EXCLUSIV Avocatul lui Cornel Dinicu acuză magistraţii că răspund presiunii publice: „Motivarea judecătorului este una stereotipă, care a preluat exact formulările Parchetului”

Cu o zi înainte de judecarea contestaţiei pe care Cornel Dinicu a depus-o, prin avocatul Iancu Toader, la măsura arestului preventiv dictată în prima instanţă de judecătorul de drepturi şi libertăţi, reprezentantul său legal a intervenit telefonic în emisiunea lui Victor Ciutacu, pentru a face precizări extrem de importante.

08 ian. 2024, 22:06
EXCLUSIV Avocatul lui Cornel Dinicu acuză magistraţii că răspund presiunii publice: „Motivarea judecătorului este una stereotipă, care a preluat exact formulările Parchetului”

Iancu Toader, avocatul lui Cornel Dinicu, a dezvăluit faptul că decizia aplicării măsurii arestului preventiv pentru clientul său este una luată, aparent, la presiunea mass-mediei, lucru care, mai spune acesta, se reflectă inclusiv în motivare.

„Avand in vedere ca maine este si contestatia, am considerat ca trebuie sa fac cateva precizari. In spatiul public se incearca o transare a procesului si o judecata a fondului, cand noi suntem in faza unor masuri de preventie.

Imi aduc aminte de o perioada nu de mult trecuta, cu motivari stereotipe si se incearca anticiparea unei hotarari de condamnare. Mi se pare absurd, cand parchetul isi motiveaza demersul prin 223 alin 1, apoi se corecteaza cu alineatul 2. Daca veti observa, motivarea este una stereotipa, care a preluat exact formularile parchetului.

NU avem un raport de expertiza, care sa transeze problema in raport de cauzalitate si facem niste presupuneri empirice ca absenta autorizatiei ar fi dus la aparitia incendiului.

Apoi nu ni se spune care este pericolul public. Persoana dansului este vazuta ca o cauza a comportamentului sau, ca si cum daca domnul Dinicu intra intr-un restaurant, acel restaurant explodeaza.

Ce va fi mai departe este altceva, dar aici nu judecam pe fond, ci daca domnul Dinicu merita arestul preventiv. Dupa parerea mea, s-a anticipat o hotarare de condamnare si s-a intrat practic pe fond.”, a declarat Iancu Toader.

Despre posibilitatea existenţei unei „mâini criminale”

„Nu am nicio informatie, doar o suspiciune a domnului Dinicu cu privire la doua persoane. Care pleaca de la faptul ca tot ce a facut din punct de vedere tehnic ca sa se incadreze in cerinte, iar controlul nu a venit. Putini stiu ca a existat si un control ISU.

Anterior acestei tragedii, chiar in acea zona, au ars vreo 20 de alte case. Pe rand.Daca a asigurat toate conditiile, nu isi poate explica altfel.

Dansul nu isi explica cum, daca a luat toate masurile necesare, fiind si prosumator, s-a intamplat asta. Avea de cateva luni un contract de bransament cu cel de la Enel, facturi de 40.000 de euro, cand s-a facut o esalonare, ca s-a bagat in consum ceea ce el livra.

Unde este pericolul public, daca dupa 10 zile se prezinta singur la organele de ancheta?”

Avocatul lui Cornel Dinicu, întrebat dacă clientul său a intrat în conflict cu persoane importante din mediul politic

„Nu stiu, nu am discutat chestiunea aceasta. Nu cunosc trecutul domnului Dinicu si nici nu ma intereseaza, ca nu asta se judeca. Stiu ca societatea a facut o plangere pentru a fi investigata posibilitatea unei maini criminale.

Mi-as dori ca magistratii sa nu fie influentati de media, dar si ei sunt oameni. Atata timp cat se truncheaza adevarul si nu se prezinta realitatea, ar trebui ca judecatorul sa fie imun. Niciun magistrat nu ar trebui sa se lase influentat, ci sa ia in calcul doar probele.”

Reprezentanţii autorităţilor nu au fost audiaţi în dosar

„Din cate stiu eu, nu. Abia am facut cerere pentru a putea avea acces la dosar. Expertiza nu avem inca, deci toata urmarirea consta in cateva declaratii, una a unui minor. Am aflat ca a fost audiat pe patul de spital, fara avocat si fara un tutore prezent. Am aratat lipsa de relevanta a acestui mijloc de proba. Decizia instantei face referire la declaratia martorului respectiv.”

Avocatul Iancu Toader nu ia în calcul o cerere de strămutare a dosarului

„Eu cred ca magistratii vor da pana la urma decizia corecta. Toate apararile depuse nu au fost luate in calcul. Existau fluctuatii ale curentului electric si sesizari catre Enel. Consumul era ziua mai mult, in timp ce noaptea era in limita celor 9 kW. Apoi, ce s-a intamplat a fost intr-un spatiu privat, unde statea familia, care nu deservea spatiile destinate cazarii.”

Despre presupusul conflict între mama a doi dintre copiii decedaţi şi tatăl acestora

„Am vazut aceste afirmatii, ceea ce stiu este ca nu au existat acte de violenta, ci doamna s-a panicat si a avut o reactie nervoasa cand a vazut ca ii sunt blocati copiii in acel iad.”

Avocatul Iancu Toader dezvăluie care este starea psihică a lui Dinicu

„Relatia cu dansul o tine colegul meu de la Ploiesti. Este pierdut, este in aceeasi stare ca atunci cand si-a manifestat dorinta sa declare in fata judecatorului de drepturi si libertati si cand avea la subrat un adidas, singurul lucru pe care il mai are de la fiul sau. A primit permisiunea de a intra in arest cu acel obiect vestimentar, il are mereu la el. Nu e niciun impediment juridic.

Inca două lucruri care m-au socat, a spus ca oricum s-a culcat in Rai si s-a trezit in infern şi că şi-a primit pedeapsa deja pentru zece vieţi de acum înainte.”, a spus, în exclusivitate pentru România TV, avocatul lui Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor.

Citeşte şi: Disprețul judecătoarelor ICCJ! Rodica Aida Popa, Oana Burnel și Simona Cîrnaru înfierează dezlegarea de drept pe prescripție dată de ICCJ, pe care și-ar fi dorit să o nesocotească: “Situația juridică ce rezultă din aplicarea Deciziilor CCR și din Decizia ICCJ generează un risc sistemic de impunitate… Principiul autorității de lucru judecat nu permite remedierea încălcării”