EXCLUSIV Alexandru Rafila cere testare masivă a populaţiei şi certificat Covid pe perioadă determinată

Ministrul Sănătăţii cere instrumente pentru a lupta cu valul al cincilea de Covid, care pare tot mai aproape cu fiecare bilanţ anunţat de autorităţi.

28 dec. 2021, 22:30
EXCLUSIV Alexandru Rafila cere testare masivă a populaţiei şi certificat Covid pe perioadă determinată

Alexandru Rafila, invitat în emisiunea Punctul culminant, moderată de Victor Ciutacu, a dat detalii despre modul cum se va face testarea în cabinetele medicilor de familie şi când se vor găsi antiviralele din tratamentul anti-covid în farmacii.

Guvernul a aprobat, marţi, o Ordonanţă de Urgenţă care permite medicilor de familie care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate să facă teste rapide antigen din proba nazo-faringiană pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2. Aceştia sunt obligaţi, ca până la ora 24.00 a zilei în care au făcut testul, să raporteze rezultatul în aplicaţia Corona Forms.

Octavian Jurma, cod ROŞU: „Varianta Omicron va fi dominantă în România până la Revelion”
„Noi am promis accesul la testare pentru persoanele  care au cele mai mici simptome sau au fost contacti cu pozitivi. Cred că măsura asta aprobată azi o să ducă la un acces facil al oamenilor din mediul rural mai ales pentru că nu erau locuri unde să faci test și să putem să controlam în măsură mai bună pandemia. Pozitivii pot să beneficieze de evaluare și tratament din timp pentru că mortalitatea mare din România s-a datorat şi faptului că oamenii nu se duceau din timp la spitale”, a declarat Alexandru Rafila în direct la România TV. 

„E o lista de teste aprobate. Nu sunt 2-3 tipuri și oricare medic de familie le cumpără, iar banii care sunt plătiți fiecărui medic care include testul echipamentul  de protecţie și manopera o sa provina din fondul naţional unic pentru asigurări de sănatate prin transfer de la Ministerul Sănătăţii”, a spus Alexandru Rafila, care a promis că de data aceasta sumele vor ajunge în timp rezonabil în conturi, mai ales că există încă restanţe la platza perosnalului care s-a ocupat de campania de vaccinare în România.

În ceea ce priveşte antiviralele din tratamentul anticovid, acestea ar putea fi date şi în ambulator, nu doatr în spitale, ca până acum. „La arbidol am încercat să găsim soluții, dovezi legate de eficacitatea lui, dar nu există și noi putem să luăm deciziile dacă o comisie de specialiști de la MS da aceasta recomandare. În lipsa recomandării, eu nu pot eu să iau o decizie”, a declarat Alexandru Rafila în exclusivitate la România TV.

Alexandru Rafila nu renunţă la certificatul verde obligatoriu, deşi pare că şi PSD, partidul din care face parte, nu ar mai dori acest document. „Ne găsim în situația paradoxală. Toata lumea discută despre creșterea numărului de cazuri. Îmi pare rău că nu avem la dispoziţie un instrument măcar temporar pentru a putea să controlăm valul pandemic. Decizia este de natură politică. Eu şi colegii de la institut am făcut documentaţia tehnică, urmează să vedem. Cred că e acceptabil și nu e un document sau procedura care se impune pe perioadă nedeterminata, ci pe perioadă determinată de indicatori epidemiologici și, faptul că există și un acces consistent la testare de 45 de zile ,este elementul de încurajare a acestui instrument

Institutul de Sănătate Publică a transmis, marţi, că, până în 26 decembrie, au fost confirmate în România 7.285 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, dintre care 25 cu Omicron şi peste 5.500 cu Delta. Zece cazuri de infectare cu Omicron au fost confirmate în ultima săptămână, 72% dintre pacienţii infectaţi fiind vaccinaţi. Nu s-au înregistrat decese la persoane cu varianta Omicron.

Alexandru Rafila insistă cu obligativitatea certificatului Covid: „Important este să avem un instrument înainte de problemele valului 5”

INSP a anunţat, marţi, că, până la data de 26 decembrie 2021, au fost raportate la INSP-CNSCBT 7.891 secvenţieri, din care 97 în săptămâna 51 (20/12/2021-26/12/2021). Au fost confirmate 7.285 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), dintre care 25 cu varianta Omicron, 5.504 cu Delta, 23 cu Gamma, 11 cu Beta şi 1.722 cu Alpha, însă, de aproape 20 de săptămâni, Alpha nu mai reprezintă una dintre variantele care determină îngrijorare.

Până la data de 26 decembrie 2021, rata de confirmare cu VOC a fost de 92%.
”Evoluţia săptămânală a proporţiei cazurilor confirmate cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate cu VOC are un trend crescător, de la o valoare de 1,5% în S 21, la 75,6% în S 51”, a mai transmis INSP.
Cazuri confirmate cu varianta Omicron
În săptămâna 51 (20/12/2021-26/12/2021) au fost confirmate 10 cazuri cu varianta Omicron.
Până la data de 26 decembrie 2021 au fost confirmate 25 cazuri cu varianta Omicron:

  • 76% (19 cazuri) au avut istoric de călătorie în Africa de Sud (7), Nigeria (3), UK (4), Belgia (1), Olanda (1), RD Congo (1), Spania (1), Tanzania (1).
    8% (2 cazuri) au avut legătură epidemiologică cu caz COVID-19, din care 1 confirmat cu varianta Omicron;  8% (2 cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică menţionată;
    8% (2 cazuri) nu au răspuns apelului telefonic de la DSP.

Dintre cele 25 cazuri confirmate cu varianta Omicron, 18 (72%) fuseseră vaccinate, toate cu schemă de vaccinare completă.
”Amintim faptul că unul dintre criteriile de selecţie a cazurilor de COVID-19 pentru secvenţiere este vaccinarea, aşa încât proporţia de cazuri vaccinate din totalul de cazuri confirmate cu varianta Omicron nu reflectă situaţia din populaţia generală, ci dintr-un grup selectat. Intervalul dintre data finalizării schemei complete de vaccinare şi data recoltării probei a fost de 65-325 zile, cu o medie de 205 zile şi o mediană de 206 zile”, a mai transmis INSP.
Nu a fost înregistrat niciun deces la cazuri confirmate cu varianta Omicron.