„După o lunga așteptare se pare ca în Guvern e aproape gata acel pachet nr 2. Ni s-a spus de la început: solidaritate. S-a început cu populatia- au pierdut din bani pensionarii, veteranii de război, studenții, copii…si într-un final vedem ca ar trebui să piardă și ei, cei care au generat aceasta nota de plata foarte mare..si dacă ar fi sa îl citez pe presedinte, cei care au cheltuit cât pentru o pizza mare, deși veniturile erau pentru o pizza medie”, spune Andreea Creţulescu, în exclusivitate la România TV.
„Forma care a fost data către presa, pe surse, sa testam populația…intrebarea e dacă au înțeles ceva. Și o să va dau câteva exemple de unde trebuiau sa taie: de la Consilii de Administratie. Aici info care apare e ca va scadea numarul de membri din CA de la 7 la 5. Ei bine, aceste indemnizatii vor fi limitate la salariul premierului sau presedintelui. E undeva la 24.000 de lei, adică aproape 5000 de euro. Dacă bagam taxarea din Romania, într-adevăr ajungem la 3.000 de euro. Marea reforma e ca indemnizatiile ajung la 3.000 de euro pentru o zi de munca.
Multe dintre CA-uri nu primesc aceste sume…ganditi-va ca în fapt, dacă se întâmpla asta, cheltuielile nu doar ca nu vor scadea, ci vor crește semnificativ, adică pizza pe care o să o consumam va fi și mai mare, nicidecum o pizza medie. Pensii speciale..aici răspunsul este ferm: ,,deocamdata nu”. Adică niciun ban tăiat din cele 14 mld anual pe care le cheltuim”, mai spune Andreea Creţulescu.
Dar mamicile trebuie sa își plătească din banii lor eventualele servicii medicale sau sa dea la stat 2000 și ceva de lei, nu? Pentru ca asta e România care incurajeaza natalitatea. Și apropo de ei… comasarea institutiilor..nici aici nu se poate, ci o să comasam vreo 800 de institutii dintr-un total de 14000. cu alte cuvinte, exista posibilitatea ca la final, când trag linia, sa constate ca pizza este și mai mare”, mai spune Andreea Creţulescu.
EXCLUSIV Andreea Creţulescu: „Tăierile, doar de la gura săracilor”
Potrivit primelor decizii, Guvernul a hotârât să se reducă numărul membrilor din consiliile de administrație pentru companiile de stat de la 7 la 5 persoane. Aici, salariile erau imense pentru că acești membrii primeau indemnizații cu mult peste valoarea salariului președintelui României. Aceste indemnizații vor fi plafonate, cel mai probabil, la valoarea președintelui României. Pe lângă reducerea numărului acestor membri ai consiliilor de administrație. și salariile directorilor din companiile din stat vor fi și ele plafonate. Mai multe instituții însă vor fi comasate, aproximativ 800 de instituții ale statului ar urma să fie comasate.
De cealaltă parte, Ilie Bolojan s-a uitat cu atenție la CFR și TAROM, două companii pe care le vrea reorganizate și restructurate pentru că nu sunt eficiente. Prim-ministrul nu este mulțumit deoarece aceste două companii mari trăiesc mai degrabă din subvenții decât din profit, pentru că ele, de cele mai multe ori, sunt pe pierdere. Astfel, la aceste companii ar trebui să se facă mai întâi schimbări mari, cum este CFR-ul, TAROM-ul, deoarece ele trebuie să devină operaționale și să producă profit. Apoi vor fi organizate și comasate aceste 800 de companii de stat, însă țara noastră are peste 10.000 de astfel de companii de stat.