EXCLUSIV| Cum se va aplica reducerea prețurilor în marile magazine. Ministrul Economiei a făcut anunțul mult așteptat de români

Noul ministru al Economiei, Radu Oprea, a vorbit duminică seară, în exclusivitate, România TV, despre cum se va aplica ieftinierea prețurilor de bază în hipermarketuri.

25 iun. 2023, 19:38
EXCLUSIV| Cum se va aplica reducerea prețurilor în marile magazine. Ministrul Economiei a făcut anunțul mult așteptat de români
EXCLUSIV| Cum se va aplica reducerea prețurilor în marile magazine.

Cum se va aplica reducerea prețurilor în marile magazine. Oficialul a anunțat că zilele trecute, a avut o întâlnire cu reprezentanții marilor lanțuri de magazine cu care a discutat despre reducerea prețurilor la alimentele de bază.

Citește și Cum plănuieşte Ciolacu să scadă preţurile la alimente: „Nu vor fi controale SRI, SIE, SPP. Dacă nu există acord, vom veni cu act normativ”

Cum se va aplica reducerea prețurilor în marile magazine

Radu Oprea a subliniat că marile lanțuri comerciale din România au întocmit o listă a produselor de bază al căror preț cred că ar putea fi ieftinit și că au înaintat-o deja ministerului.

”Încă nu s-a încheiat dialogul cu lanțurile mari comerciale. Într-adevăr a fost o primă întâlnire și scopul a fost acela ca la produsele de bază să reducem prețurile. Efectiv, să fie simțită această scădere de către oricare cetățean din România. Această primă întâlnire a avut efect, deja, lanțurile comerciale au înaintat o primă listă a produselor de bază, unde ei cred că pot să face împreună acest efort de a scădea prețurile, dialogul continuă! Am fost foarte bine pregătiți, explicând de la bun început că știm exact cum se aplică prețurile atât la producător, cât și pe tot lanțul la distribuitor și în marile lanțuri comerciale și că înțelegem că fiecare din acest lanț trebuie să câștige, dar să câștige corect și să nu aibă câștiguri extraordinar de mari cum, de fapt, se întâmpla pe produsele de bază”, a declarat ministrul Economiei, Radu Oprea, în exclusivitate, la România TV.

Întrebat cum va limita adaosul comercial la produsele de bază în magazine, supermarketuri și restaurante, noul ministru al Economiei a răspuns: ”Acest dialog continuă săptămâna viitoare și cu certitudine fermierii nu sunt afectați. Este o chestiune foarte logică și vreau să explic pe scurt ca să înțeleagă că nu vor fi afectați. Dacă mergem pe partea de adaos comercial, să spunem 10%, 20%, orice cifră doriți, acela va fi câștigul lanțului de magazine și atunci nu are niciun interes ca baza care aplică acel adaos comercial să fie mai mică, adică nu are niciun sens pentru el să cumpere produsul cu 8 lei, în loc să îl cumpere cu 10 lei, ca acel adaos să fie aplicat la 10 lei, nu la 8 lei și atunci cu certitudine , am dat această explicație ca să fie foarte clar că fermierii nu o să fie afectați și nu vor fi”.

Ministrul Economiei susține că primul pas în convingerea marilor lanțuri comerciale din România să limiteze adaosul comercial a fost deja făcut.

”Primul progres, primul pas, a fost deja făcut! Faptul că deja am primit această listă de produse de bază(…) Eu sper ca săptămâna viitoare să avem primele rezultate concrete”, a mai spus ministrul.

Citește și Premierul Marcel Ciolacu, decizie pentru domeniul imobiliar. Ce se va întâmpla cu prețurile din construcții

Carrefour a tăiat preţurile pentru 500 de produse în Franţa

Distribuitorul francez Carrefour a început, în această săptămână, să reducă preţurile cu aproximativ 10% în medie, la un număr de aproximativ 500 de produse, în ideea de a-i ajuta pe cumpărătorii francezi să facă faţă costului ridicat al vieţii, a declarat miercuri un purtător de cuvânt de la Carrefour, transmite Reuters.

Reducerile de preţuri acoperă produse alimentare şi de igienă de la 400 de mărci şi 100 de produse vândute sub marcă proprie.

Potrivit unei liste consultate de Reuters, produsele vizate de reduceri sunt mărci care variază de la băuturile carbogazoase Orangina, berea Heineken, apa minerală Badoit şi până la deodorantele Dove şi pasta de dinţi Colgate.

Această rundă de reduceri de preţuri vine după ce marile companii alimentare din Franţa au promis că vor reduce preţurile la sute de produse începând din luna iulie. Săptămâna trecută, ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, a ameninţat că vor fi impuse sancţiuni financiare dacă firmele nu îşi respectă promisiunile.

Cu o reţea multiformat de peste 14.000 de magazine în aproape 40 de ţări, Grupul Carrefour este unul dintre liderii mondiali în domeniul retailului alimentar. În 2022, Carrefour a generat vânzări de 90,8 miliarde de euro. Reţeaua sa de magazine integrate are peste 335.000 de angajaţi care contribuie la transformarea Carrefour în liderul mondial al tranziţiei alimentare pentru toţi, oferind în fiecare zi alimente de calitate, accesibile oriunde şi la un preţ convenient. În total, peste 500.000 de persoane lucrează sub brandul Carrefour în întreaga lume.

