EXCLUSIV Alexandru Rafila, despre vaccinarea obligatorie: „Eşecul campaniei de vaccinare a guvernului nu trebuie înlocuit cu măsuri coercitive”

Alexandru Rafila crede că eventuale măsuri care ar obliga unele categorii de populaţie să se vaccineze împotriva Covid ar fi de natură să încerce să acopere campania de vaccinare desfăşurată de guvern.

26 iul. 2021, 22:33
EXCLUSIV Alexandru Rafila, despre vaccinarea obligatorie: „Eşecul campaniei de vaccinare a guvernului nu trebuie înlocuit cu măsuri coercitive”

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a fost invitatul lui Victor Ciutacu în emisiunea Punctul Culminant, de la România TV, pentru a discuta despre campania de vaccinare şi despre posibilitatea introducerii unor măsuri coercitive în vederea imunizarii populaţiei.

„Eu am auzit-o pe doamna ministru acum vreo doua saptamani spunand ca pregatirile pentru valul 4 au inceput imediat dup valul 3. Cred ca aceasta pregatire ar fi trebuit focalizata pe limitarea numarului de cazuri, astfel incat sa nu punem presiune pe siustemul de sanatate.

In acelasi timp, as avea grija sa pastrez deschise activitatile, pentru ca Romania nu isi mai permite un nou lockdown. E momentul ca cineva sa-şi asume barbateste faptul ca nu a putut preveni valul 4 si sa-si asume consecintele. Eu vad ce se intampla la mine in spital, la Matei Balş. Evolutia vedem ca in ultimele doua saptamani s-a dublat, speram sa nu ajungem ca in Olanda, unde s-a marit de 5 ori.

Ideea este ca noi avem si un grad de vaccinare cam la jumatate fata de media europeana. Studiile arata ca imbolnavirea este posibila si la persoanele vaccinate, dar se reduce cu 90% numarul de persoane internate si numarul de decese.”, a spus Alexandru Rafila, în exclusivitate, la România TV.

Alexandru Rafila: „Premierul spunea că nu contează câţi sunt vaccinaţi, ci că sunt puţine cazuri. Dar dacă vor fi multe cazuri, va conta?”

Medicul Alexandru Rafila a comentat şi posibilitatea introducerii măsura vaccinării obligatorii, după ce Dan Barna a anunţat luni că niciun delegat USR-PLUS care nu este vaccinat nu va avea voie să participe la Congresul partidului.

„In primul rand ca discriminarea si segregarea nu sunt lucruri bune, asta o spune si OMS. Nu cred ca esecul campaniei guvernului trebuie inlocuit cu masuri coercitive. Ganditi-va la mediul rural, unde acoperirea vaccinala este de maxim 10%. Cand stii ca se intampla lucrul asta, nu faci nimic, apoi vii cu masuri coercitive. Primele masuri ar trebui luate impotriva celor care au gestionat campania, si aici nu ma refer la domnul Gheorghita, care este cadru militar, el a organizat logistic.

Premierul spunea acum doua saptamani ca nu conteaza cati vaccinati sunt, ci cate cazuri, ca sunt putine. Ok, dar daca or sa fie multe, va conta cati vaccinati sunt?

Unde e parteneriatul cu diverse institutii? Vad ca acum este vorba de Biserica, dar de ce nu si-au pus problema de la inceput? Cat timp nu exista un comportament tolerant si de colaborare, niciodata nu o sa obtii un rezultat favorabil. Poate va fi favorabil, pe timp scurt, dar pana la urma nu.”, a adăugat Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Florin Cîţu: Suntem pregătiţi nu numai de valul 4, suntem pregătiţi să depăşim pandemia


loading...
Partenerii noștri