EXCLUSIV Corpul de Control al Guvernului confirmă neregulile de la intervenţia membrilor USR, alături de jandarmi, la hotelul din Timişoara

Victor Ciutacu a prezentat în exclusivitate raportul Corpului de Control cu privire la acţiunea de la Timişoara, unde o consilieră locală din partea USR a participat, alături de jandarmi şi poliţişti, la o intervenţie în restaurantul unui hotel care funcţiona perfect legal.

08 apr. 2021, 22:52
EXCLUSIV Corpul de Control al Guvernului confirmă neregulile de la intervenţia membrilor USR, alături de jandarmi, la hotelul din Timişoara

Corpul de Control a descoperit nereguli

la toate nivelurile, începând cu prefectul de Timiş, Inspectorul Şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie Timiş şi jandarmii participanţi la intervenţie, despre care se scrie în raport că au „manifestat superficialitate în îndeplinirea sarcinilor de serviciu”.

Raportul Corpului de Control al Guvernului: 

„La data de 20.03.2021, prefectul l-a contactat telefonic pe șeful IJJ Timiș și i-a cerut să trimită un echipaj la sediul Instituției Prefectului întrucât are sesizări cu privire la nerespectarea normelor legale în zona restaurantelor de pe lângă hoteluri, insistând că sesizarea este urgentă, dar fără a oferi alte detalii. Drept urmare, șeful IJJ a ordonat unui subaltern trimiterea unui echipaj la sediul Instituției Prefectului.

Astfel, doi jandarmi s-au deplasat la sediul Instituției Prefectului unde au luat legătura cu prefectul care le-a comunicat că pe raza mun. Timișoara există locații cu privire la care are informații că nu ar respecta măsurile de protecție sanitară și, pe motiv că urma să intre într-o ședință, a desemnat două angajate ale Prefecturii care să îi însoțească și să le indice locația respectivă.

Jandarmii au intrat în restaurantul respectiv însoțiți de una dintre angajatele Prefecturii, care s-a îndreptat către o masă la care se aflau patru persoane, iar la întrebarea jandarmilor dacă ele au făcut sesizarea, angajata a precizat că ”sunt colegii ei”. În momentul în care jandarmii au mers să discute cu administratorul operatorului economic, angajata prefecturii și cele patru persoane au părăsit locația, înainte de a le fi stabilită identitatea. În restaurant se mai aflau alte 3 persoane, despre care reprezentanții operatorului economic au spus că sunt clienți ai hotelului. Echipajul de jandarmi a aplicat operatorului economic o sancțiune contravențională sub formă de avertisment, în baza prevederilor art. 65 lit. r din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Document oficial by Dobran Viorel on Scribd

Având în vedere cele constatate, au fost identificate următoarele nereguli:La nivelul Instituției Prefectului

* Prefectul a angrenat în această activitate două angajate din cadrul Instituției Prefectului care nu aveau atribuții pe linia gestionării situațiilor de urgență și, implicit, nici în ceea ce privește intervenția la evenimente alături de forțele de ordine.

* Prefectul nu s-a implicat activ în cunoașterea și asumarea cadrului normativ în vigoare care reglementează segmentul situațiilor de urgență, astfel că a acționat în virtutea prerogativelor de putere publică cu care era învestit, fără a respecta întocmai etapele procedurale prevăzute de legislația în materie.

* Prefectul nu și-a asumat o responsabilitate pe măsura prerogativelor conferite de legislația incidentă și nu a intervenit în momentul când a constatat că cei doi angajați ai prefecturii au luat decizii cu privire la implicarea în evenimentul respectiv.

* Prin Raportul Corpului de Control s-a propus dispunerea de către Prefectul Județului Timiș de măsuri în consecință, raportat la modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu de către unul dintre angajați, având în vedere implicarea în evenimentul de la restaurant.

Corpul de Control: „Inspectorul șef nu a ordonat efectuarea de verificări interne cu privire la modul de intervenție al subordonaților”

La nivelul IJJ Timiș

* Inspectorul şef al IJJ Timiș a exercitat în mod defectuos atribuțiile funcționale conferite prin fișa postului constând în aceea că până la sosirea comisiei de verificare din cadrul Corpului de Control al Ministrului (data de 25.03.2021), nu a dispus vreo măsură managerială în vederea efectuării unei verificări/analize cu privire la modul de intervenţie a echipajului de jandarmi.

* Deși începând cu 21.03.2021, în plan mediatic au apărut video-filmări de la momentul intervenției, iar în 22.02.2021, avocatul societății comerciale și un reprezentant al restaurantului au fost primiți în audientă de către conducerea Inspectoratului, inspectorul șef nu a ordonat efectuarea de verificări interne cu privire la modul de intervenție al subordonaților.

* Chiar dacă la 25.03.2021, operatorul economic s-a adresat cu o petiție inspectorului șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Timiș, acesta nu a asigurat dispunerea tuturor măsurilor legale și identificarea celor 4 persoane care au părăsit restaurantul însoțiți de angajata prefecturii la momentul intervenției jandarmilor.

* De asemenea, în momentul în care unul dintre jandarmi i-a raportat ofițerului care, din dispoziția șefului IJJ, le-a ordonat misiunea, faptul că cele 4 persoane au părăsit restaurantul și nu au fost legitimate, acesta nu a dispus vreo măsură care să faciliteze soluționarea corectă a evenimentului, limitându-se la a ordona subofițerului jandarm să legitimeze celelalte persoane prezente.

* Echipajul de jandarmi a manifestat superficialitate în îndeplinirea sarcinilor de serviciu, având în vedere insuficiența măsurilor dispuse, precum și că a acceptat să fie însoțit la intervenția de la restaurantul respectiv de către doi angajați ai prefecturii care nu aveau calitatea necesară și nici nu îndeplineau atribuțiile specifice domeniului în care își desfășurau activitatea.”, scrie în raportul prezentat de Corpul de Control şi obţinut în exclusivitate de România TV.

Citeşte şi: Dana Budeanu, în lacrimi de durere: „Să pui tu mâna pe mama mea, să o arunci în groapă!? Păi îi tăiam pe toţi”