EXCLUSIV| Când vor fi majorate pensiile românilor. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul mult așteptat de seniorii României

Președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, a vorbit, sâmbătă seară, în exclusivitate la România TV, despre pensiile românilor și ce se va întâmpla cu ele după marea reformă pe care o tot anunță politicienii.

29 apr. 2023, 23:11
EXCLUSIV| Când vor fi majorate pensiile românilor. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul mult așteptat de seniorii României
EXCLUSIV| Când vor fi majorate pensiile românilor. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul mult așteptat de seniorii României

Când vor fi majorate pensiile românilor. Șeful Casei de Pensii a anunțat că dacă bugetul va permite, o nouă majorare a pensiilor ar putea avea loc în această toamnă.

Citește și Marius Budăi, anunț de ultimă oră privind salariile și pensiile românilor: ”Trebuie să ajungem la echitate socială”

Când vor fi majorate pensiile românilor

”De fiecare dată când bugetul Casei Naționale de Pensii a permis majorarea valorii punctului de pensie, aceste majorări s-au făcut și consider că și acum, dacă bugetul va permite majorările vor avea loc (în toamnă)”, a declarat Daniel Baciu în exclusivitate la România TV. 

Președintele Casei de Pensii a vorbit despre reforma pensiilor și a subliniat faptul că speră ca noua lege a pensiilor să fie adoptată astfel încât România să atragă banii din PNRR.

”Așa cum am mai spus, această reformă a pensiilor este cuprinsă în PNRR, este jalon în PNRR și noi sperăm ca noul act normativ să fie adoptat în timp util, conform cererii din pilonul 3, astfel încât să îndeplinim și acel jalon din PNRR”, a mai spus șeful Casei de Pensii.

Întrebat cum va arăta formula de calcul a pensiilor în noua lege, Daniel Baciu a răspuns: ”Formula de calcul și ea face parte din lege. Acea formulă presupune un impact financiar.  Ministerul Muncii are un contract cu Banca Mondială, care trebuie să ne ofere acel impact financiar pe 20, 30, 50 de ani astfel încât să ni se spună foarte clar care sunt previziunile pentru viitor, iar când vom avea acele calcule, putem să ne referim și la formula de clacul”

Mai mult, șeful Casei de Pensii a explicat care sunt modificările în ceea ce privește stagiul de cotizare.

”Legislația prevede ca stagiul minim de 15 ani, iar stagiul complet de 35 de ani, și aceste stagii sunt bune în momentul de față. Ce vrem noi să obținem… acest principiu al contributivității trebuie să fie mult mai pregnant în noul act normativ ce vizează sistemul public de pensii”, a mai spus Daniel Baciu.

În ceea ce privește vârsta de pensionare, șeful Casei de Pensii a subliniat faptul că o egalizare a vârstei de pensionare, asumată în PNRR, va fi atinsă eșalonat până în 2035.

”În momentul de față, vârsta de pensionare la bărbați la 65 și la 63 la femei, va fi atinsa în 2030. Decizia privind această vârstă va fi atinsă eșalonat ceea ce prevedere, PNRR, o egalizare a vârstei de pensionare până în 2035, se va face eșalonat astfel încât în 2035 se va ajunge la o egalizare, la 65 de ani”, a subliniat șeful Casei de Pensii.

Întrebat când ar putea începe recalcularea celor cinci milioane de dosare de pensii Baciu a răspuns: ”PNRR prevede că ar trebui să se încheie până în 2023, să punem să facem recalcularea, să avem acest proces de evaluare a dosarelor de pensii. În momentul de față, se derulează la casele teritoriale de pensii astfel încât să reușim să finalizam acest proces de evaluare până în luna septembrie.”

Citește și PENSII 2023. Românii vor primi pensii mai mari din septembrie. Se recalculează 5 milioane de dosare