EXCLUSIV | Alexandru Rafila, despre noua pandemie pentru care se pregătesc autoritățile: ”Este bine să fii pregătit și să ai resurse”

Ministrul Sănătății a fost, joi seară, invitatul lui Victor Ciutacu în emisiunea Punctul Culminant, pentru a discuta despre noua pandemie pentru care se pregătesc autoritățile dar și despre variola maimuței.

29 sept. 2022, 22:03
EXCLUSIV | Alexandru Rafila, despre noua pandemie pentru care se pregătesc autoritățile: ”Este bine să fii pregătit și să ai resurse”

Alexandru Rafila a vorbit despre noua pandemie pentru care se pregătesc autoritățile dar și despre demisia ministrului Educației. Ministrul Sănătății îi linișteste pe români și dă asigurări că școlile nu vor mai fi închise în perioada următoare.

Citește și Scandalul Arafat-Rafila se reactivează: „Încearcă permanent să distrugă UPU, un sistem funcţional”

”Atât timp cât eu și echipa mea vom fi la Ministerul Sănătăți, nu vom accepta o reluare a unui scenariu care a pus mare presiune și în dificultate familiile, copii și mai ales dezvoltarea lor. Una este să închizi pentru o perioadă foarte scurtă de timp și doar acolo unde este cazul și altceva este să iei o măsură discreționară la nivelul întregii țări care a fost prelungită în mod nejustificat”, a declarat ministrul Sănătății, la România TV.

Rafila a precizat că în perioada următoare nu se anunță nicio pandemie și că Ministerul de Interne se pregătește preventiv.

”Nu se anunță nico pandemie în această perioadă. Dar este bine să fii pregătit și să ai resurse, gândiți-vă doar la resursele materiale necesare ca să nu ajungi în situația de a cumpăra mănuși și costume de protecție la prețuri de 20 de ori mai mari. E o măsură care este rațională”, a mai spus ministrul Rafila.

Ministrul Sănătății a explicat și de ce a fost nevoie de întrunirea Comitetului pentru Situații de Urgență pentru combaterea variolei maimuței.

”Este vorba de un medicament. Există un singur medicament care este eficient împotriva variolei maimuței, un medicament care nu este înregistrat, iar acest mecanism permite livrarea către România și către celelalte state ale UE ale unor cantități din acest produs antiviral. Noi beneficiem de o cantitate mică 150 de doze, dar până la urmă este suficient, având în vedere că până acum nu am avut decât 40 de cazuri. Este vorba de o procedură tehnică”, a mai spus ministrul.

Citește și Rafila se opune sancţionării celor care nu fac control medical de rutină: Aş lăsa-o pentru când sistemul e pus la punct