Marcel Ciolacu, prima lovitură, scade preţul alimentelor de bază. Marii retaileri au fost de acord cu propunerea lui premierului

Marcel Ciolacu începe mandatul de premier cu un succes de proporţii. Membrii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) îşi reafirmă disponibilitatea de a lucra împreună cu Guvernul României pentru a aplica un mecanism voluntar de reducere a preţurilor la o serie de alimente de bază pe întreg lanţul de produs – producători, procesatori, comercianţi, potrivit unui comunicat remis vineri AGERPRES.
„Insistăm pe ideea de voluntariat pentru aplicarea mecanismului de reducere a preţurilor şi nu prin emiterea unui act normativ, marile lanuri de magazine dovedind seriozitate în aplicarea schemei voluntare de diminuare a preţului la lapte, aspect certificat de Ministerului Agriculturii şi de Consiliul Concurenţei, care monitorizează în permanenţă aplicarea acestor reduceri”, se menţionează în comunicat.

Cum plănuieşte Ciolacu să scadă preţurile la alimente: „Nu vor fi controale SRI, SIE, SPP. Dacă nu există acord, vom veni cu act normativ”

De asemenea, pentru a produce efecte vizibile în buzunarul românilor şi pentru a accelera reducerea inflaţiei, este absolut necesar că mecanismul voluntar să fie aplicat nu doar comercianţilor, ci pe întregul lanţ de produs, aşa cum de altfel au arătat şi reprezentanţii Guvernului.

„AMRCR consideră de maximă importanţă implicarea şi a Consiliului Concurenţei – garantul respectării legislaţiei în acest domeniu în România, cu care Asociaţia este în comunicare permanentă – în aplicarea mecanismului de reducere a preţurilor pe o perioadă limitată la unele sortimente de produse alimentare de bază. Membrii AMRCR apreciază că această măsură este aplicabilă într-o situaţie excepţională, pentru o perioadă limitată de timp, în contracararea unui fenomen extrem de negativ – inflaţia – precum şi pentru păstrarea unui nivel de putere de cumpărare care să asigure accesul tuturor consumatorilor la produsele alimentare de bază”, se spune în comunicat.

AMRCR asigură Guvernul României că „este pregătită să fie un partener loial şi eficient în atingerea obiectivului pe care Executivul îl urmăreşte prin acest proiect, iar membrii săi sunt absolut disponibili să continue orice discuţie la nivel tehnic pentru stabilirea tuturor detaliilor mecanismului temporar, voluntar şi pe tot lanţul de reducere a preţurilor la unele alimente de bază, în beneficiul consumatorului român”.

Preţ carburanţi. Cât te costă un drum până la munte sau la mare în weekend

AMRCR (Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România) grupează următoarele companii de retail alimentar şi nealimentar din România: Altex, Artima, Auchan, Brico Depot, Carrefour, Columbus, Cora, DM Drogerie Markt, Decathlon, Dedeman, Flanco, Hornbach, Ikea, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny, Pepco, Profi, Selgros şi este membră a Confederaţiei Patronale „Concordia” şi a organizaţiei „EuroCommerce”.
 

Prețul cu care ar urma să se vândă uleiul după reducerea prețurilor
Alimentele de bază se vor ieftini. Este „cadoul” pe care îl oferă Cabinetul Ciolacu în prima săptămână de guvernare. Astfel, pâinea, laptele, brânzeturile, carnea, ouăle, făina, mălaiul, uleiul, legumele și fructele proaspete vor costa mai puțin la raft.

Potrivit unor surse guvernamentale, ar urma fie să fie adoptată o ordonanță de urgență în perioada următoare pentru a reglementa aceste ieftiniri, fie un acord tacit cu marii retaileri.

În acest context, aceleași surse precizează că uleiul ar urma să se vândă cu maximum 4 lei pe litru. Marile magazine au acceptat să reducă prețurile

Este prima „lovitură” dată de Ciolacu în calitate de prim-ministru. În deschiderea ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a venit cu o veste bună. El a anunțat că a primit răspunsul marilor lanțuri de magazine la propunerea privind schema de reducerea a prețurilor la alimentele de bază.

„Asta înseamnă o scădere garantată a prețului la unele produse de bază din gama celor indispensabile” – Marcel Ciolacu
„Aș vrea să încep cu o veste bună. Am primit deja răspunsul marilor lanțuri de magazine la propunerea noastră privind schema de reducerea a prețurilor la alimentele de bază și vă pot spune că retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate. Avem, astfel, toate condițiile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act normativ și aș dori să le mulțumesc pentru promptitudine și pentru această abordare”, a anunțat Marcel Ciolacu.

Premierul a explicat că înțelegerea cu marile lanțuri de magazine prevede „o scădere garantată a prețului la unele produse de bază din gama celor indispensabile populației și aici ne referim foarte clar la pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume și fructe proaspete”.

„Vreau să subliniez foarte clar, va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români. Cred că românii merită din plin un asemenea gest sub forma unui efort comun al statului și al mediului privat” a spus  Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a declarat vineri, despre scăderea preţurilor la alimentele de bază că el îşi doreşte un acord până la sfârşitul anului, pe modelul din Franţa şi că ar prefera mai puţin să vină cu un act normativ, dar dacă se va impune acest lucru, vor veni cu acesta.

Premierul a mai arătat că ”încă aşează lucrurile”, el nedorind să spună dacă producătorii vor fi scutiţi de această măsură. ”E ca şi în negocierile politice, nu ne putem antepronunţa, până nu am închis lucrurile. Am primit o listă, le-am spus şi ieri în şedinţa de Guvern, sunt discuţii la legume, fructe, să vedem care sortimente”, a mai arătat premierul.