EXCLUSIV Alexandru Rafila, despre administrarea iodurii de potasiu în cazul unui incident nuclear: „Nu trebuie luat preventiv, pe perioadă îndelungată, pentru că provoacă dezechilibre serioase ale glandei tiroide”

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a avut luni seară o intervenţie prin videocall în emisiunea Punctul Culminant, moderată de Victor Ciutacu la România TV, pentru a explica modul de utilizare al iodurii de potasiu în cazul unui incident nuclear.

07 mart. 2022, 21:38
EXCLUSIV Alexandru Rafila, despre administrarea iodurii de potasiu în cazul unui incident nuclear: „Nu trebuie luat preventiv, pe perioadă îndelungată, pentru că provoacă dezechilibre serioase ale glandei tiroide”

Iodura de potasiu aproape că a dispărut din farmaciile din România odată cu începutul războiului din Ucraina, pe fondul îngrijorării crescânde privind un posibil incident sau atac nuclear, iar Alexandru Rafila a explicat în ce condiţii ar trebui folosită această substanţă.

„N-as vrea sa intru in subiecte pe care nu le stapanesc, dar pe partea medicala, am vazut ca exista un soi de teama care se asociaza utilizarii iodurii de potasiu. Acesata se poate utiliza in eventualitatea unei scurgeri la un reactor, ca in cazul Cernobil, dar trebuie inteles ca nu este un panaceu universal. Se administreaza copiilor, tinerilor, femeilor insarcinate, dar nu peste 40 de ani.

Timpul de administrare este limitat si nu trebuie luat preventiv, cum cred ca multi au si inceput, nu are rost si e chiar periculoasa in timp, pentru ca determina dezechilibre serioase la nivelul glandei tiroide.

Noi ne facem treaba, la fel ca si in pandemie, vom asigura o cantitate suficienta, avem grija sa o distribuim la DSP-uri si primarii. Aici nu discutam de „buton”, pentru ca intr-un astfel de caz degeaba mai vorbim despre masuri. Vorbim doar de un incident, o eventuala scurgere. Noi incepem de maine productia, iar in 2-3 saptamani vom avea cantitatea necesara, dar nu trebuie sa ajungem la o psihoza, ajungem ca la Invermectina si Arbidol. In momentul de fata e chestiunea cu drobul de sare.

Trebuie sa informam oamenii ca afectarea tiroidei nu este singurul lucru care poate aparea intr-un astfel de caz, asa ca nu are rost sa alarmam lumea. Noi facem ce putem, asta se poate face in cazul unui incident nuclear.

Este public pe situl INSP modalitatea de administrare si grupele de persoane care ar trebui sa beneficieze de o asemenea terapie. Eu nu ma mai calific, sunt impacat cu gandul asta.”, a spus Alexandru Rafila, în exclusivitate, la România TV.

Citeşte şi: Războiul din Ucraina. Şiruri de sicrie îngropate în şanţuri, din cauza bombardamentelor care au făcut cimitirul oraşului inutilizabil GALERIE FOTO+VIDEO

Alexandru Rafila a comentat şi declaraţiile ministrului de Externe rus Serghei Lavrov, care a spus că există informaţii la Kremlin conform cărora Pentagonul ar avea laboratoare în care ar dezvolta arme biologice, în Kiev şi Odesa.

„Armele biologice sunt supuse unui control international, inclusiv inspectii, sunt mai multi agenti patogeni care ar putea fi folositi intr-un razboi biologic. Sunt doua posibilitati: utilizarea in razboi sau bioterorism. Sunt agenti biologici, incepand cu Antrax si altele. Nu pot comenta astfel de afirmatii, pentru ca nu exista niciun fel de informatii ca acestea ar fi adevarate. Dar sunt diferite de tipuri de pregatire, in functie de agentul patogen utilizat, dar nu cred ca se pune problema in Ucraina, sunt niste chestii fanteziste. Mai ales ca toate tarile, asa cum am mai spus, sunt supuse unui control periodic din partea ONU.”, a explicat Rafila.

Potrivit ministrului Sănătăţii, nu există un ordin prin care medicii de familie ar trebui să trimită Ministeruui Apărării informaţii privind istoricul medical al bărbaţilor din România.

„Am vazut si eu o adresa din judetul Mures, parerea mea este ca a fost mai degraba o neintelegere, pentru ca si Ministerul Apararii daca trimitea o astfel de adresa ar fi trebuit sa fim si noi informati si nu a fost cazul. Eu nu am fost informat legat de aceasta chestiune si e curios cum o singura institutie a primit aceasta adresa.”, a adăugat ministrul Rafila.

În final, Alexandru Rafila a vorbit despre instituirea stării de criză, discutată în CSAT.

„Este un proiect dezbatut in CSAT, are caracter exclusiv militar si de aceea eu nu pot sa-l comentez. A aparut deja pe diverse situri de stiri, se refera la modul de functionare a structurilor militare si coordonarea cu alte comandamente, probabil e vorba de NATO.”, a încheiat Rafila.

Citeşte şi: Începe Al Treilea Război Mondial? Avertisment teribil: „Putin nu se va opri la Ucraina”