EXCLUSIV Ciutacu ia pulsul ministerelor într-o singură zi. Marcel Boloş, despre concedierile din sistemul de stat: „Nu pot vorbi acum de o astfel de măsură, dar este jalon în PNRR”

Victor Ciutacu face miercuri un demers jurnalistic fără precedent. Merge oră de oră în birourile noilor miniștri și prezintă top trei măsuri care se iau pentru populație, ajungând astfel şi la Ministerul Finanţelor, unde a discutat cu noul titular al portofoliului, Marcel Boloş.

21 iun. 2023, 15:20
EXCLUSIV Ciutacu ia pulsul ministerelor într-o singură zi. Marcel Boloş, despre concedierile din sistemul de stat: „Nu pot vorbi acum de o astfel de măsură, dar este jalon în PNRR”

Marcel Boloş a declarat că cele trei mari obiective ale mandatului său în fruntea Ministerului Finanţelor sunt ajustarea sistemului fiscal, continuarea finanţării investiţiilor României din bugetul de stat şi modernizarea ANAF pentru o mai bună colectare.

„Primul obiectiv, care sa aduca o consolidare financiar-bugetara si oarecum o ajustare a sistemului fiscal este pentru noi o prioritate, avand in vedere ca Romania are angajament fata de UE de a ne incadra in deficit bugetar de 4,4% din PIB. Este un obiectiv de tara important, pentru care urmeaza o serie de masuri pe care le vom propune spre discutie in coalitie si apoi in Guvern.

Am spus de la inceput ca aceste tipuri de a introduce noi impozite si taxe nu le aducem in discutie, insa aici discutam de doua lucruri foarte importante. Primul ar fi acela de a regandi sistemul de facilitati fiscale, pentru ca aici Romania are interesul ca acestea sa stimuleze investitiile, acela este rolul lor, si de asemenea trebuie sa avem in vedere si o restructurare a acelor categorii de cheltuieli, o continuare a masurilor incepute in Guvernul precedent.”, a spus Boloş, în startul dialogului cu Victor Ciutacu.

Întrebat de realizatorul România TV dacă reducerea deficitului bugetar presupune şi concedieri din sistemul de stat, ministrul Boloş a explicat că restructurarea acestuia este jalon în PNRR, dar trebuie foarte bine gândit.

Citeşte şi: EXCLUSIV Ciutacu ia pulsul ministerelor într-o singură zi. Sorin Grindeanu: „În curând va fi inaugurat lotul 2 din A0 Nord, care face legatura dintre DN1 şi DN2. La anul se va circula pe autostradă de la Craiova la Constanţa”

„Aici nu as putea sa vorbesc acum despre acest tip de masura, dar este jalon din PNRR si trebuie gandit bine, pentru ca miza acestei restructurari de cheltuieli publice este legata de investitiile din PNRR, Comisia avand posibilitatea de a suspenda fondurile, daca nu ne incadram in limita de deficit bugetar.

Si atunci, al doilea obiectiv este continuarea finantarii investitiilor din bugetul Romaniei, iar domnul premier a anuntat in acest sens un obiectiv de importanta majora pentru tara. Avem un buget de 7,2% din PIB alocat pentru investitii, adica 112 miliarde de lei.

Vom avea un program si masuri pentru monitorizarea proiectelor de investitii.”, a spus Boloş.

Noul ministru al Finanţelor a explicat şi de ce modernizarea ANAF este un obiectiv strategic pentru Guvern.

„A treia prioritate este modernizarea ANAF, miza fiind o mai buna colectare. Aici vom prezenta in curand si cum vom realiza acest obiectiv. Este de asemenea un obiectiv strategic, pentru ca de aici ne vin banii pentru finantarea cheltuielilor statului si pentru marile investitii.”, a încheiat Marcel Boloş.

Citeşte şi: EXCLUSIV – Victor Ciutacu, în biroul lui Alexandru Rafila. Prioritățile ministrului Sănătății: Spitale noi sau clădiri noi în spitale, ambulatorii de specialitate, centre medicale comunitare, controlul infecțiilor nosocomiale