EXCLUSIV | Dan Vîlceanu îl persiflează pe Dacian Cioloş. „Partidul mai mare trebuie să conducă acea coaliţie. Au făcut o greşeală în Parlament”

Dan Vîlceanu, ministrul interimar al Finanţelor, l-a criticat în termeni duri pe premierul desemnat Dacian Cioloş pe motiv că a dovedit că are o majoritate cu PSD şi AUR şi a subliniat că refacerea coaliţiei poate avea loc condiţionat de faptul ca "partidul mai mare trebuie să conducă".

14 oct. 2021, 20:08
EXCLUSIV | Dan Vîlceanu îl persiflează pe Dacian Cioloş. „Partidul mai mare trebuie să conducă acea coaliţie. Au făcut o greşeală în Parlament”

Dan Vîlceanu a expus în direct la România TV scenariile prin care poate fi soluţionată criza politică din România.

„Premierul desemnat este Dacian Cioloş. Trebuie să discutăm despre această situaţie care nu poate fi rezolvată decât în două feluri. Domnul Cioloş obţine o majoritate pe care a demonstrat-o şi a testat-o la moţiunea de cenzură, adică alături de PSD şi AUR. A doua variantă este că Dacian Cioloş vine la Parlament şi nu obţine votul de învestitură.

După aceea, trecem la următorul pas, de consultări, dacă nu obţine domnul Cioloş votul partenerilor cu care a dovedit că are o majoritate, adică PSD şi AUR”, a afirmat Dan Vîlceanu, secretar general PNL, în direct la România TV.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Dan Vîlceanu explică de ce Guvernul refuză carantinarea Bucureştiului: „E imposibil să faci asta”

Întrebat de jurnalista Lili Ruse dacă există varianta ca PNL să susţină Guvernul format în jurul lui Dacian Cioloş, Dan Vîlceanu a afirmat că liberalii susţin „reconstrucţia coaliţiei, însă, aşa cum a spus preşedintele PNL, Florin Cîţu, în jurul PNL”.

Prezent la dezbaterea din studioul România TV, deputatul USR Cristian Seidler a reamintit că PNL „putea să vină la Cotroceni” cu propunere de premier”, alta decât Florin Cîţu pentru ca USR să se aşeze la masa negocierilor. În replică, ministrul demis al Finanţelor a precizat că USR a dat jos un Guvern legitim.

„În Parlamentul României, USR a format o majoritate alături de PSD şi AUR şi a dat jos un Guvern legitim. Tot dânşii au plecat din Guvern, nedaţi afară de nimeni. Vă aduc aminte că au plecat din Guvern în aplauzele deputaţilor USR. La Camera Deputaţilor au făcut un întreg show acolo. După aceea clamează responsabilitate. Dacă vorbim de responsabilitate, nu poţi să clamezi responsabilitate prin fapte iresponsabile.

La momentul acesta, Dacian Cioloş este premier desemnat şi nu poţi grăbi această procedură decât dacă domnul Cioloş consimte că au făcut o greşeală în Parlament şi într-o coaliţie, indiferent cum ai gândi formula, partidul mai mare trebuie să conducă acea coaliţie. În jurul partidului mai mare se formează o coaliţie. Nu poţi altfel, pentru că altfel nu va funcţiona. Nu vom face decât să venim cu tot felul de variante care nu vor sta în picioare şi nu vom aduce stabilitate, ci vom continua gesturi iresponsabile.

Din punctul meu de vedere, mingea este acum în curtea domnului Cioloş”, a spus Dan Vîlceanu.

Întrebat dacă Dacian Cioloş ar trebui să-şi depună mandatul, Vîlceanu a reiterat că PNL îşi doreşte refacerea coaliţiei.

„Domnul Cioloş va face tot ce doreşte dânsul. Putem şi ne dorim refacerea coaliţiei şi ca un gest de responsabilitate trebuie să înţeleagă cu toţii că această construcţie nu poţi face pentru următoarele două-trei luni, ci pentru cei puţin măcar un an jumătate-doi, astfel încât să poţi da un minim de stabilitate României în moment grele. Ca să poţi face asta, trebuie ca această coaliţie să fie discutată pe baze corecte”, a precizat Dan Vîlceanu la România TV.

Citeşte şi: Florin Cîţu: „Certificatul verde ar putea fi obligatoriu peste tot în România, inclusiv în magazine. Medicii nevaccinaţi se vor testa pe banii lor”


loading...