EXCLUSIV De ce stârneşte îngrijorare tulpina Omicron. Alexandru Rafila: „Numărul de cazuri va fi mai mare decât la celelalte tulpini şi va creşte presiunea pe ATI”

Ministrul Sănătăţii a explicat, într-o intervenţie la România TV, de ce produce îngrijorare mutaţia Omicron, care, totuşi, nu provoacă o simptomatologie mai gravă decât la celelalte variante. Totodată, Alexandru Rafila a vorbit şi despre eventualitatea introducerii vaccinării obligatorii la noi în ţară.

01 dec. 2021, 22:43
EXCLUSIV De ce stârneşte îngrijorare tulpina Omicron. Alexandru Rafila: „Numărul de cazuri va fi mai mare decât la celelalte tulpini şi va creşte presiunea pe ATI”

Ministrul Sănătăţii a explicat, la România TV, că tulpina Omicron nu este mai periculoasă decât tulpina Delta şi nu dă simptome mai severe, diferenţa dintre cele două fiind rapiditatea cu care tulpina de Africa de Sud se răspândeşte.

De ce stârneşte îngrijorare tulpina Omicron. Rafila: „Cazurile de infectare cu Omicron nu vor fi mai grave, ci mai multe decât la Delta”

„Simptomatologia dată de tulpina Omicron e similară celei date de tulpina Delta, dar asta înseamnă că în acelaşi interval de timp ai un anumit număr de cazuri. Adică, în loc să ai 10.000 de cazuri pe zi, ai 20.000. Atunci ai mai multe cazuri în acelaşi interval de timp, proporţia de cazuri care dezvoltă complicaţii e aceeaşi, dar numărul e mai mare. Lucrul ăsta pune o presiune suplimentară pe sistemul de sănătate.Din cauza asta există îngrijorare, că poate provoca un număr mare de cazuri. Chiar dacă nu sunt mai grave, sunt mai multe şi atunci se ocupă rapid secţiile ATI”,

a explicat ministrul.

Citeste si Insuficienţa vaccinării şi a depistării reprezintă un „cocktail toxic” ce duce la apariţia noilor variante de Covid, susţine şeful OMS

Alexandru Rafila, despre posibilitatea introducerii vaccinării obligatorii la noi în ţară

Referitor la propunerea făcută de şefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen ca vaccinarea să fie obligatorie în Europa, ministrul Sănătăţii este de părere că Guvernul României nu va fi implementa această măsură.

„În ceea ce priveşte propunerea introducerii vaccinării obligatorii în Europa, eu sunt mai rezervat pentru că vaccinarea trebuie să fie un act voluntar şi atunci e greu să vii într-o astfel de situaţie şi să spui că nu e voluntară, ci devine obligatorie. Ceea ce trebuie făcut este să convingem oamenii de utilitatea vaccinării oferindu-le toate informaţiile ca să poată lua o decizie în cunoştinţă de cauză.

Nu am văzut până acum în niciun stat o decizie clară referitoare la vaccinarea obligatorie. Eu personal prefer să conving oamenii, şi nu să-i forţez şi cred că asta va fi, până la urmă, şi poziţia Guvernului în ce priveşte politica de vaccinare”, dă asigurări Alexandru Rafila.

Citeste si Ursula von der Leyen vrea vaccinare obligatorie în Europa. Alexandru Rafila nu e de acord: „Vaccinarea trebuie să fie un act voluntar”