EXCLUSIV. Confruntarea momentului în plin scandal al puilor vopsiți: Horia Constantinescu (ANPC) VS Mihai Ponea (ANSVSA). Cine pe cine aruncă vina? Marele pericol de pe mesele românilor: „Salmonella e bună”

Românii sunt foarte contrariați în aceste zile, după ce mai multe imagini cu pui galbeni spălați, cărora li se duce culoare, circulă pe internet. A izbucnit un real scandal între două mari și importante instituții, iar declarațiile șefilor acestora sunt de-a dreptul incendiare!

27 mart. 2024, 22:53
EXCLUSIV. Confruntarea momentului în plin scandal al puilor vopsiți: Horia Constantinescu (ANPC) VS Mihai Ponea (ANSVSA). Cine pe cine aruncă vina? Marele pericol de pe mesele românilor: „Salmonella e bună”
EXCLUSIV. Confruntarea momentului în plin scandal al puilor vopsiți: Horia Constantinescu (ANPC) VS Mihai Ponea (ANSVSA). Cine pe cine aruncă vina? Marele pericol de pe mesele românilor: „Salmonella e bună”

Directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, și președintele Autorității Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Mihai Ponea, și-au expus punctele de vedere, în exclusivitate la România TV, în plin scandal al puilor vopsiți și cumpărați de români ca pui naturali, crescuți la țară.

Citește și: ANPC a prins firmele că umblă cu „puiul vopsit”. Horia Constantinescu atrage atenţia asupra „puilor îngălbeniţi” prin hrănire

Confruntarea momentului în plin scandal al puilor vopsiți: Horia Constantinescu (ANPC) VS Mihai Ponea (ANSVSA)

În timp ce Horia Constantinescu susține că puii crescuți în fermele din România sunt hrăniți intenționat cu anumite substanțe pentru a le da aspect de pui galben, de țară, Mihai Ponea spune că acele substanțe sunt perfect legale, asemenea multor altor coloranți existență în 95% dintre produsele existente pe rafturile magazinelor din țară.

„Are la origine lucruri naturale această mancare ce se dă puilor. Vorbim despre o procesare industrială a unor ingrediente date în mod intenționat păsărilor, tocmai pentru a induce consumatorului senzația ca a cumparat un pui de țara, dar singurul lucru comun este țara, nu că e de la țară. S-a descoperit această variantă. În loc să vopsim ouăle cu familia, le putem cumpăra deja colorate pe interior, colorate în portocaliu. Este o substanță care îngălbenește atât ouăle, cât și puiul”, a spus directorul ANPC, în cadrul emisiunii „Punctul Culminant”, prezentat de Victor Ciutacu, la România TV.

Mihai Ponea a ținut să îl contrazică.

„Mă uit la domnul președinte cum explică. El nu are experiență în acest domeniu, el este jurist dar sa imi explice cum să scoatem 90% din produsele care au coloranti de la raft? Să spuna care este pericolul pe care el l-a constatat. Pune producatorii romani sa filmeze cum oamenii scot pielea galbenă. Aici intervine si genetica. Dacă vrem la cal albastru, îl putem face albastru. Pielea este galbenă prin genetică. 70% sunt hranite cu graunte si cu caroten, toate sunt substante legale. Dacă domnul președinte a descoperit alte metode de colorare… 95% din alimente sunt colorate cu coloranți permisi, pot fi fie din plante, fie din insecte, fie sintetici, dar ele sunt permise. Este o selectie genetică făcută in generatii, acelasi lucru se intampla si la animale si la pasari. Este o descoperire a geneticii care nu afectează cu nimic. El are dreptate că 95% sunt colorate, dar ele sunt certificate”, a fost replica directorului ANSVSA.

Controversele merg mai departe, pentru că Horia Constantinescu susține că au fost prelevate probe din puii crescuți la ferma de unde provin și pui galbeni iar la două din trei probe s-a descoperit bacteria Salmonella. Mihai Ponea susține, însă, că nu toate tipurile de Salmonella sunt periculoase, iar cele regăsite în unele produse nu reprezintă o amenințare pentru sănătate.

„Domnul președinte a dispus să fie verificate toate abatoarele si fermele de pasari din România si a trimis oameni care nu au aviz in domeniu. Dacă e hrănit 70% cu grăunțe, puiul nu devine galben? Care este practica inselatoare comercială? In toate alimentele pot fi introduse substante permise, naturale. Colorantul care se foloseste la pasari este permis. Dacă un pui cu creștere lenta este alimentat cu graunte si cu caroten, ca să îi facă galbeni, care este practica neloială? În fiecare zi, în România, se sacrifica pui de salmonela. Sunt 2500 de tipuri, doar doua pot provoca toxiinfecții alimentare, la noi nu exista niciuna. Noi nu mâncăm carne sterilă, contine bacterii in normalitate. Sunt doar 2 periculoase si acelea sunt permise de legislatie in a se duce in tratament termic la procesare. Din tot ce se sacrifica in România, jumătate sau 60% sunt cu Salmonella, dar e inofensivă. El nu intelege, noi monitorizăm fiecare lot de pasari care sunt verificate de Salmonella. Avem slamonela ifantis si salmonela enteritis, care nu e periculoasă pt sanatate”, a răspuns Ponea.

Citește și: De ce nu e bine să răceşti complet mâncarea gătită înainte să o pui în frigider. Greşeala uriaşă făcută de multe gospodine