EXCLUSIV | Alexandru Rafila aruncă bomba despre valul şase al pandemiei. Ce îi aşteaptă pe români din toamnă

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, luni, în direct la România TV, că ne-am putea confrunta cu 70.000 de cazuri de COVID-19 pe săptămână, însă este convins că acest lucru nu va pune "probleme deosebite" sistemului de sănătate.

04 iul. 2022, 22:59
EXCLUSIV | Alexandru Rafila aruncă bomba despre valul şase al pandemiei. Ce îi aşteaptă pe români din toamnă

Alexandru Rafila a dat de înţeles că românii vor putea merge în vacanţe „fără prea multă bătaie de cap”, în pofida avertizărilor privind creşterea numărului de infectări în valul şase al pandemiei COVID-19.

„Simularea pe care am prezentat-o azi ca rezultat a analizelor colegilor de la INSP arăta o situaţie intermediară ca gravitate cu 70.000 de cazuri pe săptămână, adică 10.000 de cazuri pe zi. Personal, nu cred că o să avem o situaţie mult diferită faţă de un astfel de scenariu.

Până la sfârşitul lunii august, cel târziu, acest val de creştere va trece, iar impactul asupra sistemului de sănătate nu va fi unul care să pună probleme deosebite. Cred că o să putem să ne desfăşurăm activitatea şi să avem vacanţe fără prea multă bătaie de cap”, a declarat ministrul Sănătăţii în emisiunea „Punctul Culminant” moderată de Victor Ciutacu, la România TV.

Citeşte şi: Simona Gherghe s-a infectat cu Covid pentru a doua oară, după doar patru luni. Ce simptome are prezentatoarea tv

Alexandru Rafila, despre reintroducerea purtării obligatorie a măştii. „Nu am auzit o astfel de discuţie”

„Nu am auzit o astfel de discuţie despre reintroducerea obligativităţii purtării măştii. Noi o recomandăm. E de fapt singura măsură care ne-a mai rămas.

Practic, alături de igiena individuală, spălatul mâinilor şi evitarea aglomeraţiei ca să încercăm să reducem tranmibibilistatea acestei infecţii. Altceva nu mai avem la îndemână.

Probabil că aţi călătorit cu companii de aviaţie care utilizează masca la bordul avioanelor. Practic, noi am avut la cunoştinţa publicului faptul că este o situaţie epidemiologică în evoluţie şi practic fiecare face aşa cum crede că este mai bine pentru a se proteja el sau persoanele apropiate.

Unde avem însă o pârghie şi e foarte importantă este la nivelul unităţilor sanitare unde există o reglementare veche de vreo şase ani care permite celor care conduc aceste unităţi sanitare să ia măsurile necesare pentru a împiedica aşa numita transmitere nosocomială, adică transmiterea bolii în cadrul unităţii sanitare ca urmare a prevenţiei sau a unei manevre medicale”, a afirmat dr. Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii spune dacă revine starea de alertă în România. „Nu sunt adeptul acestui tip de măsuri”

„Ştiţi că nu sunt adeptul acestui tip de măsuri. Cred că am obţinut mult mai mult cu o abordare echilibrată, cu convingere şi participare a cetăţenilor la aceste măsuri de protecţie în contextul în care Ministerul Sănătăţii oferă populaţiei posibilitatea diagnosticului ambulatoriu, evaluării şi tratamentului ambulatoriu, lucru care a schimbat destul de mult evoluţia în timpul valului 5.

Nu avem niciun motiv să acţionăm altfel, mai ales că un grad de suportabilitate a fost atins şi oamenii trebuie de data asta să fie parteneri şi să nu fie în niciun fel adversarii autorităţilor, lucrul ăsta se face prin respect şi furnizarea de informaţii şi resurse la care oamenii să aibă acces”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Bilanţ COVID-19 în România, 4 iulie 2022

„Avem o raportare săptămânală. Avem aproape 8.000 de cazuri într-o săptămână, cu o medie de 1.000 de cazuri pe zi. Au fost zilele în care am avut 1.200 de cazuri pe zi.Media de 1.100 de cazuri pe zi ne-a arătat o creştere faţă de săptămâna precedentă de circa 80-90% la sută.

Când intri pe un astfel de trend ascendent, te aştepţi să mai existe cel puţin câteva săptămâni în care această creştere să existe.

Sunt puţini internaţi. Sunt în jur 980 de persoane internate, dar lucrul cel mai important este legat de numărul mic de decese – 16 decese în săptămâna precedentă. Faptul că nu am avut mai mult de două-trei decese înregistrate într-o singură zi este un lucru de luat în considerare la zona de favorabilitate de evoluţiei acestei tulpini”, a menţionat dr. Rafila.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Alexandru Rafila anunţă că românii vor primi în curând un nou vaccin adaptat pentru Omicron. „Aşteptăm cu nerăbdare mult promisele vaccinuri cu noua formulă”