Rafila se opune sancţionării celor care nu fac control medical de rutină: Aş lăsa-o pentru când sistemul e pus la punct

Întrebat ce opinie are despre posibilitatea ca pacienţii să fie sancţionaţi dacă nu îşi fac controalele de prevenţie, aşa cum a anunţat şeful CNAS în luna mai a acestui an că s-ar putea întâmpla din 2023, odată cu noul contract-cadru, atunci când pachetele de prevenţie vor deveni obligatorii, Alexandru Rafila a spus că nu îi plac sancţiunile şi că acestea nu pot fi aplicate în contextul în care sistemul de sănătate românesc nu este pus la punct şi nu există încă acces pe deplin la servicii preventive.

14 sept. 2022, 16:06
Rafila se opune sancţionării celor care nu fac control medical de rutină: Aş lăsa-o pentru când sistemul e pus la punct

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, nu susţine sancţionarea celor care nu fac control medical de rutină.

„Controlul medical periodic este diferit în funcţie de vârstă, adică o persoană tânără poate să meargă o dată la 3 ani, o persoană în vârstă probabil că trebuie să meargă o dată la 6 luni. Înainte să ne gândim la orice fel de sancţiuni, mie nu îmi place chestiunea asta cu sancţiunile, fără măsuri anterioare care să permită în primul rând accesul la aceste servicii, pentru că, dacă noi instituim sancţiuni şi nu există accesul la aceste servicii preventive, iar asistenţa medicală primară trebuie să se adapteze la acest efort naţional, atunci nu am făcut nimic, rezultatul va fi contrar.

Cred că o politică pe câţiva ani şi care să creeze premisele accesului la serviciile medicale preventive este cea care ne interesează în momentul de faţă, iar chestiunea cu sancţiunile aş lăsa-o pentru alte perioade când ştim sigur că avem un sistem pus la punct, lumea este informată, ia decizia nu numai în cunoştinţă de cauză, ci şi încurajată prin modul de organizare a sistemului de sănătate, care, din punctul de vedere al accesului la servicii medicale primare. încă este deficitar „ a explicat ministrul Rafila, pentru news.ro.

Citeşte şi: Ministerul Sănătăţii anunţă că pacienţii NU trebuie să plătească testul COVID la internarea în spital

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că în România „nu avem o cultură a prevenţiei şi încercăm prin aceste activităţi care se vor desfăşura în perioada următoare să schimbăm paradigma, mai ales în zona de asistenţă medicală primară, şi în zona generală de viaţă a populaţiei în care prevenţia, comportamentele sănătoase, prezentarea periodică la controale medicale să determine o stare de sănătate cât mai lungă şi o detecţie precoce a bolii, dacă cumva ea apare”.

Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii, anunţ îngrijorător pentru români: „E posibil să avem un sezon gripal mai serios în acest an”