EXCLUSIV | Fostul manager al spitalului Olteniţa face dezvăluiri despre lipsurile în plină pandemie. „Am 25 de pacienţi număraţi care şi-au pierdut vederea”

Dr. Simona Smochină, fostul manager al Spitalului Municipal Olteniţa, a declarat, vineri, în direct la România TV, că nu mai puţin de 25 de pacienţi şi-au pierdut vederea şi nu le-a putut acorda îngrijiri de când unitatea medicală a fost transformată în spital COVID-19.

15 oct. 2021, 20:58
EXCLUSIV | Fostul manager al spitalului Olteniţa face dezvăluiri despre lipsurile în plină pandemie. „Am 25 de pacienţi număraţi care şi-au pierdut vederea”

Fostul manager al spitalului Olteniţa a avertizat că „pacienţii nu sunt în siguranţă”. Medic oltfalmolog, Simona Smochina a precizat că a cerut internarea bolnavilor care suferă de alte boli în afară de COVID-19, însă s-a lovit de refuzul noului şef al unităţii medicale.

„Am evidenţiat nereguli, pentru că pacienţii nu sunt în siguranţă. Am atras atenţia tuturor autorităţilor. După un an de zile în care sunt doar medic, sunt convocată sistematic în comisiile de disciplină ale spitalului pentru a mi se desface contractul de muncă…

Deşi am cerut managerului să interneze pacienţi care au nevoie de servicii medicale non-covid, mi s-a cerut să-i dau protocoale, să-i numesc protocoalele după care eu vreau să interneze şi să tratez pacienţii”, a declarat dr. Simona Smochină, în direct la România TV.

Citeşte şi: COVID-19 săptămâna 8-15 octombrie. Numărul pacienţilor aflaţi la ATI este de peste trei ori mai mare, iar al deceselor a crescut de peste opt ori

Fostul manager al Spitalului Olteniţa a precizat că a avut nevoie de nouă luni pentru a obţine „trei avize de la Avocatul Poporului şi o interpelare către Ministerul Sănătăţii pentru a putea deschide accesul la serviciile de sănătate publice ale tuturor pacienţilor care mai au nevoie şi de altceva”.

„La acest moment, vreau să vă spun că cel puţin eu sunt marginalizată, sunt persecutată. Managerul şi-a angajat o avocată la spital care este plătită şi din banii mei. În timpul programului de activitate, mă apostrofează, cu apelative: nesimţito, mincinoaso”, a mai spus dr. Smochină.

Fostul manager al spitalului Olteniţa face dezvăluiri despre lipsurile în plină pandemie

Mai mult, dr. Simona Smochină acuză actuala conducere a Spitalului Olteniţa că nu a pus la dispoziţie protocoale de practică medicală şi nici protocoale terapeutice.

„Am 25 de pacienţi număraţi care şi-au pierdut vederea şi pe care îi am în evidenţă şi pentru care am încercat să fac tot ce se poate să aibă acces la serviciile de sănătate şi la aparatura cumpărată din bugetul de stat care a stat închisă nouă luni de zile. Încuiată!

Ieri am cerut avizul pentru a continua curele terapeutice la nişte pacienţi şi mi s-a spus să-i dau protocoalele. Protocoalele le are managerul.

Managerul are alte preocupări, nu să asigure medicamentele de care avem nevoie. Lipesc cu zilele. Treaba lui e să facă achiziţii cel puţin dubioase. În ultimele opt luni a închiriat două nebulizatoare cu 10.000 de lei pe lună, în condiţiile în care spitalul are nebulizatoare. Sunt lucruri care se văd pe SICAP”, a mai precizat fostul manager al Spitalului Olteniţa.

De asemenea, dr. Smochină susţine că actuala conducere a spitalului 2încearcă revenirea la forma de COVID” deoarece „e o altă formă de finanţare care îi favorizează”.

În iulie 2021, Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate şi conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală în cazul mai multor persoane cu funcţii de conducere din spitale, Ministerul Sănătăţii şi Direcţiile de Sănătate Publică, conform Adevărul.

Conform ANI, Simona Eliza Sanda Smochină, fost manager al Spitalului Municipal Olteniţa, judeţul Călăraşi, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 martie 2018 – 23 octombrie 2020, întrucât a exercitat simultan şi funcţia de medic-titular al „Cabinetului Medical Individual Dr. Smochină Simona”, încălcând astfel prevederile art. 178, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 95/2006.

Conform legii, „persoana (…) faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

În octombrie 2020, un scandal uriaş a avut loc la Spitalul Olteniţa, unde medicii și conducerea unităţii medicale COVID şi-au adus acuzaţii reciproc.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Beatrice Mahler, avertisment despre valul de îmbolnăviri COVID. „Momentul este extrem de dificil. Mobilizarea este generală. Această boală este destul de vicleană şi păcăleşte”