovedit a fi ineficiente, ministrul Sănătăţii a explicat că instituţia pe care o conduce nu a fost implicată în această procedură.

„Nu vreau să comentez acest subiect. Nu am fost implicaţi în niciun fel în chestiunea asta legată de testarea în şcoli. În mod normal, aceste teste, fie că discutăm de teste de salivă, fie că discutăm de cele antigenice, au rost dacă ele sunt făcute cu adevărat, dacă ştii că sunt realizate.

Lucrul ăsta într-un fel sau altul este monitorizat sau asumat de cineva. În momentul în care faci aceste teste la domiciliu, n-ai niciun fel de control. Nu ştii dacă s-au făcut, nu ştii dacă s-au făcut corect şi atunci cred că o soluţie – domnul ministru Cîmpeanu ar fi evocat-o – ar fi fost ca ele să se facă la şcoală.

Nu putea personalul didactic, dar să ştiţi, copiii încă din clasa a V-a n-ar avea nicio problemă. V-o spun din proprie experienţă cu băieţelul meu. N-ar avea nicio problemă să-şi autoadministreze aceste teste şi eventual personalul didactic să le verifice rezultatul.

Cu cât un test eşti mai sigur că a fost efectuat şi a fost efectuat corect, cu atât are o semnificaţie mai mare. Cred că problema e legată de conceptul acestei campanii prin care testarea la domiciliu e lucru pe care nu putem să-l controlăm. Nici măcar nu ştim dacă s-au făcut sau nu.

Ţine de o politică de sănătate. Acum câteva luni au existat nişte discuţii. Toată lumea vrea ca şcolile să fie sigure. Dacă vreţi ca şcolile să fie sigure, să se vaccineze părinţii sau adulţii din preajma copiilor. Au spus: Nu ne vaccinăm, dar şcolile am vrea să fie sigure.

Atunci să testăm copiii. Suntem de acord să se facă testare, dar nu testare invazivă. Nu facem testare invazivă, facem pe cea pe bază de salivă. Nu o facem la şcoală, vrem să o facem acasă. Toate chestiunile astea au dus la o performanţă scăzută a testării în şcoli.

În momentul de faţă, când avem o circulaţie mult mai intensă a virusului, sunt utile şi astfel de teste. Înţeleg de la ministrul Cîmpeanu că proporţia de teste pozitive a crescut semnificativ”, a detaliat ministrul Sănătăţii despre problemele testării din şcoli.

Ministrul Sănătăţii a precizat că rata de pozitivare a crescut, dar crede că România nu poate depăşi cu mult 40.000 de cazuri pe zi.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, despre bilanţul de Covid: „Ne aşteptăm la un număr dublu de cazuri marţi”

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Daniel Cadariu, a anunţat, luni, că autorităţile iau în calcul ridicarea restricţiilor impuse în timpul pandemiei „prin martie-aprilie” pentru a permite economiei României să funcţioneze.

Citeşte şi: Restricţiile anti-COVID ar putea fi ridicate în România peste câteva luni. Condiţia anunţată de ministrul Turismului

DailyBusiness
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Este despărțirea anului în show-bizz-ul românesc! Adrian Brîncoveanu confirmă separarea de Andreea Marin! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Dezvăluiri din tinereţea premierului României. Cine e Ilie Bolojan cu adevărat: accidentul care l-a marcat pe viaţă
Capital.ro
Călin Georgescu a dat semnalul. Anunțul istoric la care sperau milioane de români: A venit vremea!
Playsport.ro
Se schimbă permisele de conducere pentru șoferii români. Când trec toate pe...
DailyBusiness
Ce îi supără cel mai tare pe românii care călătoresc cu avionul: schimbările de zbor şi dificultatea de a contacta call center-ul
Adevarul
Ce se schimbă pentru coasigurați de la 1 august: cum rămâi asigurat și ce trebuie declarat la ANAF pentru CASS
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Pandișpan pufos cu fructe de sezon. Îl poți savura cu înghețată de vanilie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
S-au publicat rezultatele finale de la Evaluarea Națională 2025
Cancan.ro
Primul mesaj transmis de Violeta Bănică, după ce mama sa l-a părăsit pe Adrian Brîncoveanu
Capital.ro
Obligație de înmatriculare în România. Legea de care mulți nu știu. Se depune dosar la Primărie, nu la Poliție
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Ce caută Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, în poala fostului cancelarului al Guvernului, Ionel Dancă. Moment după care a urmat o strânsă îmbrățișare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciocolata ar putea ajunge un bun de lux – se scumpește masiv ingredientul de bază