Raed Arafat vine cu vești bune privind ridicarea restricțiilor: Sperăm să vedem primele relaxări anul acesta, poate martie – aprilie

Raed Arafat, șeful Departementului pentru Situații de Urgență, spune că nu e un moment bun pentru ridicarea restricțiilor chiar în acest moment, chiar dacă situația epidemiologică începe să se îmbunătățească.

15 feb. 2022, 20:42
Raed Arafat vine cu vești bune privind ridicarea restricțiilor: Sperăm să vedem primele relaxări anul acesta, poate martie – aprilie

Raed Arafat explică că pandemia încă nu s-a terminat în România. Primele relaxări ar putea să apară în martie – aprilie, a mai spus secretarul de stat.

„Suntem pe un trend de scădere si ultimul lucru pe care il vrem este sa stricam momentul asta si sa incepem iar sa crestem. Mai avem ceva pana ajungem la masurile de relaxare. Azi am fost la 20 si ceva de mii de cazuri, un numar important de decese, trebuie sa vedem ce se intampla mai departe”, a declarat Arafat la Antena 3.

Întrebat când se vor redeschide discotecile, acesta a răspuns: „Cand discutam de cifre scazute. Noi speram ca anul acesta vom vedea aceste lucruri. Anul acesta poate fi si martie-aprilie. Totul e optimist acum, vedem ca scade, dar mi-e teama ca lumea sa nu spuna ca ‘Gata, s-a rezolvat’, cand noi vedem ca mai e un pic, inca mai trebuie sa vedem ca scade. Norocul nostru e ca aceasta varianta e mai putin agresiva”.

Raed Arafat a avut și o primă reacție la decizia CCR privind obligativitatea purtării măștii de protecție.

„Decizia privește procedura prin care s-a adoptat Ordonanţa de Urgenţă din care lipsește, înțeleg, avizul Consiliului Legislativ, care este aviz consultativ, dar obligatoriu.

Este clar că este o problemă procedurală. Până se publică măsurile rămân valabile. După ce se publică există 45 de zile de corectare, timp în care legea se suspendă după care se anulează din corpul ordonanței. Măsurile se vor aplica daca este nevoie, dar în spaţiul închis ele rămân valabile. Dacă dorim în faza asta şi în spaţiul închis să nu se poarte să ne trezim acasă cu toții izolați”, a explicat Raed Arafat la Antena 3.

Citește și CCR a declarat neconstituţională OUG prin care s-a impus purtarea măştii şi trecerea şcolilor în online