Ursula von der Leyen vrea vaccinare obligatorie în Europa. Alexandru Rafila nu e de acord: „Vaccinarea trebuie să fie un act voluntar”

Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătăţii, nu este de acord cu recomandarea şefei Comisiei Europene de a introduce obligativitatea vaccinării împotriva coronavirusului la nivelul Uniunii Europene.

01 dec. 2021, 19:51
Ursula von der Leyen vrea vaccinare obligatorie în Europa. Alexandru Rafila nu e de acord: „Vaccinarea trebuie să fie un act voluntar”
Ursula von der Leyen vrea vaccinare obligatorie în Europa. Alexandru Rafila nu e de acord: "Vaccinarea trebuie să fie un act voluntar"

Ursula von der Leyen vrea vaccinare obligatorie în Europa. Alexandru Rafila nu este de acord şi spune că vaccinarea trebuie să fie un act voluntar.

Ursula von der Leyen vrea vaccinare obligatorie în Europa. Alexandru Rafila nu e de acord

Noul ministru al Sănătăţii a declarat că ar fi mai reținut în privința introducerii obligativității vaccinării la nivelul Uniunii Europene.

„Sunt tot felul de discuții. Eu aș fi puțin mai reținut. Vaccinarea trebuie să fie un act voluntar. Mai este un lucru – trebuie să vedem, în contextul emergenței acestei noi tulpini, care e eficacitatea vaccinării”, a declarat Alexandru Rafila la o conferinţă organizată la Colegiul Medicilor.

Noul ministru al Sănătăţii a ţinut să sublinieze fapul că a fost mereu adeptul vaccinării împotriva COVID-19.

„Și acum pledez în continuare (pentru vaccinare – n.r.). Facem din nou apel la toată lumea, dacă dorește să aibă sărbători în liniște, în siguranță, să-și vaccineze în primul rând persoanele vârstnice și pe cei cu boli cronice din familie. În ceea ce privește obligativitatea vaccinării sunt discuții în interiorul unor state membre, iar această decizie nu a fost adoptată în parlamentele respective”, a mai spus  Rafila.

Citeşte şi Ministrul Sănătăţii avertizează că România nu va fi ocolită de tulpina Omicron: „Au fost înregistrate deja 70 de cazuri în 11 ţări din Europa”

Reamintim că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat miercuri favorabilă discuţiilor despre vaccinarea obligatorie în spaţiul comunitar.

„Cred că este de înțeles și potrivit să avem această discuție acum, cât mai repede”, a mai declarat von der Leyen, subliniind că o treime din populația blocului comunitar, de 450 de milioane de persoane, este încă nevaccinată.

„Cum îi putem încuraja și, eventual, să ne gândim la vaccinarea obligatorie în Uniunea Europeană – acest lucru necesită discuții. Acest lucru necesită o abordare comună. Dar este o discuție care cred că trebuie să aibă loc”, a spus Ursula von der Leyen.

Anunţul său vine în contextul în care Austria a anunțat deja că intenționează din luna februarie să impună vaccinarea obligatorie, iar un consilier al noului cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, a spus marţi că dorește ca țara sa să urmeze exemplul.

Ea a adăugat, de asemenea, că producția versiunii pentru copii a vaccinului Pfizer / BioNTech împotriva Covid va crește și dozele vor fi disponibile în UE pe 13 decembrie.

Citeşte şi Adrian Marinescu: Să sperăm că varianta Omicron nu ne va strica sărbătorile de iarnă