Declarațiile lui Dragoș Pîslaru, potrivit cărora mai multe bucăți din aceste autostrăzi au pierdut finanțarea europeană din cauza unor probleme apărute în procedurile de achiziții, au stârnit o reacție vehementă din partea fostului ministru Grindeanu.
„Acesta este doar unul dintre loturile Autostrăzii Moldovei „pierdut” din PNRR. În realitate, se circulă deja pe mare parte dintre autostrăzile despre care unii – în mod total iresponsabil – spun că nu vor mai fi construite. Nu pot să nu mă întreb, aşa cum mulți români s-au sesizat deja, ce-o fi fost în mintea domnului ministru Pîslaru? Să aibă curaj şi să le spună clar românilor dacă domnia sa consideră că proiectele începute nu mai trebuie finalizate. Pentru că din declarațiile sale aşa pare…”, a reacționat Grindeanu într-o postare publică.
În replică, ministrul Investițiilor Europene a oferit explicații după întâlnirea de marți cu Celine Gauer, coordonatoarea implementării PNRR la nivel european, și cu reprezentanți ai mai multor ministere implicate în proiecte finanțate prin acest mecanism. Discuția, care a durat aproximativ trei ore, a avut ca scop renegocierea Planului și stabilirea proiectelor care vor rămâne în PNRR și a celor care urmează să fie scoase.
„Lista (n.red. proiectelor eliminate) va deveni publică imediat ce vom avea memorandumul de asumare, nu este un secret, dar negocierile sunt încă în derulare. E vorba de toate proiectele care pur și simplu nu au început”, a explicat Pîslaru, sugerând că doar acele investiții care nu au demarat efectiv vor fi excluse de la finanțare europeană.
Întrebat ce se va întâmpla cu aceste proiecte, ministrul a dat asigurări că nu vor fi abandonate, ci se caută surse de finanțare alternative, în funcție de importanța fiecăruia și de capacitatea bugetară a statului.
„Avem mai multe tipuri de stadii. Avem proiecte pentru care sunt semnate doar contractele și nu se întâmplă nimic pe ele. La acele proiecte, evident, mai degrabă închizi contractele și aștepți să vezi altă sursă de finanțare.
Dar avem și proiecte mature, care sunt în implementare și care poate abia au început, dar sunt cruciale pentru modernizarea țării, de exemplu, autostrăzile A7, A8. Deja am vorbit cu Ministerul de Finanțe, Ministerul Dezvoltării. Vom avea un mecanism de prioritizare, să găsim surse alternative de finanțare, avem politica de coeziune, avem fondul de modernizare, avem Banca Europeană de Investiții și veți vedea, trebuie să meargă în paralel. Odată ce clarifici ce intră și ce nu intră pe PNRR, evident trebuie să verifici spațiul fiscal pe care îl ai și cum plasezi toate celelalte proiecte și care e fluxul de numerar. Ce nevoie ai de finanțare în acest an”, a adăugat ministrul Pîslaru.
Implementarea PNRR este atent monitorizată de Comisia Europeană, iar autoritățile române încearcă să salveze cât mai multe proiecte din actuala schemă de finanțare, în contextul în care termenul-limită pentru finalizarea investițiilor este 2026.