Octavian Jurma, cod ROŞU: „Varianta Omicron va fi dominantă în România până la Revelion”

Ministerul Sănătății anunța luni că totalul de cazuri de varianta Omicron din România a ajuns la 38, în condițiile în care luni au fost înregistrate încă 13 cazuri noi.

28 dec. 2021, 19:15
Octavian Jurma, cod ROŞU: „Varianta Omicron va fi dominantă în România până la Revelion”

Cercetătorul Octavian Jurma a explicat, printr-o analiză grafică postată pe Facebook, că varianta Omicron va fi dominantă în România până la finalul acestei săptămâni.

Omicron va fi dominantă până la finalul săptămânii în România, „cu toate eforturile autorităților de a cosmetiza situația”, spune medicul Octavian Jurma.

Petrecerile de Revelion cu număr mare de persoane și deschiderea școlilor rămân cei mai importanți factori de risc în perioada următoare.

Descoperirea surprinzătoare a unui studiu sud-african privind infecția cu Omicron. Avertismentul înfiorător a OMS: „Noua tulpină va umple spitalele cu nevaccinați”
Raportul VOC (variante care determină îngrijorare – n.r.) de marți arată că dintre cele 97 de secvențieri de săptămâna trecută sunt 10 cazuri noi, respectiv 10% din secvențieri au fost Omicron.

Luni însă, a doua zi după dumincă, au mai fost confirmate 13 cazuri noi, „deci mai mult decât în toată săptămâna precedentă și azi avem un total de 38 de cazuri confirmate”.

„Dacă includem și cazurile de luni în calcul, ponderea Omicron este deja de 25% în România și va fi mai mult că sigur dominantă (pondere peste 50%) până la finalul săptămânii, cu toate eforturile autorităților de a cosmetiza situația. Tot duminică a fost ultima zi de scădere a incidenței naționale și de luni ne aflăm într-un platou ușor ascendent. În acest context petrecerile de Revelion cu număr mare de persoane și deschiderea școlilor rămân cei mai importanți factori de risc în perioada următoare”, scrie medicul.

Alexandru Rafila insistă cu obligativitatea certificatului Covid: „Important este să avem un instrument înainte de problemele valului 5”
Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunțat marţi că, până pe 26 decembrie, au fost confirmate în România 25 de cazuri Omicron.

Ministerul Sănătății anunța luni că totalul de cazuri de varianta Omicron din România a ajuns la 38, în condițiile în care luni au fost înregistrate încă 13 cazuri noi.

Coronavirus: OMS preconizează ”un număr mare” de spitalizări, chiar dacă Omicron pare mai puţin periculoasă

Propagarea rapidă a variantei Omicron va suscita ”un număr mare de spitalizări” ale bolnavilor de COVID-19, chiar dacă această variantă se dovedeşte mai puţin periculoasă decât predecesoarea, a avertizat marţi biroul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit AFP.

”O creştere rapidă a Omicron, aşa cum constatăm în mai multe ţări, chiar dacă se combină cu o formă a bolii mai puţin gravă, va determina cu toate acestea un număr ridicat de spitalizări, în special în rândul celor nevaccinaţi”, a declarat pentru AFP Catherine Smallwood, unul dintre principalii responsabili din cadrul OMS Europa.

În faţa incertitudinilor referitoare la noua variantă detectată pentru prima dată la sfârşitul lui noiembrie în Africa de Sud, statele ezită între restricţii stricte şi o strategie mai suplă, ca urmare a indiciilor referitoare la gravitatea mai redusă a variantei Omicron.

”Este prea devreme pentru a putea spune dacă valul Omicron va fi mai grav sau mai puţin grav decât Delta”, a subliniat Smallwood ”chiar dacă datele preliminare referitoare la populaţiile afectate în primul rând în Europa (Anglia, Scoţia, Danemarca) arată că Omicron ar putea cauza un risc mai redus de spitalizare în comparaţie cu Delta”.

Smallwood, specialistă în răspunsul de urgenţă în faţa pandemiei, a recomandat interpretarea ”cu prudenţă” a acestor date preliminare întrucât, până în acest moment, cazurile analizate vizează în special ”populaţii tinere şi cu o stare bună de sănătate din ţări cu rate mari de vaccinare”.

”Nu am văzut încă impactul pe care Omicron îl are asupra grupurilor cele mai vulnerabile: persoane vârstnice care nu au finalizat încă schema completă de vaccinare”, a afirmat expertul.

Mult mai contagios, probabil mai puţin sever: la o lună de la identificarea sa în Africa de Sud, oamenii de ştiinţă au început să descifreze mai bine varianta Omicron, fără să poată spune încă în ce măsură va schimba traiectoria pandemiei de COVID-19.

Din primele studii venite din Africa de Sud, Scoţia şi Anglia săptămâna trecută rezultă că Omicron pare să determine mai puţine spitalizări în comparaţie cu Delta.

Potrivit acestor date, încă incomplete şi care trebuie interpretate cu prudenţă, Omicron ar putea fi cu 35% până la 80% mai puţin sever decât Delta.

Alţi experţi subliniază însă că o mai mare contagiere poate anihila avantajul unei variante mai puţin periculoase, în contextul în care numeroase ţări anunţă număr record de cazuri de la debutul pandemiei.

Experţii nu ştiu nici dacă această gravitate aparent mai puţin severă face parte din caracteristicile intrinseci ale variantei sau dacă este determinată de faptul că loveşte în populaţii imunizate deja parţial (prin vaccinare sau ca urmare a unei infecţii precedente).


loading...
Partenerii noștri